Startsida / Inlägg

Summertime Blues

av Erik Niva

När inser man att man håller på att tappa greppet?

Jo, då det går upp för en att man planerat in sin Ösel-semester mitt emellan två av FC Kuressaares hemmamatcher – och att man alltså missar den givna chansen att se en match i esternas Meistriliiga.

Det duger naturligtvis inte. Det visar på en oroande förslappning som måste bekämpas – och trots att det återstår tio dagar av min semester känns den enda vettiga åtgärden att så smått börja blogga ikapp.

Slutslöat.
***
Och eftersom jag ju fattar att ni skriker efter information – det här finns att rapportera från den estniska fotbollsfronten:

* Publiksnittet i högstaligan är Europas allra lägsta – drygt 200 personer – trots att fullprisbiljetterna till mitt FC Kuressaare till exempel kostar 25 estniska kronor (ca 20 SEK).
* Den 6 juni gjorde 38-årige Martin Reim sin sista landskamp, i glamourmatchen mot Ekvatorialguinea. Det var hans 157:e landskamp – och esten innehar därmed europarekordet, före Lothar Matthäus på 150.
* Svenskkoppling? Joråvars. Göteborgaren Salvador Vasquez – lillebror till rabona-Andrés – tillhörde länge den där skaran av okända svenskproffs. I två säsonger spelade Vasquez för JK Nõmme Kalju i Meistriliiga – men i mitten av maj fick han sparken.

***
Men nu undrar ju massorna – hur tusan ska det gå att koppla ihop den estniska fotbollen med någonting som någon människa faktiskt bryr sig om? Jo, det ska jag berätta.

Simon Bank har visserligen gjort ett någorlunda adekvat jobb med att hålla bloggen levande de senaste veckorna – även om hans sommarjobb givetvis inte går att jämföra med den heroiska bragdguldsinsats jag själv slet ihop under hans tre månader långa Nice-hiatus i vintras – men jag måste erkänna att jag saknat Målen.

Därför – en enkel 10-lista över sommartorkans allra vackraste mål. And wouldn’t you just know it – två av dem är gjorda av det Flora Tallinn som skakade Bröndby i Europa League. Samma Flora Tallin som på lördag reser till Ösel för en bortamatch mot FC Kuressaare som jag alltså missar.

Så. Let’s kick it. Sommarens mål.
*  Tönis Vanna, Flora Tallinn-Bröndby.
*  Siksten Kasimir, Flora Tallinn-Bröndby.
* Anderson, Man United-Boca Juniors.
* Erik Huseklepp, Brann-Stabaek.
* Alecko Eskandarian, LA Galaxy-NY Red Bull.
* Marcelinho Paraíba, Coritiba-Grêmio. 
* Didier Drogba, Chelsea-Milan.
* Claudio López, Kansas City Wizards-LA Galaxy.
* Filipos Darlas, PAOK-Sparta Rotterdam.
* Ariel Ortega, River Plate-Everton.

Och så – förstås – utom tävlan:
* Falcão, Brasilien-Rumänien.

 Vad tycker ni? Vilka mål har jag missat, och vilket mål är egentligen sommarens allra vackraste?
***
Om vi slutligen ska ta och vara lite mer aktuella – hände det inget kul igår då? Jorå. Först och främst ska vi ju notera att holländska Eredivise signalerat starten för hela den stora europeiska ligasäsongen, och att Ola Toivonen gjorde både ett och två snärtiga nickmål då hans PSV ändå floppöppnade med 3-3 hemma mot Venlo. Fredrik Stenman gjorde trekvarts självmål mot Ajax, även om det bokfördes på Dennis Rommedahl.

Nere i Barcelona invigde Espanyol äntligen sin nya Estadi Cornellà-El Prat, och öppningsfirade med att besegra Liverpool med 3-0. Luis García gjorde premiärmålet – nej, inte Liverpool-García – och Chelsea-släppte israelen Ben Sahar presenterade sig genom att sätta ett friläge och en retur.

Och i norra London gav underbarnet Jack Wilshere – född 1992 – Arsenal-fansen hopp om att Arsène Wenger faktiskt kanske vet vad han gör den här sommaren också. En effektiv vänsteravslutning mot Rangers, en spektakulär. 

U19-EM avgjordes, och som hemmanation lyckades ett smått otippat Ukraina med det som Sverige inte riktigt klarade av i U21-turneringen. Denys Garmash smaskade in en hörnvolley och Dmytro Korkishko skruvade in en frispark. Ett England som i stora stycken såg ut som det bättre laget åkte ännu en gång hem som förlorare.

***
Avslutningsvis, några bilder från hur fotbollsvärlden hedrade Sir Bobby Robson under helgen som gått. The travelling Toon Army hyllade honom självfallet uppe i Dundee, PSV gjorde detsamma nere i Eindhoven, Kieron Dyer sa sitt bortifrån Kina – och hemma i Newcastle besökte änkan Elsie Robson minnesplatsen på St James´ Park.

Det kan verkligen vara en vacker sport.

/Erik Niva 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB