Startsida / Inlägg

The Greatest Footballing Country on Earth

av Erik Niva

Dagen efter kvällen före börjar väl nu ha hunnit så långt att det är dags att gå vidare, va?! Vidare mot kvällens Uefa Cup – alla vet ju vad turneringen egentligen heter, och att den är minst lika intressant som Champions League för oss fotbollspuritaner – och det här försöket med ett femdomarsystem.

Jag håller med Celtics manager Tony Mowbray om att risken för barnsjukdomar är hög, och delar hans farhåga för att straffområdesdomarna kommer att vara överambitiösa för att rättfärdiga sin närvaro. Min grundinställning är att jag vill se färre avblåsningar i straffområdena – inte fler – men jag tänker samtidigt inte döma på förhand. Om nu det här experimentet ökar kvaliteten på avblåsningarna snarare än antalet så har det gjort fotbollen jättetjänst.

Men det var inte det här jag skulle skriva om.

***

Tänkte testa er lite igen, eller rättare sagt se hur ni resonerar. Ingen kunskapstävling – som jag brukar arrangera med väldigt ojämna mellanrum – utan snarare ett diskussionsunderlag.

I den här Kuper/Szymanski-boken ”Why England Lose” som jag har nämnt ett par gånger har de givit sig på att försöka slå fast vilket land i världen som är allra mest fotbollsgalet. De har använt sig av tre kriterier för att komma fram till en slutsats.

* För det första – i vilket land spelar högst andel av befolkningen fotboll?
* För det andra – i vilket land går högst andel av befolkningen på fotboll?
* För det tredje – i vilket land ser högst andel av befolkningen fotboll på tv?

Totalt sett ska då totalvinnaren i dessa kategorier utgöra världens fotbollsgalnaste land.

Några ord om kriterierna först. Vad gäller den första punkten så begränsar den sig faktiskt inte till registrerade spelare. Boken har utgått från en Fifa-undersökning, där de försökt inkludera även alla de afrikaner och sydafrikaner som kör på smutsiga grusplaner utan pappersadministration. På den andra punkten har de rätt och slätt slagit ihop den sammanlagda publiken som går och ser fotboll i nationens tre högsta divisioner varje given helg, och sedan räknat ut hur stor andel av den total befolkningen den siffran utgör. Vad gäller tv-tittande har de utgått ifrån matcher i stora mästerskap där inte den egna nationen spelar – det anses mest rättvisande.

Vi behöver inte fastna vid diskussionen kring huruvida resultatet blir rättvisande eller inte, men jag är intresserad av att höra vad ni tror och hur ni resonerar. Vilka länder segrar i de tre olika delkategorierna, varför – och vilket vinner totalt (det är fyra olika nationer)?

Har ni nu läst boken behöver ni ju inte droppa det korrekta svaret det första ni gör, utan jag tänkte ägna några timmar åt att lyssna på spekulationerna. Sedan redovisar jag svaret någon gång framåt eftermiddagen.

Okej?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB