Startsida / Inlägg

What a Waste of Money, pt I

av Erik Niva

Jamen, det är väl inget att smyga mer på nu. Premier League-starten är mindre än fem dygn bort, och även om jag kan hitta tusen saker som är fel med den ligan – och tusen saker som är bättre på andra håll i Europa – så är det lik förbannat fortfarande min liga.

Alltså, ambitiöst förhandsprogram, som jag inleder här och nu med första delen av den stora värvningsgenomgången.

Först måste ju kriterierna klarläggas. Jag ger alltså mina två cent kring varje nyförvärv av betydelse, och då jag bedömer dem som antingen hit eller miss så utgår jag ifrån vilken nytta jag tror att spelaren kommer att göra för sin nya klubb, i relation till storleken på investeringen. En viktig brasklapp är också att bedömningen enbart gäller säsongen 2009-10. En framtidsvärvning som bara gör några få inhopp i vinter och sedan exploderar någon gång hösten 2011 är alltså en miss i det här sammanhanget.

Okej?

Första fjärdedelen då. Nästa del följer väl ikväll någongång.

Arsenal

Thomas Vermaelen, Ajax
23 år, mittback
£10,000,000 miljoner

En ung, relativt liten kille med stort spelsinne. Ajax-fostrade belgaren Thomas Vermaelen är en lite ovanlig mittbackstyp, en typisk Wenger-värvning – och inte alls vad Arsenal behövde. Kan måhända komma att komplettera Gallas, men det Arsenal har underskott på är storlek, hårdhet och erfarenhet. Vermaelen kommer säkert att spela till sig en ordinare plats. Det gör honom inte per automatik till en lyckad värvning.
Verdict: Miss.

 

Aston Villa

Habib Beye, Newcastle
31 år, högerback
Undisclosed

Klok värvning, utan större kostnad eller någon egentlig risk. Aston Villa är i desperat behov av rutinerade försvarsspelare – även efter det här köpet – och Beye är kompetent som både mitt- och högerback. En av väldigt få spelare som kan lämna dagens Newcastle med huvudet någorlunda högt.
Verdict: Hit

Fabian Delph, Leeds
19 år, innermittfältare
Undisclosed

Ett av de stora engelska mittfältshoppen var egentligen överens med Man City, men då den affären märkligt nog drog ut på tiden så gjorde Villa sitt drag. Delph är en ganska liten kille, som försöker kompensera med enorm energi och ett välutvecklat spelsinne. Såg stundtals ut att spela på en högre nivå än alla runt omkring honom i Leeds, men formen dalade under vårsäsongen. Steget mellan tredjedivisionen och Premier League är enormt. Delph kommer att klara det på sikt, men knappast redan i vinter.
Verdict: Miss

Stewart Downing, Middlesbrough
25 år, vänsterytter
£10,000,000

Den skadedrabbade Downing kommer inte att kunna spela före jul, han håller till på en position där Aston Villas redan sedan tidigare har sin bäste spelare och han har faktiskt redan hunnit bli 25 år gammal. Tydligen har Martin O’Neill någon sorts idé om att skola om Downing till en innermittfältare enligt Ryan Giggs-modellen, men hela experimentet runt en övervärderad spelare känns onödigt.
Verdict: Miss


Birmingham City 

Barry Ferguson, Rangers
31 år, innermittfältare
£1,000,000

Misslyckades i sin förra Premier League-session, och bråkade sig under våren bort från sitt älskade Rangers genom idiotbeteende vid en landslagssamling. Ferguson riskerar att få se sin karriär rinna ifrån honom – och just därför ser jag ändå en logik i affären. Birmingham var i behov av fler innermittfältare – gärna bollskickliga sådana – och en ynka pundmiljon för en av hela 2000-talets bästa skotska spelare är en förnuftig risktagning.
Verdict: Hit

Christian Benítez, Santos Laguna
23 år, anfallare
£6,500,000

Birmingham City har alltså betalat sin största transfersumma någonsin för en 168 centimeter lång anfallare, som visserligen har gjort 10 mål på 18 landskamper, men som enbart har erfarenhet från de ecuadorianska och mexikanska ligorna. Visst ska det bli kul att se den lille, rappe teknikern pila runt knäna på Premier Leagues mest välvuxna mittbackar, men jag har svårt att se en redan skadedrabbad Benítez lyckas anpassa sig till den brittiska fotbollen.
Verdict: Miss

Giovanny Espinoza, Barcelona (Ecuador)
32 år, mittback
Undisclosed

Ännu en ecuadorian, och även om Espinoza gjort 87 landskamper så misstänker man nästan att han i första hand plockats in för att hjälpa Benítez att hitta rätt i sin nya omgivning. Espinoza har redan gjort en misslyckad vända i Europa – gjorde inga större avtryck under ett år i holländska Vitesse – och jag ser honom inte ta någon ordinarie tröja.
Verdict: Miss

Roger Johnson, Cardiff
26 år, mittback
£ 5,000,000

Stöpt i den klassiska brittiska mittbacksskolan. Johnson är en lång och tung ledarfigur, som lär bli lagkapten i vilken klubb han än spelar en längre tid i. Frågan är om det blir på Premier League-nivå. Frågan är om Johnson har tillräckligt mycket kvickhet och smartness för att överleva mot några av världens giftigaste centrar. Jag är långt ifrån säker, men då jag är så barnsligt svag för spelartypen så väljer jag att tro på killen.
Verdict: Hit 

Scott Dann, Coventry
22 år, mittback
£ 3,500,000

Förmodligen slår Scott Dann någon slags rekord när han får göra Premier League-debut för Birmingham. Under fem korta år som professionell fotbollsspelare har han då hunnit spela i samtliga de fem högsta engelska divisionerna, samt gjort en kortare sejour i danska Köge. Hittills har han framstått som en sorts engelsk juniorversion av Teddy Lucic, som smält in var han än spelat. Det här tror jag dock är ett för stort steg för honom, i alla fall sett över nästkommande säsong.
Verdict: Miss 

Joe Hart, Man City
22 år, målvakt
På lån

Paradoxalt nog kan Birmingham City bli en av de stora vinnarna på Manchester Citys arabiska miljardrullning. När de ljusblå köpte Shay Given så fanns det inte längre någon plats för Hart, och den största engelska målvaktstalangen på nästan 20 år bytte nyans till kungsblå, och förmodligen blir det bytet betydligt mer av en permanentlösning än ett lån. Hart är i första hand en stabil keeper som tar det han ska ta, men kompletterar med en framåtanda som skänker liv till omklädningsrum och som kan vända förluster till segrar. Fråga bara det svenska U21-landslaget.
Verdict: Hit 

 

Blackburn Rovers

Franco Di Santo, Chelsea
20 år, anfallare
På lån

En sorts budgetvariant av den utflugne Roque Santa Cruz. Från Chelseas horisont är tanken såklart att den unge argentinaren ska få speltid och härdas, från Blackburns är det en gratissatsning som kan ge huvud- och mottagningsspel. Jag tror nu inte att det blir så värst mycket av det. Rollen som targetforward är en av de tuffaste i ett Premier League-lag, och det är väldigt få 20-åringar som har tuffheten för att klara av den.
Verdict: Miss

Steven N’Zonzi, Amiens
20 år, innermittfältare
£ 500,000

Ännu en i den överlånga raden av nya Patrick Vieiras. En gänglig kongo-franska bollvinnare, som definitivt sitter på potential och attribut, men som hittills bara gjort en säsong i den franska tvåan. Inte redo.
Verdict: Miss

Elrio van Heerden, Club Brügge
26 år, mittfältare
Fri transfer

En danskfostrad sydafrikan, som kan spela mer eller mindre var som helst på mittfältet. Har haft stora skadeproblem de senaste åren, och det är möjligt att det därigenom fortfarande finns outvecklade talanger dolda som väntar på att komma ut. Men en ordinarie Premier League-mittfältare? Knappast.
Verdict: Miss 

Lars Jacobsen, Everton
29 år, högerback
Fri transfer

Andre Ooijer har åkt hem till Holland, och trots att han inte har några pengar så behöver Sam Allardyce desperat en högerback. Då är väl det här en okej lösning. Jacobsen har inget offensivt spel, men är en stabil defensiv back med Premier League-erfarenhet och en ganska ordinarie plats i ett kvalitetslandslag. Det hade kunnat vara värre.
Verdict: Hit

 

Bolton Wanderers 

Zat Knight, Aston Villa
29 år, mittback
£ 4,000,000

Tvåmetersmannen Knight har snart spelat ett helt årtionde i Premier League, och även om han kan tyckas omöjlig att passera vissa dagar så gör han fortfarande valpiga juniormisstag för ofta. Alltså – han kommer inte att lära sig. Och alltså – han är inte den typen av mittback jag skulle vilja ha i mitt eget försvarslås.
Verdict: Miss

Sam Ricketts, Hull
27 år, högerback
£ 2,000,000

Ett kontrakt var på väg att gå ut, och Hull tappade därför en spelare som sett ut som en ganska stabil Premier League-högerback för mindre pengar än de normalt sett kunnat vänta sig. Ricketts har gått den långa vägen – via Nuneaton och Telford – men tvingas nu hoppas på att Gary Megson får för sig att göra islänningen Gretar Steinsson till innerback. Annars ser vägen till startelvan här ganska stängd ut.
Verdict: Miss

Paul Robinson, West Brom
30 år, vänsterback
Lån

Ett låtsaslån, som i själva verket automatiskt förvandlas till en övergång nästa sommar. Och varför inte? Robinson är en begränsad spelare, men han är också en kompromisslös tuffing som bör passa in ett fysiskt Bolton och ge precis det hans nygamla manager Gary Megson vill ha. En liten uppgradering från rätt oduglige J’Lloyd Samuel i alla fall.
Verdict: Hit

Sean Davis, Portsmouth
29 år, innermittfältare
Fri transfer

Davis var på väg till Bolton redan när transferfönstret stängde i januari, men istället för att acceptera tre miljoner pund då så tvingas ett hårt ekonomiskt prövat Portsmouth att släppa honom gratis nu. Det här är nu ingen spektakulär spelare, men Davis har en så kallat funktionell teknik, och framförallt ett löp- och tacklingsspel som gör honom nyttig på vilket mittfält som helst i den lägre halvan av Premier League.
Verdict: Hit

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB