Startsida / Inlägg

The Price You Pay

av Erik Niva

Chelsea förhindras att köpa spelare fram till och med 2011, i en tid då John Terry krävt garantier för att Roman Abramovitj ska ge sig ut på en ny raid efter ”marquee-players”.

Minsann.

Även om jag är övertygad om att de lyckas överklaga bort det här embargot inom några månader så är det ändå en aspekt jag vill ta upp i det här sammanhanget – den sämsta värvningen som en europeisk storklubb överhuvudtaget lyckats med det här årtusendet.

Det har nu gått drygt fyra år sedan Frank Arnesen gjorde en Sol Campbell, och deserterade till Chelsea efter ett väldigt mixat första år som projektansvarig för Tottenhams nystartssatsning. Jag inser att det faktum att det var Tottenham som han övergav gör mig till part i det här målet, men själv menar jag att det i själva verket gett mig en ganska tidig insikt i vilken typ av man som Arnesen visat sig vara.

Han är den där typen som drar iväg till Roman Abramovitjs lyxyacht för att snacka kontrakt utan att informera sin arbetsgivare om det, den där typen som inte låter gammalmodigheter som lojalitet eller heder stå i vägen för sina egna ambitioner.

Flytten kom att kosta Chelsea ungefär åtta miljoner pund, vilket var någon sorts rekord för en övergång som inte gällde en spelare. Arnesen fick Abramovitjs mandat att bygga upp ett globalt scoutingnät för att rekrytera världens största talanger, kosta vad det kosta ville.

Det tog ett år, sedan hängde BBC ut Arnesen för att ha använt otillåtna metoder då han erbjudit Middlesbroughs 15-åring Nathan Porrit 150 000 pund för att skriva på för Chelsea. Ryktena om hans hänsynslöshet och arrogans har sedan bara fortsatt att komma. I januari 2008 landade han till exempel med helikopter på Regginas träningsanläggning, och drog därifrån med den lovande italienske 15-åringen Vincenzo Camilleri.

Frank Arnesen har alltså varit i Chelsea i drygt fyra år nu. Hur många etablerade a-lagsspelare har hans ambitiösa rekryteringsprogram givit klubben under den tiden? Jo, noll. Hur mycket pengar och prestige har hans arbete kostat Chelsea? Omätligt mycket.

Och nu alltså detta. Chelsea får inte registrera nya spelare förrän i januari 2011, eftersom Frank Arnesen legat bakom en aktion då den franske ungdomsspelaren Gaël Kakuta plundrades från Lens på ett – enligt Fifa – gravt otillåtet sätt.

Bra jobbat, Frank. Valuta för pengarna.

/Erik Niva

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB