Startsida / Inlägg

The Final Curtain

av Simon Bank

Med Erik Niva rumlandes på Reeperbahn får vi andra ta varsin sopkvast och spade och skyffla upp resterna av en läcker lördag.

Gårdagens mest känslosamma ögonblick hittade vi ju på Portman Road, i pausen av en ny spik i Roy Keane-kistan. I måndags begravdes Sir Bobby Robson efter en storslagen ceremoni i Durham Cathedral, i går invigdes the Sir Bobby Robson Stand i Ipswich.

Om Sir Bobby grät i sin himmel så var det nog mest för att han missade en fin lördags fotboll. Hans gamla Newcastle krossade hans gamla Ipswich med 4–0, efter ett hat-trick av Kevin Nolan.

I Premier League sprack alla möjliga nollor för Chelsea. Första poängförlusten, första förlusten och – i början av kausalitetskedjan – första utvisningen. Om Wigan kan man bara konstatera att de jobbat in en högstanivå som skrämmer precis vilket lag som helst.

I Stoke gjorde Manchester United och Mitko Berbatov sitt jobb, och hemma på Anfield gjorde Liverpool och Fernando Torres mer än så. Ganska mycket mer än så.

RVP ordnade tre tunga derbypoäng åt Arsenal, med fin hjälp från Atalanta-keepern Vito Mannone (ett namn som bara lämnade honom två karriärsalternativ: målvakt eller hitman åt maffian).

Trendkänslige Louis Saha gjorde som alla andra och sänkte Pompey

…and we all dream of a team of Robbie Keanes.

Öarnas snyggaste lördagsmål? En fullblodsgambeta från Paddy McCourt på St Mirren Park.

Och på fastlandet? En lång en från Malmö öppnade, som ni vet, Barças målkonto för tredje matchen i rad och Karim Benzema – som jag fortfarande tror kommer att ses som en supervärvning om ett år – kontrade med att göra dubbelt så många mot Tenerife.

Sevilla är de enda som löst biljett till topptretåget, och slet fram en imponerande säker trepoängareLa Catedral. Både Valencia och Atleti släpper ju in för mycket mål.

I Stöveln var det småkillarnas dag igen. Stevan Jovetic skickade in en straff för Andrea Della Valle och Pazzini hoppade upp på måltåget igen när il nuovo Samp sänkte Inter.

Kim Källström trummar på för Lyon, var mer än godkänd när OL vände mot Toulouse. Pantern Gomis avgjorde med sitt fjärde för hösten. Bra dag för OL: PSG slet sig till blott en poäng och uppe i Valenciennes visade Cyril Rool varför han var sommarens mest obegripliga värvning, när han försökte sparka ihjäl folk istället för att spela försvarsspel.

Allt var nu inte rosenrött för OL heller. ASSE gick nämligen och slutminutsvann mot ett oerhört ojämnt Monaco.

Holland? Tja, ett mittacksmål av Sander Keller (och en utvisning på danskbacken Simon Poulsen) skickade Wernblooms och Rasmus Elms AZ rätt ner i avgrunden

Ola Toivonen fick bara ett kort inhopp mot Willem II, men lille Ibrahim Afellays smällkaramell gjorde att ingen saknade honom. Dagens mål? Nänä, det kom på en costaricansk sitt-cykel, för Twente mot VVV Venlo. (Dagens näst snyggaste costaricanska fullträff – den snyggaste kom, som ni vet, när Carlos Hernandez bestämde sig för att proppa upp bollen i krysset från 35 meter i australienmötet mellan Gold Coast United och Melbourne Victory).

Porto sopade undan Sporting i ett frejdigt clássico. Med Hulk och Falcão i kedjan har Porto ett rätt obekvämt anfall att möta. I går var det River-köpet Falcão som språngnickade in avgörande 1–0 direkt. Både Veloso och Polga åkte ut i andra.

På juniornivå har U20-VM startat med en smäll. Tabaré Viudez (jo, han spelade för Milan alldeles nyss) pendelskott som sänkte England har goda förutsättningar att bli mästerskapets allra vackraste mål.

Och om vi nu ändå ska mäta konstnummer – vad tycker ni om Fabian Bordagarays lilla argentinska mästerverk för San Lorenzo mot Tigre? In och jobba en dryg minut på det här klippet. 1-1-målet.

Vi gillart. Och vi gillade James Rodriguez 25-metare för Banfield mot Newell’s Old Boys också.

Om det däremot är hederlig gammalrysk kontringsfotboll som krävs för att göra er söndag så är det ju tur att Zenit har Vladimir Bystrov.

Turkiet? Fener visade moral igen när de bortavände mot Antalyaspor, 2–1 i sista sekunden av Semih Sentürk. Sjunde raka segern, bästa på 50 år.

Till sist då, om vi nu började med att konstatera att Erik Niva är på rekreationsresa för att skriva sin egen Tysk höst så är det väl inte mer än rätt att vi kikar lite på vad det är han är där för.

Jo, igår såg han ju Mladen Petrics måltjuvsmål som gav HSV segern mot Bayern. Men det är alltså inramningen som är grejen – tre minuter in här får ni höra en Hamburg, meine Perle som kommer att göra grejer med era armhår:

Wenn du aus München kommst…

Annars: Wolfsburgs briljantbosniska motor surrar vidare: Finmål från geniet Misimovic och accelerationsmonstret Dzeko mot Hannover.

I Bremen visade Pizarro precis hur långt Markus Rosenberg har till en startelva, och i det 134:e Ruhr-derbyt var det Schalke som sjöng i omklädningsrummet efteråt. Allt tack vare Jefferson Farfan. Och om vi ska knyta ihop tysksäcken så gör vi det på det enda sätt vi känner till: med en målvakt. Det är bara att konstatera att det räckte med att öldrickaren Jens Lehmann var tillbaka mellan stolparna för att Stuttgart skulle vakna till liv.

De vågade väl inte annat.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB