Startsida / Inlägg

Death For No Reason

av Erik Niva

Jag har själv aldrig tillhört den mer missionerande skaran av vegetarianer, men det är klart att ämnet intresserar mig.

I veckan snubblade jag över uppgifterna om att både Éric Abidal och Seydou Keita tydligen är vegetarianer. Visserligen av religiösa skäl – besläktat med hur de flesta muslimer väljer att undvika fläskkött – men det må nu vara detsamma.

Det intressanta är ju att vi därigenom äntligen fått ett par praktiska bevis för att det är fullt möjligt att kombinera en vegetarisk diet med fotboll på absoluta elitnivå.

Just fotbollen har ju tidigare varit någon sorts plugg i det gröna nyckelhålet. Vegetariska toppidrottare har det funnits gott om (Martina Navratilova och Billie Jean King i tennis, Robert Parish i basket, Joe Namath i amerikansk fotboll, Prince Fielder i baseball, ”järnmannen” Dave Scott och dussintals andra), men av någon anledning var argentinske straffräddaren Carlos Roa den enda fotbollsspelaren man någonsin hörde talas om.

Och ”El Lechuga” (”Salladen”) var ju målvakt. Och dessutom spritt språngande galen.

Bara häromveckan reagerade klipska tyske högerbacken Andreas Beck över faktumet i en av sina regelbundna allt-utom-fotboll-artiklar i Die Zeit, en som den här gången handlade just om kost och diet.
– Jag känner inte till en enda fotbollsspelare som är vegetarian. Konstigt, va?

Samtidigt är det ändå just i Tyskland som det överhuvudtaget förts en diskussion om ämnet. Eintracht Frankfurts frejdige ytterback Patrick Ochs har en flickvän som är engagerad i den barska djurrättsorganisationen PETA. Han deklarerade tidigt att han tänkte sluta äta kött så fort hans karriär var över:
– Så länge som jag spelar professionellt måste jag få i mig alla viktiga näringsämnen. Jag följer det, men jag köper enbart ekologiskt kött. Då har djuren åtminstone haft ett bra liv, och inte tillbringat det i slaktfabriken.

Enligt Die Welt är mer än var tionde tysk numera vegetarian, en uppgift som kompletterade deras artikel om det vegetariska utbudet på Bundesliga-arenorna. Östtyska Energie Cottbus var – inte helt oväntat – sämst. Mer överraskande var det måhända att Bayern München visade sig vara bäst, med fler än tio vegetariska alternativ till salu på Allianz Arena. Undersökningen gjordes nämligen ifjol, och då var det ju fortfarande Uli Hoeneß som basade över klubben.

Hoeneß är ju delägare i korvföretaget HoWe Wurstwaren, och har bland annat tvingat Luca Toni att ställa upp på reklamkampanjer för underfabrikanten Nürnberger Bratwürste.

tonisausage.jpg

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB