Startsida / Inlägg

What a Waste of Money, pt II

av Erik Niva

Vi pumpar på. Andra delen av värvningsguiden till den stundande Premier League-säsongen. Och det som gäller är alltså att jag utgår ifrån vilken nytta jag tror att spelaren kommer att göra för sin nya klubb, i relation till storleken på investeringen. Bedömningen gäller enbart säsongen 2009-10. En framtidsvärvning som bara gör några få inhopp i vinter och sedan exploderar någon gång hösten 2011 är alltså en miss i det här sammanhanget.

Burnley

Richard Eckersley, Man United
20 år, ytterback
Utbildningskompensation

Steget från Manchester United till Burnley kan innebära en oöverstiglig kulturkrock. Jag tror att mannen med världens mest Salford-präglade utseende ­– rödhårige vingmuttern Eckersley – ändå kan landa rätt. Så värst mycket av honom har jag ju inte sett, men det tycks vara en frejdig Fergie-fledgling med rätt attityd. Även om han säkert främst är sedd som en framtidsspelare hoppas jag på genombrott redan i år. Kan fylla i på båda ytterbackarna.
Verdict: Hit

Brian Easton, Hamilton Academical
21 år, mittback
£ 350,000

Burnely har en trupp som både är liten och ålderstigen, och när nu skotske managern Owen Coyle har dammsugit sina gamla jaktmarker har han hittat en spelare som ska vara med och avhjälpa båda de problemen. Easton blir en back up-spelare, som ska växa in i laget med tiden. Knappast något för den här striden, dock.
Verdict: Miss 

Tyrone Mears, Marseille
26 år, högerback
£ 500,000

En osannolik historia där Mears flydde ut från Derbys träningsanläggning genom ett fönster kulminerade med att han gjorde Marseilles avgörande mål i Uefa Cup-åttondelen mot Ajax. Trots det valde OM att inte utnyttja sin köpoption, och här är nu Mears, en anglo-jamaican från Stockport som skaffade sig kultstatus på Stade Vélodrome. Med sin attityd och äventyrslystnad är jag övertygad om att han kommer att lyckas.
Verdict: Hit

Steven Fletcher, Hibs
22 år, anfallare
£ 3,000,000

Här har vi så den stora, viktiga – ja, kanske avgörande – rekordsatsningen. Burnley har aldrig någonsin köpt en lika dyr spelare som den gänglige skotske juniorlandslagsanfallaren. Fletcher har varit en one-in-three-foward de två senaste säsongerna i den skotska ligan, och ville själv egentligen flytta till Celtic. Kan han nu höja sig ytterligare två snäpp genom en och samma flytt? Jag tvivlar – och till sist tror jag också att ett felval av förstacenter kommer att vara en av de största anledningarna till att Burnley åker ur Premier League.
Verdict: Miss

David Edgar, Newcastle
22 år, mittback
Utbildningskompensation

Ytterligare en sån här bredd- och föryngringsvärvning som säkert kommer att göra en hel del gott på lång sikt, men som inte innebär sådär överdrivet mycket den här säsongen. Edgar har visserligen gjort mål på White Hart Lane, men aldrig kommit så särskilt mycket närmare en ordinarie plats på St James’ Park. Han kommer att få vänta tålmodigt här också.
Verdict: Miss

 

Chelsea

Jurij Zjirkov, CSKA Moskva
25 år, vänsterback
£ 18,000,000

Den dyraste ryske spelaren någonsin är en spelare som inte Chelsea behöver. Zjirkov är utan tvekan en av de mest dynamiska vänsterkantsspelarna som har funnits tillgänglig på den europeiska marknaden, men i och med att Ancelotti tydligt deklarerat att han ska spela med diamantmittfält så hittar jag inte riktigt någon hållbar logik. Jag tycker inte att Zjirkov är lämpad för den mittfältsformationen, och då är det bara vänsterbacksplatsen kvar. Och gilla honom eller ej, där är ju fortfarande Ashley Cole minst sagt kompetent. Sommarens stora paradvärvning – hittills – blev alltså mest bara ännu en sån här spelare som Roman Abramovitj tyckte att det vore lite roligt att få till klubben.
Verdict: Miss 

Daniel Sturridge, Man City
19 år, anfallare
Utbildningskompensation
Första gången jag hörde talas om Daniel Sturridge var under VM 2006. Jag bevakade det brasilianska landslagets läger, och plötsligt dök det upp en 16-årig engelsk anfallstalang mitt ibland de gröngula världsstjärnorna. Det visade sig att han hette Daniel Sturridge, att han nyss gjort två mål i FA Youth Cup-finalen och att Nike trodde så mycket på honom att de bekostat en sorts utbildningsresa för honom. Nu har tre år gått sedan dess, och ska man vara brutal kan man säga att det har hänt mindre än det borde. Sturridge har fortfarande inte varit i närheten av en ordinarie Premier League-plats. Råämnena finns ju helt uppenbart där, men för att få utlopp för dem krävs det att man gör rätt karriärsval. Grabben behöver regelbunden speltid. Ska han få det i Chelsea krävs det att han ses som i alla fall tredjeval i anfallet. Det tror jag inte att han gör.
Verdict: Miss

Ross Turnbull, Middlesbrough
24 år, målvakt.
Fri transfer

För att bedöma ifall den här övergången har något kortsiktigt existensberättigande behöver ni bara tänka er igenom det här scenariot. Chelsea ska spela Champions League-kvart mot Real Madrid. Petr Cech skadar sig på träningen, två dagar före match. Vem tror du Carlo Ancelotti väljer att skicka in som ersättare – Hilário eller Ross Turnbull?
Verdict: Miss

 

Everton

Inga värvningar. 

 

Fulham

Björn Helge Riise, Lilleström
26 år, mittfältare
£ 2,000,000

Nu finns det ju inte sådär jättemycket back-up runt Fulhams innermittfält, men den här varianten tror jag inte alls på. Med det sagt trodde jag verkligen inte på värvningen av Erik Nevland heller, och Roy Hodgson har bevisligen en förmåga att göra Premier League-guld av skandinavisk järnmalm, så… Kanske. Men Björn Helge Riise är ju inte hälften av den spelare hans storebror är.
Verdict: Miss

Stephen Kelly, Birmingham
25 år, högerback
Undisclosed

Och vad innebär då detta? I praktiken mest bara att Fredrik Stoor är tredjevalet snarare än reservalternativet på Fulhams högerback. Jag trodde en del på Kelly när han kom fram i Spurs, men med åren stod det klart att han utvecklades till en sån där spelare som egentligen bara spelade halvdant mittbacksspel på högra delen av planen – inte högerback.
Verdict: Miss

 

Hull City

Seyi Olofinjana, Stoke
29 år, innermittfältare
£ 3,000,000

Hell, yeah. Jag har alltid varit svag för en innermittfältare med riktig muskulär närvaro, och nigerianske kemiingenjören Seyi Olofinjana tickar sannerligen den boxen. Var egentligen på väg till Monaco, då Hull steg in och snappade upp honom. Hur mycket jag än gillar små snidare som Nicky Barmby och Bryan Hughes så tror jag att Hull har en betydligt bättre chans att överleva ännu en Premier League-säsong med Olofinjana som patrullerande mittfältspolis.
Verdict: Hit

Steven Mouyokolo, Boulogne
22 år, mittback
Undisclosed

Hull kom överens med Boulogne redan i januari, och i överenskommelsen ingick att Mouyokolo skulle stanna kvar i Frankrike under resten av säsongen för att hjälpa upp klubben i högstaligan för första gången i sin historia. Nu är jobbet gjort, och den kongolesbördige mittbacken kan flyga över kanalen med gott samvete. Jag tror verkligen att Mouyokolo har alla förutsättningar att bli en verkligt högklassig försvarare, och misstänker faktiskt att han kan forcera sig in i laget redan i vinter.
Verdict: Hit

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB