Startsida / Inlägg

A Generation Lost in Space

av Simon Bank

Ni får helt enkelt ha överseende med en väldigt smal utblick från min horisont den här veckan, det är en massa landslagsbevakning i vägen så det blir som det blir.

I dagens tidning ger jag mig in på talangfrekvensen och -utbildningen i svensk landslagsfotboll, i både krönikeform och artikelform, däremot har ett par miniintervjuer fallit bort. Och det är väl sånt som, antar jag, man har en blogg till.

Diskussionen är intressant, hur som helst: Vad betyder det för Sverige om kontinuiteten bryts? Två saker: För det första får vi en generation som berövas erfarenheten, för det andra berövas förbundet på de där extra mästerskapsmiljonerna som de konsekvent brukar skyffla in i framtida talangsatsningar.

Det är, hur man än vrider och vänder på det, bad news for the Swedish game.

Och så miniintervjuerna då, med två fanbärare:

Mattias Bjärsmyr, 86-generationen:

Du riskerar att missa VM nästa år. Vad skulle det betyda för spelarna i din generation?

– Vi ”riskerar” att gå till VM också… Äh, det är svårt att säga. Men att vara med skulle betyda jättemycket, det är bara att se vad det betydde för oss att spela U21-EM.

Vad betydde det?

– Jag tror att mästerskap betyder oerhört mycket för alla, och kanske ännu mer för spelare som är unga. För mig själv hade U21-EM stor inverkan, egentligen utan att man tänker på det. Man får ett kvitto på att man håller på den nivån. Respekten försvann lite, man kunde känna att ”nu ska jag gå in och visa vad jag kan”.

– Klarar man av det så bär man med sig det.

Kim Källström, 82-generationen:

Din generation fick spela U21 och EM tidigt, vad betydde det?

– Jag spelade ju inte U21-EM, men det ger en viss erfarenhet som ändå är viktig. Det är speciellt att spela i landslaget, hur man lever och fokuserar. Det är ett helt land som fokuserar på vad du gör. Det är ganska nyttigt att vara med om det. Jag tror väldigt mycket på det här med att få ut unga landslag tidigt och få chansen att möta olika nationer tidigt.

Är erfarenheten från stora mästerskap speciell?

– Mästerskapen… jo, det är viktigt att lära sig. I en serie har man marginaler att göra misstag, i ett mästerskap gäller det att vara på topp i sju-åtta dagar, det är inte helt enkelt.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB