Startsida / Inlägg

Tot el Camp és un clam

av Simon Bank

En måndag, ett regn, en sömndrucken Erik Niva, en seriepremiär. De kommer alltid till slut, och idag har allt bestämt sig för att komma samtidigt till Barcelona.

Tjygrinskij har också kommit. En mittback för 25 miljoner euro, och alla här undrar hur han kan vara värd det. En back! Och inte ens en brasseback! Sjaktar-skägget bor på samma hotell som oss, och i intervjuer berättar han att han älskar att läsa böcker och kolla på film, att han inte går på disco och att han aldrig druckit alkohol. Ingen brasseback, som sagt.

Barça kommer alltså att spela med mer eller mindre ett b-lag ikväll. Utan Messi (som är med landslaget), utan Iniesta, utan Márquez, utan Gary Lineker, med en Thierry Henry och en Zlatan Ibrahimovic som inte spelat sig ikapp sig själva riktigt än.

Så vad ska vi vara nyfikna på?

1. Zlatan Ibrahimovic, förstås.

För Barcelonas skull, men lika mycket för landslagets. Tar han ett steg till mot att likna sig själv? Sitter rörelsemönstret? Orkar han 75 minuter? 90? Kommer han rätt i avslutssituationerna? Hur är bolltouchen? Accelerationen? Vågar han gå in i närkamper fullt ut? Något säger mig att detta kommer att rapporteras lite här och var i svensk press.

2. Pedrito.

Pedro Rodríguez har varit Barcelonas sommarförälskelse. Han har gjort mål så fort han sett bollen, och han har exakt den bakgrund som publiken älskar. Fostrat här hemma, upplockad ur b-laget av Pep, och så en succé på det. Gör han en bra match till är han en a-spelare på rikigt. Gör han mål igen kommer ingen vilja flytta honom.

3. The travelling support.

Sporting representerar för fullt nere på stan. Rödvita tröjor både här och där. Nu är ju Camp Nou helvetet på jorden för bortasupport – man sitter så högt att man får ducka för karlavagnen – men de kommer att synas ändå.

4. Tonläget.

Madrid sparkade igång säsongen med ett världsrekordförsök i svulstighet. Usain Bolt var där med sitt patenterat patetiska pekande (jag började hata det i samma sekund som det gick från att vara spontant till att vara ett varumärke), och Marca ägnar idag åtta sidor åt att berätta om mötet mellan C-Ron och Bolt (Atlético Madrids seriepremiär landar på sidan 18).

Hur kontrar Barça? Tjygrinskij kommer att presenteras, men hur sköts resten av liturgin? Kommer Tyson Gay? Sköter Mats Wennerholm avsparken? Är Johannes Paulus återuppstånden och tillbaka på läktaren? Inget kommer att förvåna mig.

Där någonstans kan vi börja. Det känns som att det kan vara värt att se den här matchen också. Här har ni förresten lite uppsnack från bloggens svar på Mick & Keith Liam & Noel Iniesta & Xavi Chas & Dave.

 

Dags för fotboll. Vad tror ni?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB