Startsida / Inlägg

Flowers of Manchester

av Erik Niva

Ska åka iväg låsa in mig i en Canal Plus-studio alldeles strax, så Simon Bank får allt lov att ge er lördagsmålen.

I hastigheten passar jag istället på att sätta stämningen inför eftermiddagens Manchester-derby med några derbyklipp ni kanske minns och definitivt behöver. Ni får de leriga planerna, de korta shortsen, de böljande ståplatshaven, de bortglömda profilerna och de definierande målen. Här har ni den moderna rivaliteten sammanfattad i fem steg.

Man City-Man United, 3-3
1971
Egentligen senaste gången som bakgrunden till matchen påminner om den vi har idag. Båda klubbarna tillhörde den brittiska fotbollens giganter vid den här tiden. United hade vunnit Europacupen två säsonger tidigare, City ligan. Nu låg lagen etta respektive trea i tabellen, och matchen levde upp till all förhandshajp. Drygt 30 sekunder in i klippet har ni dessutom en strålande underhållande förhandssmak av vad som komma skulle. Dribblingsartisten George Best får frispark, Francis Lee tycker att han filmar – och slänger sig till slut handlöst ner på planen för att illustrera sin poäng. Redan då, min Brutus.

Man United-Man City, 0-1
1974
Den mest berömda derbymatchen någonsin. Ett United i kris behövde vinna för att undvika nedflyttning, men med tio minuter kvar av matchen händer det otänkbara. Förre United-legendaren Denis Law – nu på andra sidan staden – klackar bollen i nät framför Stretford End. Man United åker ur, och Law blir så chockad av det han ställt till med att han vare sig firar eller någonsin spelar en ligamatch igen.
– Jag har sällan känt mig så deprimerad som jag gjorde den helgen.

Man City-Man United, 5-1
1989
Kanske Alex Fergusons lägsta punkt som United-manager. Vid den här punkten var han faktiskt inte alls långt ifrån att få sparken. Den här match som spelades då en era av engelsk fotboll precis var på väg att implodera, och ni ser hur den gamla sortens läktarvåld får matchen avbruten efter bara några minuters spel. Ni bör även notera det fantastiska mål som dagens City-manager Mark Hughes gör i röd tröja. Efter den här matchen hann det bli nytt årtusende innan Manchester City vann ett derby igen.

Man City-Man United, 2-3
1994
Här hade den nya maktordningen etablerats. Det spelade liksom ingen roll att Niall Quinn gav City en tvåmålsledning, nu hade Alex Ferguson förvandlat Manchester United till ett lag som bara inte förlorade såna här matcher. Både Eric Cantona var på Maine Road för första gången, och båda visade de upp precis de egenskaper som både fotbollsspelare och ledare som gjorde hela 1990-talet till Manchester Uniteds årtionde.

Man United-Man City, 1-2
2008
Nu blev det obalanserat många City-segrar här, men från den här matchen visar jag inte ens några matchbilder. Det var ju inte det som allt gick ut på den här dagen. 50-årsdagen av katastrofen i München skulle högtidlighållas, och hela staden oroade sig för att City-fansen skulle förstöra den tysta minuten på ett sätt som i så fall hade inneburit att relationen mellan klubbarna aldrig någonsin hade gått att reparera. Det blev inte så. Istället uppträdde de ljusblå med precis den stil, den värdighet och den solidaritet som illustrerade hur fotboll visserligen är en fråga om liv eller död – men att det faktiskt ändå finns saker som är betydligt viktigare än så.

***

Och dagens andra stora engelska derby? Äh, vi behöver bara ett klipp för att sammanfatta bakgrunden till det, va?!

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB