Startsida / Inlägg

Remembering Sunday

av Simon Bank

Problemet med att se på fotboll är att man missar en massa fotboll. Efter en söndag med allsvenskan och ett par sena stick med lo show di Totti och PSG–Lyon har jag alltså en del att ta igen.

Är ni med? Då kör vi.

Jo, det spelades alltså något slags lokalderby i Manchester. Jag vet inte om ni hörde det, men det var en rätt bra match. Jag följde den, lite halvkriminellt, via stream på Gamla Ullevis pressläktare, men stängde av när United fick sitt 3–2 till slut. Då var ju allt över.

Only it wasn’t.

Mest imponerande?

1. Craig Bellamys genialiska idoti och idiotiska genialitet.

2. Ryan Giggs vintage brilliance.

3. Alla kloka spelhjärnor i City som klistrat ihop ett lag på nolltid. Läs: Gareth Barry.

4. Little Mickey Owen. Målskytte som hantverk, kunskap, nedärvd kvalitet.

5. Nittiominutersdynamiken Nittiosjuminutersdynamiken hos spelare som Rooney och Fletcher.

I det andra derbyt för dagen gjorde Chelsea vad Chelsea alltid gör när Spurs kommer på besök. Snyggast var avslutningen, Didi Drogbas fysiska klassmål för 3–0.

Everton gjorde alltså också tre. Skönhetspriset till Fellainis nålhuvudscross till Saha.

Och så är det hög tid att lista söndagens sista sekunden-skyttar.

A. I Skottland skickade holländske landslagsstoppern Glenn Loovens upp Celtic i serieledning en bra bit in på stopptid, efter en Hearts-match där the holy goalie that is Artur Boruc länge höll dem kvar.

B. I glödheta norderbyt räddade Adil Rami Lilles höst. Med ryggen mot väggen, tio man på planen och 94 minuter på klockan skallastyrde han in ett av veckans absolut tyngsta mål.

C. I Holland hyllar vi förstås Luis Suarez, som också gjorde mål i 90:e. Grejen med honom var att det var hans fjärde i matchen – och hans tionde på sju omgångar. Gud, så lätt det såg ut.

D. I Madrid så var den gamle goalgettern Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij tillbaka, och innan han lämnade in för en ny skada så hann han förstås göra ett mål i 89:e. 5–0 mot Xerez.

Tillbaka till ordningen. Medan världen står och häpnar inför tv-spelsfotbollen från Madrid och Barcelona har ligans tredje historiska storhet, Athletic från Bilbao, passat på att inleda en säsong med tre raka vinster, för första gången på 21 år. I går gjorde Llorente sina första ligamål för säsongen också.

Och apropå gamla klassiker så ska vi rapportera ett och annat från Italien, där Gigi Buffon i lördags kvitterade in åttor i betyg för sin sjuka match mot Livorno och där Er Pupone själv passade på att hänga ut Claudio ”du är för förutsägbar, Francesco” Ranieri på tork med en femplusmatch mot Fiorentina. Utsidan till DDR:s 3–0 är för mycket, för vackert.

Vill ni veta hur det ser ut när en tränare får sparken? Så här, som när Atalanta generade sig nere i Bari. Fenomenal ironi i att just Antonio Conte – som alltså var Baris tränare när säsongsstrategin tecknades upp – nu tar över Greguccis jobb. Det förklarar kanske också varför Atalanta gick in i silenzio stampa efter matchen. De hade en del de inte ville prata om.

Mästarna Inter bekräftade bara saker vi redan visste: Att Mou gillar att slåss med hela världen samtidigt – och att Diego Milito kommer att göra 20 mål den här säsongen också.

Mer då? Tja, Samp kan inte göra något fel just nu – och undrar ni hur det ser ut när en tränare nästan får sparken så ser det ut så här, som när Palermo gick på en nit till. Om inte Zenga får sparken inom ett par veckor kommer jag att ringa och fråga Zamparini om han tagit sina tabletter. Extra ont måste det gjort att knivhuggen kommer från Zaccardo och Guidolin. Gamla vänner, nya fiender.

Från Bundesliga ska vi tala om att det är tuffa tider för en del, och då särskilt för svenskar. Andreas Johansson och Matias Concha får byta tränare. I dag, ett dygn efter 2–3 mot Mainz (Mainz!) fick Marcel Koller kicken. I Bremen slåss Markus Rosenberg för att komma tillbaka. Och i HSV har Marcus Berg det fruktansvärt jobbigt. Nu verkar dessutom Ebi Smolarek vara på ingång. 1–1 mot Frankfurt gjorde ingen gladare.

Och ännu värre går det för Rasmus Bengtsson, som fick chansen för Hertha mot Freiburg. 0–4, och herreminskapare, vad Rasmus såg långsam ut när det tog fart.

Sexa i betyg av Kicker. Det är det sämsta betyg man kan få, och väldigt ovanligt. Jobbigt.

Från Frankrike är jag skyldig er Lyons sena och faktiskt inte helt logiska 1–1 i Paris, efter ett briljant kvadratmål av PSG. Dessutom är det skoj att konstatera att Toulouse kanske inte är riktigt så beroende av Gignac som man var i fjol. 2–0 mot Le Mans, inga APG-mål.
Sist och minst – lite lösplock från…

Istanbul, där Fener gör allt som inte Besiktas gör för närvarande. Wederson hittade en minilucka att stoppa in en frispark i.

95 sekunder in på det här klippet får ni ett cupmål av Dusan Djuric. Alltid något.

och nattens bästa mål hittar vi i Brasilien, där Fla bjöd Coritiba på både frisparksporr, dyngskott och lite hederlig gammal Imperatore-magi.

Så, inte illa för en söndag. Vi ses snart igen.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB