Startsida / Inlägg

Children of Ceausescu

av Simon Bank

Skrev jag att landslagsbevakningen fått min utblick att smalna av?

Jo, men ni tror väl inte att den smalnat av så mycket att jag släpper Gigi Becali?

Det rör ju på sig, vettni.

En dag som den här får ju Rumänien sin beskärda del av världens uppmärksamhet, nu när Herta Müller skopat hem Nobelpriset i litteratur. Bland reaktionerna noterar vi främst två:

”Det är alltid svårt att svara på, tycker jag. Det finns inga dåliga författare längre, men om vi bara kommer upp i vår högstanivå så tror jag att vi är bättre” (Lars Lagerbäck)

”Winning a Nobel Prize while sitting at the very bottom of the Bundesliga is quite a feat, I must say” (läsarkommentar på When Saturday Comes)

Men Gigi, då? Och hans Steaua Bukarest?

Den senaste veckans stora händelser är a) att det Rumänska institutet för Utveckling och Strategi gjort en opinionsmätning som visar att 44 procent av alla rumäner håller på Steaua och b) att rumänska Forbes kunnat slå fast att Gigis förmögenhet haft ett tufft år i finanskrisens kölvatten. Nu skvalpar den runt i trakterna av patetiska två miljarde, och Gigi har därmed sjunkit från sjunde till 27:e plats på listan över Rumäniens rikaste.

Det har inte hindrat honom från att annonsera sin kandidatur till det rumänska presidentvalet under det Starlet-marinerade mottot ”Tro, Hopp & Kärlek”.

Och apropå kärlek så vaknade vi i morse upp till en oerhört underhållande skvallerrapport i den rumänska skräptidningen Ziare. Efter Steauas match mot Gloria Bistrita i söndags (tredje raka oavgjorda matchen) passade stjärnduon Juan Toja och (målvakten) Ciprian Tatarusanu på att använda de lediga dagarna fram till landslagsuppehållet till att dra ut till en bergsstuga.

Enligt Ziare ska de ha supit sig halvt medvetslösa, kräkts till höger och vänster och hängt med kvinnor åt alla möjliga håll. Innan vi går vidare med berättelsen vill jag påminna er om vad Gigi Becali tycker om sexuella minoriteter, om nu lyckats glömma det. Gigi var mannen som häromåret ville förbjuda Pride-paraden i Bukarest och ordna en folkomröstning mot bögar.

– Varför är de så många? sa han. Jag ger två till fem miljoner dollar så att vi kan få väck alla homosexuella ur landet.

Så tänker han. Och därför var det rasande intressant att se hur hans klubb tänkte hantera skvallret om vad som egentligen pågick i den där stugan som Steaua-spelarna dragit iväg till.

toja_tatarusanu.jpg

Här är en bild av grabbgänget som firar ledigheten, det är Tatarusanu som är längst till höger och så här beskriver skvallertidningen Click! vad som försigår, allt översatt med den sublima Borat-touch som bara översättningsprogram på internet kan ge:

In the photos one can see that the young goalkeeper star extends towards the mouth of a friend to show love.

Det tog ungefär tolv sekunder innan en dementi låg ute på Steauas hemsida:

Ciprian Tatarusanu och Juan Toja var besvikna över artikeln som den tendentiösa sitan Ziare publicerade på torsdagsmorgonen, enligt vilken de två spelarna ska ha varit berusade i flera dagar i en stuga där de befunnit sig med alkohol och kvinnor. Spelarna förnekar uppgifterna som publicerats, de har inget med verkligheten att göra.

– Det enda som är sant i artikeln är att vi, efter matchen mot Gloria Bistrita, fick två dagar ledigt och att jag stack upp i bergen. (…) Jag var där med min flickvän, inte med en massa kvinnor som det står i artikeln. Jag var inte full och spydde inte. Jag förstår inte tanken bakom artikeln och är mycket upprörd. Mitt privatliv har inget med det här att göra, säger Tatarusaneu.

– Varför skulle en bild av ett gäng vänner betyda att man har en fest med alkohol och kvinnor. Artikeln är tendentiös och förtjänar ingen kommentar från mig, säger Toja.

Nu väntar vi bara på att höra vad Gigi säger.

Tro, hopp och kärlek? Extended towards the mouth of a friend?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB