Startsida / Inlägg

This is England

av Simon Bank

Supporterscenen, pitch invasions, nazisthälsningar och en hel del fotboll också. Om ni tycker att den här veckan hållit sig till en hyfsad intressant del av sportspektrat hittills så kan ni läsa vidare. Jag tänkte traggla temat en liten bit till.

Ni har hört om English Defence League (EDL)? De senaste månaderna har de dykt upp under demonstrationer i Birmingham, Luton och London. En löst sammanhållen grupp som uppstod ur oroligheterna när muslimer protesterade vid manifestationerna när de brittiska trupperna kom hem från Afghanistan i våras.

Sammanstötningarna då gav motdemonstrationer, och våldssupportrar till fotbollsklubbar i England och Wales samlades under gemensam flagg ”mot extrem-islamism och terrorism”. Sedan dess har de hållit demos främst i London och Birmingham, med våldsamma bråk mot anti-fascister och framstötar mot moskéer.

Länken till fotbollsläktarna är tydlig, rekryteringen till EDL kommer i stora delar från huliganscenen (Casuals United är en ren rekryteringsgrupp för att ena fotbollssupportrar under EDL-fanorna). Många är uppenbart extremhöger eller nynazister, men det finns ingen officiellt nazistisk eller rasistisk hållning i gruppen och det brittiska nationalistpartiet BNP har inte omfamnat dem. Enligt de ideologiska uttalanden EDL gjort är de enbart ”anti-extremister”, deras hemsida toppas med mottot ”Peacefully Protesting Against Militant Islam”.

Men vad är det då de protesterar mot? Jo, mot det de upplever som enorma hot som ska utgöras av den breda muslimska front som vill införa sharia-lagar i England och ta jihad till engelska gator. En front som utgörs av ett par marginaliserade extremister, mil ifrån de moskéer och muslimska sammanhang där EDL dragit fram.

Labours kommunminister John Denham drog i förra veckan liknelser mellan EDL och 30-talets engelska ungfascister (ledda av Oswald Mosley, F1-bossen/spankingsupportern Max Mosleys pappa, ni vet) och deras antisemitiska demonstrationer.

EDL svarade med att distansera sig från fascism och slå fast att ”EDL kommer fortsätta att fredligt protestera mot och belysa frågan om obegränsad islamisk extremism i UK, fram tills dess att regeringen agerar mot dem som predikar hat och vill skada folket i det här landet”.

Man skulle kunna avfärda hela EDL-fenomenet som vilken papperstiger som helst, 90 procent av dess verksamhet är förlagd till nät-upprop och youtube. Men det finns tre saker som gör det mer intressant än så.

Det ena är de faktiska konfrontationerna, både med våldsugna anti-fascister och fredliga Mr Smith och Mr Khan. Det andra är den tydliga rekryteringslänken till fotbollsläktarna. Det tredje är att det är ytterligare ett tecken på en engelsk, alienerad arbetarklass behov av en formulerad roll, av ett krig att föra någonstans.

På läktarna, på gatorna, vid en moské. Eller överallt samtidigt.

•••

Samtidigt, i Tyskland, bedriver nationaldemokraterna i NPD (ett extremhögerparti) en aggressiv kampanj för att märkas och synas och få medieutrymme inför valet.

Förra helgen skickade de bland annat ut fabricerade utvisningsbesked till politiker med invandrarbakgrund för att markera att de inte hör hemma i Tyskland och borde skickas tillbaka till sina ursprungsländer.

Och fotbollen? Jo, Klaus Beier, ett av partiets toppnamn, korsförhördes i förra veckan i tv-programmet Klipp&Klar. 5,45 in på det här klippet får han en fråga som ställer saker lite på sin spets.

– Kan du glädja dig när Mesut Özil gör mål för landslaget?

Özil är född i Tyskland, i Gelsenkirchen, han har aldrig bott någon annanstans än i Tyskland och han har egenskaper som ingen annan ung tysk har – men han har turkiska föräldrar.

Så…?

– Han är en plast-tysk, en tysk med pass, och med riktig tysk menar jag en sån som Herr Klose.

Miroslav Klose är, som bekant, inte född i Tyskland utan i Polen. Hans mamma är född polska, hans pappa född tysk.

Programledaren försöker pressa Beier på saken, på själva grundfråga: Vad krävs egentligen för att vara tysk nog, för att vara en man som är värd att spela för Tyskland.

– Om han hade tyskt ursprung, om föräldrarna, en förälder, är tysk. Då kan han spela.

På söndag hålls parlamentsval i Tyskland. En av tio röstberättigade har invandrarbakgrund. Samtidigt laddar Tysklands landslag för ödesmatchen mot Ryssland i VM-kvalet. Joachim Löw har hittills i år använt sex spelare som inte är tyska nog för Klaus Beiers Tyskland.

NPD har dåliga röstsiffror så här långt.

Och Tyskland är på väg till VM.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB