Startsida / Inlägg

Yayaya Lolo Chanko

av Simon Bank

Välkommen till vecka 34!

Vi tänkte servera kalops på tisdag, ha läxförhör i matematik på torsdag och åka på studieresa till Håveruds-akvedukten på fredag. Men idag är det måndag, och då har vi en sprängfylld söndag att summera och syna i sömmarna.

Låt oss börja på Öarna, eftersom de sparkar hårdast där just nu. Spurs dans- och shownummer känns det väl som att vi redan avhandlat med sedvanlig panache, och resten kan vi ta på en minut. United knegade sig igenom en premiär ungefär som de brukar. 1–0 av the boy wonder that is Wayne Rooney. Mycket mer än så blev det inte, i en match då United gick runt på spelare som… äh, låt oss säga att många av dem aldrig kommer att bli uttagna i en startelva i en Champions League-final.

Över kanalen, in i djupaste… eh… Montpellier, dit OM deporterats efter att Madonnas crew hoppat sönder en scen på Velodromen. OM tog emot Lille och gjorde det med en supernick av Brandao, den ukrainske brassen som fick sitt namn eftersom han ”brann på planen” som liten. Ce soir on vous met le feu.

Apropå Marseille så noterade ni förstås att Dmitrij Sytjev sprang in med en 90-minuterstunnel i Moskvaderbyt mot CSKA? Det var sånt man trodde att han skulle göra vecka ut och vecka in på Velodromen när alla sjöng Sytjev-lalala-lalala-lalala, to the tune of the Kalinka.

På annat håll i Hexagonen: Ben Saada frälste BSN med ett rejält djupledsmål mot Rennes, men det räckte bara till en poäng efter att Patrik Mörck-protegén Asamoah Guyan petat in en straff. Petter Hansson fick en sexa av l’Équipe.

Och så minns ni att vi puffat lite för the legend that is Gregory Thil? Mannen som vunnit skytteligan i både Nacional och Ligue 2 de senaste åren kan göra mål även i Ligue 1. Igår ordnade han Boulognes första vinst i högstaligan. Först avslutade han ett anfall ur skolboken, sen var han bara målskyttsvaken mot ett sovande Grenoble-försvar. Hur det kändes? Så här ungefär.

Andreas Isakssons Ajax-present har redan dryftats här på bloggen, liksom Dzsudzsaks frisparksmissiler. Vill ni ha hela toppmötesdynamiken har ni ett matigt sammandrag här, och det kan det ju vara värt.

Dagens holländska haubitz? Keisuke Honda, Venlo mot Utrecht. Banzai.

Annars var det alltså mest en dag då Sveriges kvalantagonister utmärkte sig. Medan Isaksson snedställde fötterna och Dzsudzsak dödade frisparkar så passade Jonaldo på att avgöra för Feyenoord.

Fast ska vi vara ärliga så är det ju inte bara Isaksson som har en jobbig målvaktsmåndag. Sivas-serben Michael Petkovic (som häromåret ska ha erbjudits till Malmö FF, enligt källor till bloggen) bjöd Fener på ett tvättäkta Gol Olímpico.

 

And while we’re at it: Darius of Persia har öppnat kontot i turkisk fotboll.

 

Dagens lyckligaste tränare var Felix Magath (ja, ingen lyckades lyfta på Harry Redknapps ögonlock tillräckligt mycket för att kunna se efter), som både fick sitt pris som årets tränare och tre bergsäkra Schalke-poäng (their forte, bergsäkerhet). De kungsblå lät Christoph Moritz, 19, avsluta en drömkontring för sitt första Bundesligamål, och det var så snyggt att ni borde se hela anfallet – en minut in på det här klippet. Äh, se hela klippet, vetja, så får ni se en uppvisning i kontringsporr.

Från Mönchengladbach–Hertha rapporterar vi att Rasmus Bengtsson har en bit kvar till laget, att Roel Brouwers gav en grundkurs i offside-trap-beating och att Gojko Kacar kommer att vara oerhört nyttig i vinter också. 2–1 till M’Gladbach till slut.

 

…och i Spanien Katalonien kommer alltså Barcelona att vinna supercupen.

Mer cupnytt? Tja, från stöveln ska vi förstås inte hymla med att den dynamiska duon Pazzini/Cassano tänker göra ett och annat i år också. 6–2, i Gigi del Neris första tävlingsmatch på Marassi: 6–2 mot Lecce. Cassanos mål är ljuvliga: Först en inverterad Ibra-Mancini-Zola-styrning på en hörna, sen en mottagning och en lobb som dreglade på vägen in i mål. Har ni bara en och en halv minut över idag så lägger ni dem här.

 

I Neapel sparar Quagliarella på målen, men Napoli slog ändå Salernitana med 3–0. Salerno-gänget hade faktiskt en del att klaga på. Caputo hade en frispark i båda stolparna, och 1–0 såg väldigt mycket offside ut. Se själv.

 

Napoli blir spännande i år. Värre med Porto, som vi haft uppe till kommentarsdiskussion en bit ner. Hårt slit – och en powernick av River-köpet Falcão – krävdes för att rädda en poäng mot mediokra Paços de Ferreira. Även Benfica var på jakt efter columbian-Falcão, och de kanske också hade behövt honom. 1–1 hemma mot Maritimo efter en olaglig stopp-start-straff och en slutminutsnick av Weldon.

 

Och om Maritimos straff var märklig så var Ria Aves, mot Lieira, rent rea-billig.

 

Nu tycker ni att vi missat den sydamerikanska fotbollen, och det har ni helt rätt i. Ett tåg väntar, allt hinns inte med – och ni har läxor att göra. Men vi kan ju i alla fall slå fast att man aldrig är för ung för att ta ett River-Boca-derby på väldigt stort allvar.

 

Och innan vi skiljs åt: visst undrar ni vilken nu levande svensk spelare som fått den allra finaste läktarsången tillägnad sig?

Jo, det ska jag tala om att han spelar för Ålborg, han gjorde mål i helgen och han heter

…yayaya Lolo Chanko yayaye.

 

/Simon Bank

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB