Startsida / Inlägg

Una vida en blanquiazul

av Erik Niva

För mindre än tre veckor sedan höll Daniel Jarque en väldigt speciell presskonferens. Han var bara 26 år går gammal, men redan framme vid sina drömmars mål. Han hade precis blivit lagkapten för Espanyol, klubben från hans hemstad, som han spelat för sedan han var 12 år gammal.
– Jag hade inte trott att jag skulle bli kapten såhär snabbt, men nu är den här dagen redan här. Det är givetvis en enorm ära för mig att vara kapten för Espanyol, klubben i mitt hjärta.

Förra helgen ledde så Jarque sitt älskade Espanyol ut för en historisk match. Efter flera, långa år i exil i den egna hemstaden stod nu äntligen Estadi Cornellà-El Prat klar, och 40 000 fans fyllde den nybyggda arenan under invigningsmatchen. Galagästerna från Liverpool kom med allra starkaste lag – Gerrard, Torres, Mascherano och alla de andra – men den här dagen brydde sig inte Jarques Espanyol om vilka de spelade mot. De vann med 3-0.

En ny era hade börjat. För Espanyol, för Dani Jarque. De hemlösa åren i skuggan av Barcelona hade fått sitt slut, tiden då de var mer intresserade av nedflyttningsstrecket än tabelltoppen förbi.

Den blåvita klubben var uträknad så sent som i vintras. Långt in på vårsäsongen låg de klart sist i den spanska ligan, och tycktes fullständigt avsågat. Nedflyttningen var oundviklig. Det var bara det att långt där bak stod en positionssäker, spelskicklig mittback med yvigt hår och orubblig vinnarvilja. När serien var slut så hade Espanyol avancerat till en tiondeplats, efter en helt osannolik upphämtning. Klubbens egen son Daniel Jarque hade visat vägen.
– Det man aldrig någonsin får göra är att ge upp när det ser svårt ut. Man måste fortsätta framåt, fortsätta kämpa – hur jobbigt det än är.

Daniel Jarque är död nu. Det finns ingenting man kan göra som kan ändra på det, inget man kan skriva som över huvud taget får sorgen att kännas mindre svart och kompakt.

Men det jag vet är att det man aldrig någonsin får göra är att ge upp när det ser svårt ut. Man måste fortsätta framåt, fortsätta kämpa – hur jobbigt det än är. Det här var dagen då den stora europeiska fotbollscirkusen rullade igång på allvar. Det känns som att det kvittar nu, men om tre veckor ska Espanyol fortfarande spela ligapremiär.

Jag är övertygad om att de vinner. Deras lagkapten tillåter inte annat.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB