Startsida / Inlägg

What a Waste of Money, pt III

av Erik Niva

Okej, roll out the big guns. Det som gäller är alltså att jag utgår ifrån vilken nytta jag tror att spelaren kommer att göra för sin nya klubb, i relation till storleken på investeringen. Bedömningen gäller enbart säsongen 2009-10. En framtidsvärvning som bara gör några få inhopp i vinter och sedan exploderar någon gång hösten 2011 är alltså en miss i det här sammanhanget.

Liverpool

Alberto Aquilani, Roma
25 år, innermittfältare
£ 20,000,000

Logiken är ju glasklar. Aquillani har blicken, foten och kreativiteten för att bli precis den där uppdaterade Xabi Alonso-varianten som Liverpool nu behöver om de ska kunna ta nästa steg, eller för den delen ens bibehålla förra säsongens nivå. Och alla som någon gång sett en frisk Aquillani spela vill ju att han ska få lyckas – men han är tyvärr inte färdig ännu. Skada efter skada har bromsat hans utveckling, och givetvis är han nu också drabbad av ytterligare ett tvåmånadersavbrott, som illustration till de tvivel som finns över hans förmåga att klara av den fysiska omställningen till Premier League. Kan Alberto Aquillani reagera på flytten till Liverpool på ungefär samma sätt som Fernando Torres en gång gjorde finns det fortfarande en världsmittfältare här inne. Jag befarar dock att det kommer att dröja minst ett år innan han kommer fram.
Verdict: Miss

Glen Johnson, Portsmouth
24 år, högerback
£ 18,000,000

Den instinktiva reaktionen är såklart att priset är alldeles åt helvete för högt för en högerback som knappt ens kan försvara – och det är det väl. Men med det sagt är Liverpool ett lag som är så uppbyggt kring de defensiva grunderna att de mycket väl kan kosta på sig den här typen av genomoffensiva ytterback. Johnson erbjuder fart och bredd, och är fortfarande tillräckligt ung för att kunna ta till sig en av Benítez kraschkurser i försvarsspel. Jag tror att Liverpool tjänar ett betydande antal Premier League-poäng på att Johnson i laget, även om de kanske inte blir fullt lika defensivt solida i en Champions League-match mot Barcelona som på Finnans och Arbeloas tid.
Verdict: Hit

 

Manchester City

Kolo Toure, Arsenal
28 år, mittback
£ 16,000,000

Mitt intryck har alltid varit att Kolo Touré har varit en av fotbollsportens good guys, och jag blev dubbelt förvånad av den här övergången. Dels förbryllade det mig att Touré själv ville till Man City, dels att Wenger släppte honom, efter att tydligen bedömt honom som ett omotiverat störningsmoment. Hur det nu än var med den saken så kan jag inte se något annat än att Touré får en liten nytändning, gör det han kan för att staga upp Man Citys försvar och återetablera sig som en av divisionens åtta, tio bästa mittbackar.
Verdict: Hit 

Emmanuel Adebayor, Arsenal
25 år, anfallare
£ 25,000,000

Okej, den här är svårbedömd. Jag är helt övertygad om att en någorlunda skadefri Adebayor gör minst 15 Premier League-mål – så varför bedömer jag honom ändå som en felsatsning? Jo, för att hela hans attityd gör det så alldeles övertydligt att han bara gjort den här flytten för pengarna, och att han därigenom cementerar bilden av Man City som en sorts nyrik plojklubb som högstatusspelare kan behandla lite som de vill. Jag tror att värvningen av Adebayor försenar projektet med att skapa en riktig, etablerad toppklubb runt Eastlands, snarare än tvärtom.
Verdict: Miss

Carlos Tévez, Man United
25 år, anfallare
£ 25,000,000

Det fina med Carlos Tévez är att det inte finns några dubbla bottnar och dolda agendor med honom. Han vill spela fotboll. Får han bara göra det så kvittar det honom vem han gör det för. Han kommer ändå att vara lycklig, och han kommer oavsett att ge sitt absoluta maximum för att vinna den match han råkar vara mitt uppe i. Han går in med samma attityd och inställning oavsett om han spelar för Corinthians, West Ham eller Man United, och det är precis den typen av spelare som Manchester City behöver bygga kring.
Verdict: Hit

Gareth Barry, Aston Villa
28 år, innermittfältare
£ 12,000,000

Gareth Barry är en klok kille, både på och utanför planen. Han inser hur omvärlden ser på att han i praktiken valde Man City framför Liverpool, och han begriper att de ljusblå fortfarande är ganska hopplöst obalanserade. Barry lär därför spela precis ett så självuppoffrande defensivt mittfältsspel som krävs för att Man City ska ha en hygglig chans att faktiskt nå den där Champions League-platsen – för det är enda chansen för honom att få upprättelse, attfå folk att tro på att han faktiskt flyttade för utmaningen snarare än för pengasäcken.
Verdict: Hit

Roque Santa Cruz
£ 17,000,000
Blackburn Rovers

Och exakt vad är då tanken med detta storköp? Nu har visserligen City bantat ner sin löjligt stora anfallsbesättning något, men de har fortfarande kvar alla de fem helt nya mångmiljonforwards som de köpt på mindre än ett år. Och hur vi än vrider och vänder på det så är ju Santa Cruz nummer fyra eller fem i den kön. Om inte Adebayor faller ner död så kommer inte paraguayanen få spela i närheten av tillräckligt för att motivera investeringen.
Verdict: Miss

 

Manchester United

Gabriel Obertan, Bordeaux
20 år, yttermittfältare
£ 3,000,000

Alla som visste vem Gabriel Obertan var för två månader sedan räcker upp en hand. Alla som tror att Gabriel Obertan får starta en Premier League-match den här säsongen räcker upp en hand. Alla som tror att Gabriel Obertan får starta en Premier League-match nästa säsong räcker upp en hand.
Verdict: Miss

Michael Owen, Newcastle
29 år, anfallare
Fri transfer

Lurigt läge här. Man United fick ju Owen gratis, såg till att sänka hans löneanspråk dramatiskt och har alltså kommit över en överbeprövad Premier League-målskytt för en struntsumma. Smart? På sitt sätt, givetvis. Men Owen har aldrig varit en särskilt bra inhoppsspelare, och är i nuvarande skick rätt och slätt inte tillräckligt bra för att spela center för Manchester United. Om nu inte Berbatov och Rooney fungerar ihop som anfallsduo, eller om nu en av dem blir skadad – kan då Man United vinna Champions League med Michael Owen som fokusforward. Nej, det kan de inte, och det är ur den synvinkeln som den här övergången måste synas. Poängen är inte att Ferguson fyndat med finess, poängen är att Owen tar upp en viktig plats i Manchester Uniteds trupp som borde fyllas av en bättre anfallare.
Verdict: Miss

Antonio Valencia, Wigan
24 år, yttermittältare
£ 16,000,000

Jag vet ju att Man United-folket har stora förhoppningar på att Nani äntligen ska ta det stora steget i sin utveckling, och häva sig upp på en nivå där han får samma typ av utlopp för sin råtalang som Cristiano Ronaldo en gång fick för sin. De hann knappt hinna tänka den tanken färdigt innan Nani slog axeln ur led, och är nu borta gud vet hur länge. Enter – Antonio Valencia. Det här är givetvis ingen färdig Ronaldo-ersättare – det är ingen – men det är en skicklig och äregirig ytter som kommer att bli en så kallad poängspelare för United nu när han får chansen. Han kommer att förtjäna att vara här.
Verdict: Hit

 

Portsmouth

Frédéric Piquionne, Lyon
30 år, anfallare
På lån

Vill ni ha en symbol för hur saker och ting gått fel i Portsmouth så har ni det här. För bara en halvsäsong hade alltså Pompey ett anfallspar bestående av Jermain Defoe och Peter Crouch. De är borta nu. Som någorlunda hygglig ersättare var det tänkt att kroatiske framtidsmannen Nikola Kalinic skulle hämtas in, men då allt tycktes klappat och klart var Portsmouth tvungna att dra sig ur. De hade inte pengar för att fullborda köpet. Klubbens nya styre tycks vara en bluff. Deras nya centerforward är det definitivt. Piquionne har trampat runt till hälften av klubbarna i den franska ligan under en brokig karriär, utan att egentligen lyckas någonstans.
Verdict: Miss

Steve Finnan, Espanyol
33 år, högerback
Fri transfer

Han var underskattad i så många år, men det kändes som att Steve Finnan till sist hann få ett erkännande innan han tog den ovanliga vägen ner till Espanyol och La Liga. Det blev ett misslyckat år – och nu tycks Finnan vara tillbaka där han började igen. Ingen väntar sig särskilt mycket av honom, många misstänker att han är slut… Jag är däremot helt övertygad om att Portsmouth duckade för en kula när de tog in honom, snarare än att låtsas att U21-landslagsmannen Martin Crainie skulle vara ett tillräckligt bra alternativ. Vi som studerade honom lite närmare i U21-EM vet att det helt enkelt inte är så.
Verdict: Hit

Aaron Mokoena, Blackburn
28 år, defensiv mittfältare
Fri transfer

Ur askan i elden. Mokoena fick inte plats på Blackburns innermittfält, men har ändå tänkt sig att vara lagkapten för det sydafrikanska landslaget i hemma-VM nästa sommar. I jakt på en ordinarie plats fick det alltså bli Portsmouth, och… Ja, kanske.  Det är lite oklart hur Hart tänker pussla ihop sitt mittfält, men även om det är långt ifrån säkert är det väl ändå fullt möjligt att Mokoena kan tränga undan Younes Kaboul och hitta sig en plats där någonstans. Det gör däremot inte honom till någon särskilt bra bollspelare.
Verdict: Miss

 

Stoke City

Dean Whitehead, Sunderland
27 år, innermittfältare
£ 3,000,000

Jaha, så Tony Pulis bytte innermittfältare rätt av. Seyi Olofinjana ut, Dean Whitehead in. Pengarna desamma åt båda håll. Jag tycker faktiskt att han byter ner sig. Whitehead är en lojal arbetare med ledaregenskaper, men sådana går det tretton på dussinet på i de fyra högsta engelska divisionerna. En dussinspelare.
Verdict: Miss  

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB