Startsida / Inlägg

Deadline Day

av Erik Niva

Man måste ju beundra självklarheten i självsäkerheten.

I Storbritannien var det ju så kallad Bank Holiday när transferfönstret egentligen stängde igår – så vafan… Då bestämde britterna än en gång att fönstret helt enkelt höll öppet en dag extra för dem. No questions asked, inte mer med det. Bara för resten av Europa att rätta sig.

Hursom. Det blev en ganska lam Deadline Day – inga Robinho-bomber som ifjol eller Arjsavin-tragglande som i våras – men det hindrar ju inte summerandet. Här har vi alltså snabbdradningen.

Nu när jag är hemma i Sverige igen finns ju bara ett ställe att börja. David Elm till Fulham – vem fan såg den komma för en vecka sedan? Även om Roy Hodgson har Skandinavien-fyndande som affärsidé trodde väl ingen att Den Tredje Mannen stod högst på listan?! Vad är då grejen? Jo, Fulham har länge haft behov av en stor och tung anfallare – Bobby Zamora gör ju helt enkelt inga mål – och har efter Andy Johnsons skada fått behov av i stort sett vilken anfallare som helst. David Elm är alltså tänkt att vara sättpotatisen som kan sättas ner i de hål där han behövs, när han behövs. Men givetvis inte sedd som en startspelare.

Annars var det ju nere på sydkusten som det gjordes business in i det sista. Harry Redknapp vände återigen tillbaka till Portsmouth för att plundra sin gamla klubb. När en bollskicklig kroat fick ont i benet så plockade Redknapp helt enkelt upp en annan. Han känner ju Niko Kranjcar väl – visste mycket väl att han satt på utgående kontrakt – och vet att han har förutsättningar för att gå in och fylla Luka Modric-rollen i Tottenham med kort varsel. Kranjcar kan mycket väl klara av det – och är ett fynd för knappa tre miljoner pund – men får Spurs verkligen plats med honom och Modric tillsammans med Aaron Lennon är alla är friska?!

Pompey försökte i sin tur plugga igen de hål som gick att göra något åt. Algeriern Hassan Yebda är inlånad från Benfica för att bidra med lite kreativitet istället i Kranjcars ställe. Känns dömt att misslyckas. Tal Ben-Haim från Man City är däremot en klok värvning, medan det andra mittbacksköpet av Mike Williamson från Watford mest har prägel av att vara en förberedelse för livet i Championship. Att David Nugent gått på lån till Burnley spelar ingen större roll för vare sig dem eller Portsmouth, då the Huyton Hurricane tyvärr inte är bra nog för att vara en Premier League-forward.

Bra snurr på mittbackarna, var det. Aston Villa fick till slut klart med Richard Dunne – väl? – och även om det är lätt att göra sig lustig över det så tror jag att han kan bidra med precis den stadga som Villa saknat i mittförsvaret sedan Martin Laursen försvann. Jag hade spelat honom med Curtis Davies om jag vore Martin O’Neill, vilket i sin tur gör femmiljonerpundsköpet av James Collins från West Ham aningen märkligt. Stoke City valde en budget-Collins istället – Danny Collins från Sunderland för 2,75 miljoner pund – och det blir väl kanske användbart ifall nu Ryan Shawcross försvinner framöver. Jag ser dock inte Danny Collins som en bättre mittback än Ibrahima Sonko, som Stoke släppt på lån till Hull.

Johnny Heitinga är väl det största namnet som kommer in i England utifrån, för sex miljoner pund från Atlético Madrid. Jag har alltid gillat Heitinga som spelartyp och kille – tyvärr haft förtvivlat svårt för honom som mittback. Han har alla attribut som krävs, men ställer allt som oftast till det med några kostsamma misstag. Joleon Lescott he ain’t, även om priset knappt ens förpliktigar honom att fylla en fjärdedel av rocken. Bolton snappade upp Ivan Klasnic från Nantes, och även om det inte ser ut som någon stor sak befarar jag faktiskt att The Kidney Killer kan ställa till det en hel del för Johan Elmander.

Något jag glömde? Tja, Teemu Tainio lånas ut från Sunderland och fyller på Birminghams förråd av små mittfältsterriers. Gör varken till eller från.

Något annat?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB