Season Start Surveying
avLigapremiärslördag, och har man chansen att a) göra Nanne Bergstrand nöjd och b) trava rätt ner i det halvsvajiga enkätträsket så är jag ju inte den som är den.
Men först lite ligapremiär. Ligue1 trummar igång igen framåt kvällen, och det är en liga i våldsam förändring vi kommer att se. Det är OM post-Louis-Dreyfus (änkan Margarita håller fortfarande tag i klubben, men inget VET riktigt) och post-Gerets, det är OL post-Benz och post-Juninho, det är Lille post-Bastos, PSG post-Le Guen. Det är, vidare, fem tränare som aldrig haft ett lag i Ligue1 och ett halvdussin klubbar som bytt tränare eller sportslig ledning eller både och.
Dessutom svajar spelmonopolet redan nu. Nästa år kommer de stora, multinationella nätspelsbolagen att kunna kliva in med sina gigantiska pengapåsar, vilket kommer att förändra spelplanen en del. Minns ni när Johan Elmander and his lot in TFC spelade med tröjor med trycket ???.com? Då var det 888.com som inte tilläts annonsera, och TFC:s sätt att protestera mot det förhållandet.
Nu är det Lyon som jäklas. OL sponsras av något som heter Betclic (hur många spelbolag finns det egentligen?), en tröja de får bära i internationellt spel men inte i Frankrike riktigt än. Nu sätter Ligaföreningen hårt mot hårt, och det återstår att se om Lyon vågar spela i dräkterna i kväll mot Le Mans. Det är nog tveksamt.
Hur som. Lyon lurar OM på ligatiteln, trots att alla tror på hysteriskt satsande OM. Niang vinner skytteligan och vi får se åtminstone fem unga talanger (Sissoko, Sakho, Hazard, Mongongu, Feghouli, Mollo) som tar steget till att bli 150-miljonersmän nästa sommar.
Det är inte det sämsta.
Och Nanne Bergstrand? Jo, jag tänkte bara referera en siffra som Simon Kupers sidekick Stefan Szymanski, ekonomiprofessor och fotbollsman, droppat lite här och var under sommaren. Ni ska veta det om Nanne, att han de senaste åren varit så inne på en viss siffra att du kunnat fråga honom om vägen till Ernestos och ändå fått den som svar.
– Hej Nanne, vet du var Ernestos ligger?
– Utseendet av den allsvenska tabellen avgörs till 80 procent av vilka som har störst omsättning, sen har man 20 procent kvar att jobba med och det har vi i Kalmar gjort väldigt bra. Ernestos ligger 200 meter till höger.
Grejen är att Szymanski räknat ut att Nanne har fel. Det är mycket värre än så. Professorn har studerat utgifterna hos 40 engelska ligaklubbar mellan 1978 och 1997 och kommit fram till att det som avgör framgångsgraden inte är vad de lägger på spelarköp (det avgör bara 16 procent av deras ligaposition), utan hur mycket de betalar i spelarlöner. Korrelationen är nästan exakt, lönekontot stämmer till 92 procent överens med graden av framgång.
Så höj Petter Wastås lön, is what I’m saying.
Och så lite annat enkät- och undersökningsgodis from around the continent.
När nu Misimovic trampat igång Bundesliga på sitt bosniskbombastiska vis kan vi ju konstatera att Wolfsburg inte är ligans mest populära gröna gäng, Meister eller inte Meister. Sportfive har dyngat ner sig i grundlig research och intervjukonst under sommaren för att ta reda på vilket lag i Bundesliga som tyskarna sympatiserar mest med.
Svaret? Werder Bremen, som vanligt. 28,2 miljonr tyskar tycker att Werder är en sympatisk klubb, enligt Sportfive. 54 procent av de fotbollsintresserade, med andra ord. Schalke sladdar in på 50 procent, Bayern på överraskande höga 48 procent och – ännu mer sensationellt – Hoffenheim på 53 procent. Mer ur undersökningen: Jogi Löw är Tysklands populäraste tränare, och Bayern har flest fans. Inget nytt där.
Och i England? Alltid underhållande, inte alltid helt pålitliga Virgin Money har gett sig in och rotat i våra supporterhjärnor, för att ta reda på hur mycket tid your average football fan lägger på att fundera på sitt lag och följa sitt lag.
Vad säger ni, vi kör hela tabellen va? Från Clarets till Pompey.
1. Burnley 18,1 timma/vecka.
2. Spurs 17,9.
3. Liverpool 17,8.
4. Arsenal 17,7.
5. Bolton 17,6.
6. Manchester U 17,4.
7. Chelsea 17,3.
8. Manchester C 17.
9. Everton 16,8.
10. Blackburn 16,8.
11. Villa 16,7.
12. Hull 15,8.
13. Stoke 15,6.
14. Wigan 15,1.
15. Birmingham 15,1.
16. Fulham 15.
17. Woves 15.
18. Sunderland 14,7.
19. West Ham 14,7.
20. Pompey 14,6.
Analysen? Tja, att de två klubbar Harry Redknapp frekventerat de senaste åren har sjunkit i engagemang och hamnat lägst ner av alla. Men vad vet jag? Drygt 4000 fans ska ha intervjuats i alla fall, det säger säkert nåt om nåt.
Det fanns annat i den där undersökningen som är intressantare. Virgin har ett slags supporterindex som beskriver hur mycket det kostar att gå på en match, eller att vara supporter (bensin, öl, tågbiljett, matchbiljett, lite käk, en tröja o s v), som visar att kostnaderna ökat med 30 procent de senaste tre åren.
Följden? Att fler och fler fans funderar på att skära ner på sina matchbesök.
– När folk förlorar sina jobb och oroar sig över framtiden är det inte överraskande att matchbesök – en nöjesaktivitet – får stryka på foten, säger Malcolm Clarke, ordförande i Football Supporter’s Federation.
Värst till hamnar de största. Var tredje supporter till Arsenal, Manchester United och Liverpool uppgav att de förmodligen skulle se mindre fotboll i år.
Så, med det sagt:
Nu är det ligapremiärslördag. Visst är det för härligt ändå?
/Simon Bank