The Sunday Show

av Erik Niva

Bortanför alla kontroverser spelades det ju faktiskt en oerhört underhållande fotbollsmatch på Eastlands igår. Vi drar iväg Man Citys avgörande quick fire-salvo här – Bellamy, Adebayor och SWP – och noterar även med glädje att Tomas Rosicky äntligen är tillbaka.

Sedan drar vi vidare.

Jermain Defoe cykelsparkade efter mindre än en minut, hela White Hart Lane höll på att lyfta – och sedan kom verkligheten ikapp. Ryan Giggs gjorde mål för 18:e Premier League-säsongen i rad med en fenomenal frispark, Anderson dunkade in ledningsmålet och en enorm individuell prestation från Wayne Rooney avgjorde.

Spurs var felbalanserat med Keane på vänsterkanten och den absolute nyckelspelaren Palacios kom fel in i matchen. Då rår man helt enkelt inte på ett Man United som visade varför de är mästare. We just caught them on the wrong day.

Chelsea manglar på. Även om Petr Cech gjorde ett nytt misstag i raden så vräkte Didi Drogba in ett ostoppbart mål på stopptid i första halvlek och Florent Malouda tryckte in vinstmålet på stopptid i andra halvlek. ”You’re not signing anymore”, sjöng Stoke-fansen. Må så vara – men Chelsea fortsätter vinna.

Från Michael Shields comebackmatch på Anfield tar vi med oss Yossi Benayouns hattrick. Det första målet var en inverterad kopia av Rooneys mål på WHL, det andra egentligen en Steven Gerrard-show och det tredje mest bara något som gjordes för att israelen skulle få ta med sig matchbollen hem.

Vi tittar till det ångestladdade bottenmötet mellan Portsmouth och Bolton, för att se Tamir Cohens pärla och Spurs-samarbetet mellan Jamie O’Hara och Kevin-Prince Boateng som gav Portsmouth en 2-2-kvittering som till sist visade sig meningslös.

***

Spanien dårå. Ni har väl redan sett att Zlatan Ibrahimovic stack ut sina 47:or och vinklade in ledningsmålet mot Getafe, för att sedan vara arkitekten bakom ett flytande handbollsartat mål som Leo Messi fick äran att sätta dit.

Espanyol hedrade Dani Jarque, men Real Madrid gjorde målen. Kaká spelade fram både Granero och Guti, Cristiano Ronaldo hoppade in och satte sitt första spelmål i spanska ligan.

Min kille José Manuel Jurado satte en tekniskt välutförd halvvolley när Atlético trots det tappade poäng mot Racing, Diego Perotti dundrade dit en riktig ärta när Sevilla enkelt besegrade Zaragoza.

***

Bayern München är tillbaka, förresten. Vände 0-1 till 5-1 borta i ett svårspelat Dortmund. Och Franck Ribéry är tillbaka. Den här drömfrisparken kom mellan det att Bastian Schweinsteiger och unge Thomas Müller mätt kanonskott.

Uppe i serietoppen ångar Hamburg på, och kroaten Mladen Petric la sig också i kampen om omgångens Bundesliga-mål med sin mörsare mot Stuttgart. Marcus Berg spelade 90 minuter i Guerreros frånvaro, men kom egentligen aldrig närmare än såhär. Han fick visserligen till en satan så läcker framspelning till Petric – men det målet underkändes för knuff.

Rasmus Bengtsson fick också sina 90 minuter för Hertha, men tvingades vara med om att tappa en 1-0-ledning till en 1-2-förlust och på nära håll se Mainz ivorianska anfallare Aristide Bance jazza in segermålet i 85:e.

***

Bara två matcher i Italien. Att Milan spelade 0-0 mot Livorno mår alla bra ifall vi håller tyst om, men att Juventus bevisar att de är på riktigt kan vi illustrera genom att visa hur Martin Cáceres bultade in vinstmålet mot Lazio på Olimpico.