Startsida / Inlägg

What a Waste of Money, pt IV

av Erik Niva

Så vad fick vi ihop till sist? Jo, en Premier League som är uppenbart skakad av finanskrisen. Visst har slantarna rullat den här sommaren också, men det är ändå på en helt annan nivå än man hade väntat sig före kraschen.

Faktum är att inget lag som kan förvänta sig att sluta på den övre halvan har förstärkt nämnvärt – den så kallade storfyran har blivit direkt försvagad – med ett ganska uppenbart undantag. Transfersommaren 2009 har i stort sett enbart kretsat kring Manchester City.

Sunderland

Darren Bent, Tottenham
25 år, anfallare
£ 10,000,000

Darren Bent är ingen bra fotbollsspelare. Darren Bent är en bra målskytt. Han kommer inte att hålla fast bollen, få in lagkamraterna i spelat eller engagera sig i defensiven – men sniffar han en skarv bakom backlinjen så är han där och rullar in bollen. Det är självmord att försöka bygga ett anfallsspel runt Bent, men det verkar inte heller vara tanken. Spelar bara Sunderland med en Kenwyne Jones som gör allt fysiskt smutsgöra och en Bent som bara rakar in sina 16 Premier League-mål, då kan det här faktiskt bli ett riktigt effektivt anfallspar.
Verdict: Hit 

Lorik Cana, Marseille
26 år, innermittfältare
£ 5,000,000

Ett litet fynd. Cana är en smått psykotisk kosovoalban, som tacklar sönder vartenda gräsplan på en fotbollsplan för att vinna en match. Steve Bruce tog en titt på honom, sedan utnämnde han honom till lagkapten för Sunderland. Och även om det är sant att Cana inte är den mest sofistikerade teknikern som Balkan någonsin producerat så är han i alla fall en långt mycket bättre bollspelare än den Dean Whitehead han ersätter.
Verdict: Hit 

Paulo Da Silva, Toluca
29 år, mittback
Fri transfer

En transfer med potential, men med för många frågetecken. Da Silva är etablerad i Paraguays landslag, och har tillhört den mexikanska ligans allra bästa försvarare i många år. Det är en bra fotbollsspelare. Med det sagt så är det sannerligen inte många latinamerikanska mittbackar som lyckats ta steget till Premier League, och Da Silvas odds försämras ytterligare av att visa-problem gjort så att han missat hela försäsongen. Det gör honom omöjlig i det nya lagbyggets startelva. Jag dömer ut honom för den här säsongen, utan att fullständigt avfärda honom totalt.
Verdict: Miss

Fraizer Campbell, Man United
21 år, anfallare
£ 3,500,000

Det här är faktiskt inte heller så satans tokigt. Campbell inleder säsongen som tredjeforward, men kommer få sina chanser då någon blir skadad eller då Steve Bruce tröttnar på Darren Bents nollställda uppsyn och inställning. Och då kommer han inte att göra bort sig. Campbell är en entusiastisk energispelare, som löper på det mesta och hugger på allt. Ingen färdigutvecklad forward, men precis den där typen av hungrig yngling som är idealisk att ha som anfallsalternativ.
Verdict: Hit


Tottenham Hotspur

Sébastien Bassong, Newcastle
23 år, miitback
£ 8,000,000

Åtta miljoner pund för ett fjärdeval? Jomen, det man måste förstå är att avståndet mellan första- och fjärdeval i Tottenham Hotspurs mittförsvar är kortare än någon annanstans i fotbollsvärlden. King spelar max varannan match, det ingår i Woodgates rörelseschema att försvinna i nio skademånader lite då och då och Dawson betalar ofta priset för att han slänger in huvudet där andra inte vågar riskera stortån. När vi summerar den här säsongen lär Sébastien Bassong vara den mittback som gjort allra flest matcher i Spurs, och jag har stor tro på att han gjort det bra.
Verdict: Hit

Peter Crouch, Portsmouth
28 år, anfallare
£ 9,00,000

Tottenham är inte ett lag som är byggt runt inläggsspel, och därför måste vi lära oss att värdera när vi ska använda Crouch-alternativet. Under den tid han spelade i genrepet mot Olympiakos fanns en oroande tendens att okaraktäristiskt tjonga upp bollen i lägen där vi tidigare passat oss fram, bara för att det är så man gör med Crouch. Men så fungerar det ju inte. Crouch has nimble feet for a big man, och kan absolut smälta in som länkspelare i det vanliga passningsspelet. Att dessutom få target- och huvudspel som bonusegenskaper kan bli precis hur värdefullt som helst, förutsatt att det använts rätt.
Verdict: Hit

Kyle Naughton, Sheffield United
20 år, högerback
Undisclosed

Det är ju bara synd att vi inte har något som helst behov av honom, för Kyle Naughton har förutsättningar för att bli en väldigt bra offensiv högerback. Hela affären är fullständigt obegriplig. Tottenham har redan Hutton, Corluka och Chimbonda  som slåss om en högerbacksplats, och Lennon och Bentley som tampas om en ytterplats, om ni nu fått för er att det är där Naughton ska få plats. Vi har en fin tradition av att snappa upp ung, spännande engelsk talang – och en mindre fin tradition av att sedan få den att stagnera. Naughton känns sorgligt nog som ett sånt där löfte som kommer att kasta bort två viktiga utvecklingsår, utan att ens få en ärlig chans att misslyckas.
Verdict: Miss

 

West Ham United

Fabio Daprelà, Grasshoppers
18 år, vänsterback
Undisclosed

Utvecklingsspelare som inte kommer att göra en minut så länge fyndet Herita Illunga kan stå på benen. Nästa.
Verdict: Miss 

Luis Jiménez, Inter
25 år, anfallare
På lån

Kan gå precis hur som helst. Jiménez är en sån där kille som har hur mycket boll som helst i sig, men som har haft rätt svårt att plocka fram det. Sedan han landade i den italienska fotbollen har Fiorentina, Lazio och Inter har alla satsat på honom, utan att få den utdelning de tänkt sig. Nu verkar det som att idén är att Jiménez ska spela just bakom Carlton Cole i West Hams anfall, och är det någon som kan få honom att lyckas med det så är det väl Gianfranco Zola. Det här är en karriärsdefinierande flytt för ”Jimi”.
Verdict: Hit

 

Wigan Athletic

Scott Sinclair, Chelsea
20 år, ytterforward
På lån

Man vill ju att Sinclair ska lyckas med karriären, eftersom det sannerligen vore på tiden att en ung engelsman lyckades slå sig in i Chelsea. Han får lov att börja med att slå sig in i Wigan. På försäsongen har det verkat som att han konkurrerar med Charles N’Zogbia om platsen som vänsterytter, och i det rejset tror jag att han ligger efter. Ska jag bedöma det här lånearrangemanget som lyckat krävs att Sinclair startar minst hälften av Premier League-matcherna. Det tror jag inte att han gör.
Verdict: Miss

James McCarthy, Hamilton Academical
18 år, innermittfältare
£ 1,250,000

En skotte som är den mest spännande talangen som irländsk fotboll fått fram på många år. McCarthy är en komplett mittfältstyp, som redan gjort nästan 100 matcher för Hamilton Academicals a-lag. Jag är rätt övertygad om att Wigan gjort ett kap som värvat honom, men befarar trots allt att den här säsongen kommer lite för tidigt för att bli hans. Men jag hoppas att jag har fel.
Verdict: Miss

Jason Scotland, Swansea
30 år, anfallare
£ 2,000,000

En måltjuv som gjort mål vart han än spelat såhär långt in i karriären. Det finns en viss kategori anfallare som är fullt dugliga för ett lag på nedre halvan av Premier League, utan att ha några direkta utsikter att nå så värst mycket längre i karriären än så. Jag tror att Jason Scotland kan bli en sådan, och att nye managern Roberto Martínez vet exakt vad han tagit med sig från Swansea. Blir väl typ Jason Roberts-bra på en skala, och så mycket mer kan man inte förvänta sig för två miljoner pund.
Verdict: Hit

Hendry Thomas, Olimpia
24 år, defensiv mittfältare
Undisclosed

Så detta är den nye Wilson Palacios?! Tja, inte för att jag vet något om honom, men efter att ha sett hur väl Wigan scoutat sina tidigare honduranska förvärv så vågar jag helt enkelt inte tippa emot Thomas. Trots allt är ju det här killen som de kallar ”El Doctor”.
Verdict: Hit

Jordi Gómez
24 år, innermittfältare
Espanyol

Såg riktigt bra ut under sitt låneår i Swansea, och nu ska han alltså ta steget upp till Premier League. Det är inte ett självklart steg att klara av. Till exempel så har spelaren som Gómez tycks ersätta – Jason Koumas – ägnat hela sin karriär åt att se ut att vara för bra The Championship, men lite för lam för Premier League. Gómez bör ha bättre förutsättningar än så.
Verdict: Hit 

 

Wolverhampton Wanderers 

Ronald Zubar, Marseille
24 år, mittback
£ 2,500,000

I Frankrike finns det en särskild term för onödiga, kostsamma försvarsmisstag: Zubrelances. Ni kan själva förstå vad detta innebär – Premier League kan ha fått sin ideologiska arvtagare till Jean-Alain Boumsong.
Verdict: Miss

Greg Halford, Sunderland
24 år, ytterback
Undisclosed

Stoke City slutade tolva den förra Premier League-säsongen. Hade de ens klarat sig kvar om de inte hade Rory Delap och hans inkast? Här har ni hur som helst en finsmakarspelare, den enda i divisionen som kan mäta inkast med Delap och komma undan med hedern. Nu är inte Wolverhampton identiskt med Stoke – de är i mångt och mycket uppbyggda runt små, unga, rappa spelare – men Halfords inkast producerar likafullt lika många mål som din genomsnittlige offensive mittfältare.
Verdict: Hit

Nenad Milijas, Röda Stjärnan
26 år, innermittfältare
Undisclosed

Rätt steg att ta. Miljias var kung i den rödvita halvan av Belgrad, Även om Röda Stjärnan varit patetiskt dåliga på sistone har han ändå kommit undan, med sin lagkaptensbindel och sin fantastiska vänsterfot. Han måste ta klivet nu, prova vingarna i ett större sammanhang och inte bara flaxa runt som chefsörn i en väldigt liten bur. Och vafan… Jag tror att det kan bli bra det här. På samma sätt som Milijas behöver ett större sammanhang är unga Wolves i behov av en ledare, både mentalt och speltekniskt. Om Milijas bara fixar kulturomställningen på och utanför planen så kan han bli den spelaren.
Verdict: Hit

Marcus Hahnemann, Reading
37 år, målvakt
Fri transfer

Inte för att vara sådan mot the heavy metal-hamster från Seattle, men jag hoppas att han inte får spela en minut. För om nu han måste in och kriga mellan stolparna, då innebär det att 22-årige walesiska storlöftet Wayne Hennessey har misslyckats. Hahnemann är inhämtad som försäkring, och jag hoppas att den inte behöver användas.
Verdict: Miss 

Andrew Surman, Southampton
22 år, innermittfältare
£ 1,200,000

Ännu en ung, bollbegåvad mittfältare som ofta tyckts vara lite för bra för The Championship. Passar på så sätt in som hand i handske i Wolves långsiktiga projekt, men är inte vad som krävs för överlevnad i Premier League. Wolves har redan ett överskott på spelare med liknande egenskaper, i liknande karriärsfaser. De behöver erfarenhet och tuffhet, inte formbar potential.
Verdict: Miss

Kevin Doyle, Reading
25 år, anfallare
£ 6,500,000

Normalt sett är det ekonomisk idioti att lägga stora pengar på en ledande Championship-anfallare, då steget mellan de två högsta divisionerna inte är lika stort på någon annan del av planen. Jag tror och hoppas att det här är undantaget. På det där irländska sättet är Doyle helt oimponerad av omgivning och konkurrens, och gjorde ju faktiskt också en sorts liten minisuccé förra gången han var här uppe med Reading. Jag tror att Wolves åker ur, men jag tror att Doyle kan vara skillnaden mellan att göra det med flaggan i topp och att göra det på Derbys sätt.
Verdict: Hit

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB