Startsida / Inlägg

The Good, The Bad, The Ugly

av Erik Niva

Ska vi länka till ett mål här får det antingen lov att vara vackert, eller ha något särskilt intressevärde. I vanliga fall brukar de snygga målen ha övervikt, men i gårdagens Uefa Cup-omgång är det de kuriösa och anmärkningsvärda fullträffarna som väger över.

Okej för att vi fick en radda sevärda frisparkar i går kväll – Heerenvens Michael Dingsdag mot Sporting, Genoas Alberto Zapater mot Slavia, Sjaktars Konstantyn Kravtjenko mot Brügge, Feners Mehmet Topuz mot Twente – men såvärst mycket mer var det faktiskt inte.

Steven Pienaars distansskott mot AEK duger väl i krig, liksom Tamas Gabriels avgörande hammare när Dinamo Bukarest vann i Graz och Karel Gaererts betydelselösa reducering mot Sjaktar också. Jag kan leva med att visa Anderlechts avgörande 2-0-mål mot Dinamo Zagreb också, för den enorma rush som Cheikhou Kouyaté gör så att Jonathan Legear får öppet mål.

Men nä, ska jag plocka ut mina favoritmål från kvällen så kommer båda två från transsylvaniska Cluj och deras stabila seger mot FCK. Först prickade Emmanuel Culio in en listig frisparksvariant, sedan vräkte Lacina Traoré in lädret efter ett mäktigt sologenombrott.

***

Hur har vi det i den andra kategorin då, mål som av en eller annan anledning är värda att notera? Jo, rätt bra skörd, tycker jag.

Först och främst måste ju CSKA Sofias ledningsmål mot Fulham visas, av den enda anledningen att brassen som gör det har det fenomenala artistnamnet Michel Platini.

Sedan har vi ju alla skrällarna. Edgars Garaucs gav lettiska Ventspils en sen poäng i Berlin, Maaran Lala gav Hapoel Tel Aviv en sen seger mot Celtic och Blaise Nkufo såg till att Twente vann borta mot självaste Fenerbahçe. Att Istanbul-grannarna från Galatasaray vann i Athen var kanske ingen supersensation, men det överraskade i alla fall mig att de gjorde det så enkelt. Jag illustrerar med omställningen som ledde fram till Milan Baros 2-0-mål. Totalt sett var de ju en fullständigt miserabel kväll för svenskarna – inte nog med att FCK förlorade och att både Rasmus Bengtssons och Mattias Bjärsmyrs lag floppade. Dessutom kapitulerade ju Marcus Bergs HSV fullständigt borta mot svårspelade Rapid Wien. Blytungt även för de italienska lagen. Behrang Safari är med och kastar inkast när Carlitos gjorde första målet i Basels hemmaseger mot Roma, medan försvunne skyttekungen Marc Janko dök upp igen när Red Bull Salzburg avgjorde i slutminuten borta mot Lazio.

Individuella prestationer? Jo, först och främst måste vi ju nämna Liedson – brassen som nyss blivit portugis – som sänkte Heerenveen borta på egen hand med ett, två och tre mål. Evertons invärvade mittback Sylvain Distin gjorde sitt första mål för sin nya klubb. Och Athletic Bilbaos 16-årige sensation Iker Muniain byggde på sitt rykte ytterligare med ett enkelt mål hemma mot Austria Wien.

Avslutningsvis får ni Antoine Devauxs avgörande mål när Toulouse tog en fin bortaseger mot Partizan med 3-2. Var det värt utflykten? När resten av fransmännen åker hem så har två av dem blivit kvar på Belgrads sjukhus, svårt skadade efter huliganbråk. Tillståndet för en 28-åring beskrivs som kritiskt.
– En fransk medborgare togs till intensiven med svåra huvud- och bröstskador. Hans tillstånd har stabiliserats, men är fortfarande kritiskt, meddelar sjukhusdirektören Vladimir Djukic.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB