Startsida / Inlägg

Rounding It Up

av Erik Niva

Vi har en del att beta av, så det är bara att hugga i direkt.

Med tanke på att Sveriges match sändes på TV8 – av någon helt obegriplig anledning – finns det ju faktiskt en risk att ni är några därute som inte sett ett av de mest bisarra målen i svensk landslagshistoria. Så här har ni – Zlatan och hans mage.

Lika bra att dra iväg den andra matchen med direkt svenskbetydelse också. Nicklas Bendtner gjorde ett praktfullt ledningsmål för Danmark, men med mindre än fem minuter kvar reagerade brassen Liedson instinktivt, och nickade in målet som håller Portugals VM-hopp vid liv.

***

Ute i den stora vida världen ringde realismen på Argentinas dörr, och förkunnade att det kanske har sina fördelar med en förbundskapten som kan organisera ett försvar och styra upp defensiva fasta. Inför bjässebataljen mellan Argentina och Brasilien hade Diego Maradona avfärdata Luisão med beskrivningen ”basketspelare”. Well, Magic Johnson hade kunnat nicka in den här bollen om han fick stå så här omarkerad. Luis Fabiano gjorde sedan både ett andra och ett tredje mål för Brasilien, och då spelade det liksom ingen roll att Jesús Datolo gjorde matchens vackraste mål.

Brasilien till VM.

***

I den största matchen i Europa så lyckades inte Slovakien riktigt avfärda storebrorsorna från Tjeckien, hur mycket de än försökte. Stanislav Sestak gav hemmalaget ledningen efter en timme – men Daniel Pudil kvitterade strax därefter. Marek Hamsik slog in straffen som var på väg att ta Slovakien till Sydafrika – men med fem minuter kvar så nickade Milan Baros in kvitteringen.

***

Efter Zlatan kom ju kvällens mest bisarra sekvens i Tbilisi. Ett pressat Italien var ju tvungen att besegra Georgien borta, och som tur var hade de Silvio Berlusconis gode vän och Milans mittback Kakha Kaladze i motståndarlaget. Kaladze nöjde sig inte med att ge Italien ledningen – han dubblade den också, liksom för att vara säker.

Kvalitetssjälvmål av Julien Escudé också, när Frankrike spelade till sig ännu mer problem i och med 1-1 hemma mot Rumänien. Thierry Henry hade innan dess givit de blå ledningen.

Bland de andra elefanterna kan vi konstatera att Spanien är VM-klart, efter att ha gjort 5-0 på Belgien med ännu en mäktig uppvisning. Måste jag välja ett mål så tar jag nog det första, tack vare David Villas förarbete till David Silva.

Och så ska vi nämna att Mesut Özil dominerade fullständigt då Tyskland slog VM-värden Sydafrika med 2-0 i en vänskapsmatch.

***

Mixade resultat för våra nordiska grannar. Petri Pasanen stötte in ett sent segermål i Baku, som gör att något litet VM-hopp fortfarande lever för Finland. Men efter att Eidur Gudjohnsen snott två poäng av Norge så är deras VM-chanser i praktiken borta. Vi räknar in Bosnien också, va?! Klart att vi gör. Zlatan Muslimovic såg ju till så att Bosnien fortsätter vara på kurs mot den där play off-matchen på Råsunda som känns skriven i stjärnorna.

***

Bra kväll för lagen från de brittiska öarna. James McFadden sänkte Makedonien med en Glasgow-gambeta, och gav Skottland greppet om andraplatsen i sin grupp. Robbie Keane avgjorde sent i Nicosia, såg till så att en ren gruppfinal mot Italien väntar. Och efter att Kyle Lafferty givit Nordirland ledningen i Polen såg det länge ut att bli a clean sweep, men ett kvitteringsmål av Marek Lewandowski med tio minuter kvar tajtade till läget ytterligare i en redan tät grupp.

***

En billig engelsk straff efter att Wayne Rooney lagt sig enkelt gav nytt liv åt den tröttsamma filmningsdebatten. Jermain Defoes mer renhåriga mål gav hur som helst England vänskapssegern mot Slovenien. Och appropå Spurs kan vi notera att Roman Pavljutjenko satte både en och två straffar när Ryssland enkelt besegrade Liechtenstein– och dessutom desarmerade en planstormare.

***

På samma tema – in på upploppet, ut i världen. I världsdelen vi känner som CONCACAF satte en återupplivad Gio dos Santos första målet borta mot Costa Rica, då ett revitaliserat Mexiko fortsätter återhämtningen efter Svennis. Och i Afrika tappade ett tappert Gabon mark på världsrankingen. Fina mål från Achille Emana och Samuel Eto’o tog Kamerun tillbaka in i VM-matchen.

***

Till sist – kvällens tre vackraste mål som jag inte fick in någon annanstans.
3. José Manuel Rey, för Venezuela mot Chile.
2. Wesley Sneijder, för Holland mot Japan.
1. Stevan Jovetic, för Montenegro mot Bulgarien.

Något annat?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB