Startsida / Inlägg

The Art of Taking a Penalty

av Simon Bank

Först som sist: Det finns nästan inget (utanför Skene) jag har svårare för än åskådare som ger sig in på fotbollsplaner och sätter sig själva i centrum.

Fylltrattar? Bort med dom. Streakare? Hatar dom. Huliganer? Ta bort.

Men OM man nu ska ge sig in på planen från läktaren så ska man se till att göra det med stil. När Spartak Moskvas nye brasse Alex gjorde sig redo för att kvittera till 1–1 mot Saturn fick han hjälp av arenans bästa vänsterfot.

Class goal, class celebration, class act. Best taking of an end a penalty I ever saw. (Update: efter ett par tittningar till: Är det en nazi-salute som kommer i slutet av klippet är det naturligtvis skillnaden mellan halvroligt tilltag och ett lika långt som välförtjänt straff. Såg det inte första gången)

Mer?

I går skrev jag att det bara var Barcelona igår.

I dag skriver jag att det är ju inte så bara.

Ni har sett det, läst det, diskuterat det – och jag kan inte komma på ett enda lämpligt skäl att inte göra det igen. Alltså, här är tre små bitar att spara en bit in i evigheten.

Ibrahimovics djupledstajmade utsidesvrickning.

Leo Messis höftledsfint och årets bästa anfall.

 

Bra dag för Katalonien. Espanyol åkte till Galicien och plockade med sig tre efter en match med rätt fina spel- och inläggsmål. I ö-matchen bjöd däremot Teneriffa på en masterclass i historiskt uselt försvarsspel, medan Eto’os favoritlag tackade och tog emot. Och ska vi tala om historia är det förstås värt att notera att Sevilla bröt sin Pamplona-förbannelse när Negredo måltjuvshögg och Kanoute fick målvaktshjälp med att skottrulla in 2–0.

Från Stöveln kommer rapporter om att till och med Berlusconi är beredd att ompröva sitt beslut om att Ronaldinho ÄR världens bäste spelare. Han låter inte lika säker längre, men kan trösta sig med att Milan har ett brett stöd i… Brasilien. Enligt en rykande färsk undersökning är klubben den populäraste av alla europeiska hemma hos Dinho.

Under tiden fortsätter Juve att rada upp ligasegrar. Iaquinta avslutade en lyckad vecka med ett kampnick och Marchisio chipplobbade som om han vore kapten i laget.

Så långt fotbollsgodis. Ur den andra asken hämtar vi nya, svarta rapporter från Ligue 1. Fransk fotboll har fortfarande problem med sina läktare. I Grenoble gick precis allt åt helvete för hemmalaget. 0–3 på en halvtimme, skador, och en hemmapublik som skämde ut sig. Un film d’horreur tyckte Canal Plus-kommentatorerna, och det var till och med innan Rennes gjorde 4–0. I Nice imploderar Le Gym. Monaco kontrade sönder dem med fartfotboll (nytt mål av Nenê) och polisen var inne och röjde för att stoppa läktarfajter under pågående match.

– Vår fotboll hålls gisslan av våldsamma grupper som är dess värsta fiende, dundrade ligapresidenten Frédéric Thiriez, och fransk fotboll kommer att hamna i samma spiral av ökade kontroller, ökad sterilitet, ökade motsättningar och så vidare ad infinitum. Fy fan, så sorgligt.

 

Och tillbaka på planen… så ska ni i alla fall traggla er två minuter in på det här klippet och se hur colombian-Carlos Sanchéz stoppar upp bollen i krysset från 30 för Valenciennes i en match där Champagne-Charlie Davies hade det lite jobbigt (bevissekvens 1A 3.20 in).

Marseille kunde också vara glada – även om DD inte var det, han tyckte att de hade tur – efter 4–2 mot Montpellier. Bästa beskedet: Lucho Gonzales börjar se ut som den spelare OM sprängde banken för att köpa. Bästa målet: Niangs dansnummer för 2–0. Magique.

 

Holland? Rasmus Elm mötte Erton Fejzullahu i tretton minuter (Rasmus kom in, Erton gick ut) när AZ förlorade sin tredje match för säsongen. I fjol förlorade de fyra på hela säsongen. Roligare för Lasse Nilsson, som utöver the Micke Lustig Award för matchens tunnaste skenben också fick nicka in 1–0 för Vitesse.

Apropå mästarlag med problem så går det inte att låta bli att undra vad som hänt med Besiktas. Dubbelvinnare i våras, i stort sett samma spelarmaterial nu – men klubben är i fritt fall och förlorade hemma igen, mot Kayserispor. Odistinkt framåt, uselt bakåt. Ligan är redan körd.

 

Så till Tyskland. Bayern hade en dag på jobbet, men även de dagarna är rätt hyfsade i år. Ardennerhästen van Buyten löste problemet Nürnberg med tio kvar. Hoffenheim låg under med 2–0, men tre mål sista fem tog hand om den saken. Min favorit? Tja, Hoffs pogo-dancing efter matchen är ren och skär kvalitet.

 

Så. Det var väl inte det hela, men det var allt vi hann med just nu.

Det ska ju ses på fotboll i dag också.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB