Kvalfyllda Kval
avSka vi försöka ruska av oss en av de mest beklämmande insatser jag någonsin sett ett svensk fotbollslandslag göra, och blicka fram emot något roligare?
Jo, jag tycker det.
Stor, massiv, avgörande kvalkväll i fotbollsvärlden idag. Jag lämnar uppsnacket av Sverige-matchen i Budapest till de som följer Sverige-matchen i Budapest – de får även ta hand om Gabon-Kamerun –och drar istället ihop en hastig miniguide till de övriga matcher som ni verkligen borde bry er om det kommande dygnet.
1. Argentina-Brasilien
Ibland säger verkligen en bild mer än 84 ord. Såhär såg det ut utanför Gigante de Arroyito-stadion i Rosário när det började dra ihop sig mot biljettsläpp. Häpnadsväckande, men inget unikt. Folk övernattar ju i köer för att se Hammerfall numera. Men nu var det bara det att den här bilden tog i söndags. Och biljetterna släpptes på torsdag. Och matchen spelas idag. Folk är med andra ord… ganska intresserade.
2. Slovakien-Tjeckien
Bara 24 000 åskådare ryms på Slovan Bratislavas Tehelné Pole-stadion, men hemmacoachen Vladimir Weiss tror att det blir drag så det räcker ändå. Slovakien är bara några få segrar ifrån det första mästerskapet i nationens självständiga historia.
– Våra fans kommer att skapa en stämning som aldrig tidigare upplevts i Slovakien.
Weiss var själv en del av den tjeckoslovakiska trupp som nådde VM-kvarten 1990. Det var tjeckernas coach Ivan Hasek också. Men det har ju liksom hänt en del sedan dess.
– Jag gillar inte att se tillbaka. Nu blickar vi framåt, och skriver ny historia, säger Weiss.
Efter att Slovakien chockvunnit förstamötet i våras tröstade sig ett halvdussin av de tjeckiska spelarna med att gå på någon sorts bordell, och blev avstängda av förbundet på obestämd tid. Nu är Baros, Sverkos och Kovac tagna till nåder – samtidigt som Jan Koller övertalats att hjälpa till och Tomas Rosicky gör intressant comeback från skada.
3. Danmark-Portugal
Det är ju inte bara för vårt eget intresses skull – det är ju faktiskt så att fyrorna från förra turneringen nu ligger väldigt nära att missa Sydafrika, med sin regerande världsmästare i individuellt fotbollsspel och allt.
Ett pressat Portugal kommer med hela sitt ytterartilleri till Köpenhamn – Danmark svarar med en kanin. Det är i alla fall så Ekstrabladet beskriver den smått överraskande uttagningen av Utrechts gamle högerytter Michael Silberbauer som vänsterback med Ronaldo-ansvar. ”Förbundskapten drar helt enkelt upp en kanin ur hatten”, konstaterar EB.
Både Thomas Sörensen och Jesper Christiansen är skadade, så det blir Bröndbys Stephan Andersen som står i mål för danskarna.
– Mitt livs match, bedömer Andersen.
4. Skottland-Makedonien
Fortfarande är det så att Skottland kanske är den mest realistiska utmanaren till Sverige om en plats som inte-sämsta-tvåa i det här gruppspelet – men efter 4-0-förlusten på Ullevål arbetar en hårt kritiserad George Burley nu med kniven på strupen.
– I’m gutted for George, men han är den mest positiva människa jag någonsin träffat. Jag frågar honom om han sett tidningarna. Han svarar bara: ”Nope”. Han har hanterat pressen på ett annat sätt än jag skulle ha gjort. Jag skulle haft händerna runt halsarna på flera av er.
Skottlands assisterande förbundskapten Terry Butcher försöker inte snacka ner matchens betydelse. Enligt honom är det den klart största landskamp han någonsin varit inblandad i – inklusive Englands VM-semi mot Tyskland 1990.
– Utan minsta tvekan. Ingenting skulle ge mig större glädje än att se Skottland vinna detta, efter allt som hänt.
Men är inte Butcher… ja, engelsman?
– Jag bor i Skottland, och har gjort det i 18 år. Jag arbetar här, och min son är född här. Det sårar mig att få kritik för att inte vara tillräckligt skotsk.
5. Cypern-Irland
Senast de här två länderna spelade kvalfotboll i Nicosia vann Cypern med 5-2 i en av de värsta matcherna i irländsk fotbollshistoria. Tar de revansch nu så sätter de sig själva i ett gyllene läge att tvinga självaste världsmästarna från Italien till kvalspel.
Förberedelserna är självklart minutiösa, ingen detalj går okontrollerad och… ja, när det irländska landslaget skulle checka in på sin flight till Cypern så uppdagades det att förbundet misslyckats med att boka in hela laget i business class. Drygt halva truppen fick lov att klämma in sig i ekonomiklass. Det var precis den här typen av amatörmässighet som fick en ursinnig Roy Keane att tappa tålamodet med irländsk fotboll i samband med VM 2002, även om Giovanni Trapattoni försöker tona ner missödet.
– Under alla mina år med stora lag och fantastiska spelare har jag rest ekonomiklass 80-90 procent av tiden.
Säkert, Trap.
/Erik Niva