Startsida / Inlägg

World In Motion

av Erik Niva

Väsentligheterna först.

Doncaster Rovers 1, Tottenham Hotspur 5. Spurs are on their way to Wembley.

Har ni bara tid för två mål så tar ni de här. Jamie O’Hara skruvar upp en boll i nättaket med högern, och en disillusionerad David Bentley skruvar upp en boll i krysset med vänstern efter fint förarbete av självaste Giovani. O’Hara är alltså vänsterfotad, Bentley högerfotad. Och förresten, ni måste ju se den totalt bortglömde Kevin-Prince Boatengs första bolltouch i Tottenham-tröja på nästan ett år.

***

Champions League-kvalet? Inget särskilt, egentligen. João Moutinhos bredsidade frispark i Florens var väl kvällens vackraste.

***

Men vafan, nu rullar vi vidare på den här Italia ’90-bollen som Simon knuffade fart på i förrgår. Vi har redan avverkat värdnationen Italien och mästarna Västtyskland – men ni trodde väl inte på allvar att vi skulle lämna alla anglofiler (alltså oss själva) i sticket?!

VM 1990 var ju en av alla de här signifikanta startpunkterna – Hillsborough, Taylor-rapporten Nick Hornby, Premier League… – för det som kom att bli den moderna engelska fotbollen, med alla fel och förtjänster.

John Barnes rappade, Gazza grät och England var bara ett par rena vänsterträffar ifrån att bryta den onda cirkeln innan den hann bli ens 30 years of hurt.

Som alla mjukhjärtade jäklar älskar jag ju faktumet att den sista match som Sir Bobby Robson någonsin såg var den här välgörenhetsmatchen som repriserade den 19 år gamla semin mellan just hans England och Västtyskland.

Shilton, Walker, Steven, Platt, Gazza, Barnes, Beardsley, Hodge och Beasant var där för England, Matthäus, Buchwald och Pflügler för Tyskland. Och tillsammans med 33 000 andra satt alltså Bobby Robson där och tittade på.

Han dog fem dagar senare.

Jag har redan citerat det här i något annat sammanhang, men jag är oerhört svag för hur Arsène Wenger sammanfattade betydelsen av det:
– Look, Sir Bobby Robson just died. Did you see the last game he watched? Just a charity game, but still he had that spark in his eye when he was at a football game. He could have sat at home, yet he chose to go there. He had two, three days to live and that is where he wanted to be. Yet what would he have done at home, sit there and think about dying, maybe be terrified? The way to get out was to go to his passion.

***

Jaja, England 1990. Where are they now? 

* Peter Shilton
Satte rekord med sina 1005 spelade ligamatcher, men ett gravt spelmissbruk gjorde så att han drabbades av stora ekonomiska problem efter karriären. Är idag på fötter igen, och är aktiv som ”after dinner-speaker”, den mest lukrativa engelska föreläsarsvängen.

* Gary Stevens
Har varit physioterapist i Bolton och coach i Chester. Är idag en av de ambassadörer som jobbar för att Liverpool ska bli en av värdstäderna för VM 2018.

* Stuart Pearce
Förbundskapten för det engelska U21-landslaget.

* Neil Webb
Har gjort lite av varje; sålt program vid Reading-matcher, jobbat som brevbärare och försökt sig på tränarlivet med olika amatörklubbar. Arbetar idag i en vitvarubutik.

* Des Walker
Bor fortfarande i Nottingham, och förärades en välgörenhetsmatch av sitt gamla Forest så sent som i våras. Är ambassadör för en av Tescos landsomfattande ungdomsturneringar.

* Terry Butcher
Grundade ett eget försäkringsföretag, men sögs tillbaka in i fotbollen. Är idag manager för Inverness Caledonian i skotska tvåan.

* Bryan Robson
Återvände ifjol till Manchester United, efter att ha varit borta från klubben i 14 år. Har nu titeln som klubbens ”globala ambassadör”.

* Chris Waddle
Jobbar med media, och har regelbundna uppdrag för både BBC och krisdrabbade Setanta. Spelar fortfarande amatörfotboll för olika lag i Sheffields lokala serier.

* Peter Beardsley
Arbetar som anfallscoach för Newcastles juniorer.

* Gary Lineker
Englands mest kände sportjournalist, i sin roll som ankare för BBC:s största sportsändningar. Har fått en läktare på Leicesters nya Walker’s Stadium döpt efter sig.

* John Barnes
Har precis återvänt till brittisk fotboll som manager för Tranmere Rovers, efter att ha varit förbundskapten på Jamaica.

* Paul Parker
Har varit ungdomstränare för klubbar som Tottenham och QPR, men är numera mer involverad i den engelska amatörfotbollen. Får sin lön från sin tjänst som ambassadör för The Conference, alltså femtedivisionen.

* Chris Woods
Målvaktstränare för Everton.

* Mark Wright
Kämpat på som manager, och har vid tre olika tillfällen basat över Chester City. Den senaste sejouren tog slut i våras, och Wright väntar nu på nya jobberbjudanden.

* Tony Dorigo
Har kommenterat italiensk fotboll för olika brittiska kanaler, men alltid satsat mer på fastighetsutveckling. Är med och driver en nöjespark i Leeds, och är också inblandad i ett projekt som satsar på att installera vattenfallsminiatyrer i villaträdgårdar.

* Steve McMahon
Är styrelsemedlem i Profitables Group, ett Singapore-baserat konsortium som sysslar med ”strategiska globala investeringar”, och på senare år gjort misslyckade försök att ta över både Everton och Newcastle.

* David Platt
Blev av med jobbet som förbundskapten för det engelska U21-landslaget för fem år sedan, och har sedan dess ägnat sig åt olika typer av medieuppdrag inom fotbollen.

* Steve Hodge
Ungdomstränare i Nottingham Forest.

* Paul Gascoigne
Being Gazza.

* Trevor Steven
Bor i Edinburgh, är spelaragent, och har även ett eget företag som sysslar med finansiella placeringar.

* Steve Bull
Slog in på managerbanan så sent som förra året, men tiden i Conference-klubben Stafford Rangers varade inte ens ett år. Bor idag i Wolverhampton, och gör bland annat välgörenhetsarbete medan han väntar på en ny managerchans.

* Dave Beasant
Jobbar med den här Glenn Hoddle-akademin nere i Andalusien, den som ska ge sparkade spelare en ny chans i karriären. 

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB