Startsida / Inlägg

Entartete Kunst

av Simon Bank

Nedlagda magasin, dålig ekonomi, sorgligheter… Ja, om man ska ta upp den handsken så kan man väl lika gärna kasta den vidare till gamla fina England.

Det blåser kallt på sydkusten, som ni vet. Portsmouth har noll poäng och en ägare som fladdrar undan i vinden så fort någon blåser åt hans håll. Pompeys kris är bottenlös, det kan sluta hur illa som helst. Vilket det ju, i princip, redan gjort för arvfienden Southampton, som ligger sist i League One, med minus en poäng efter tio matcher.

Fansen fortsätter komma, fortsätter sjunga, fortsätter lida.

Och fortsätter fokusera på fajter de kanske kan vinna.

Har ni hört talas om BP Portrait Award? Det är den största porträttmåleri-tävlingen i världen, med ett förstapris på 25 000 pund. 52 porträtt har valts ut och visas nu i en stor utställning i Southampton. Kommunen är stolt över att utställningen, besökarna trillar in – vilket lämnar oss med två frågor att besvara:

1. Vad är problemet?

2. Vad har det här med fotboll att göra?

Jo, ser ni, grejen är att en av målningarna målats av Karl Rudziak, som fått sin skolning vid Portsmouths Universitet – och han har valt att porträttera en man som bättre än de allra flesta kommit att symbolisera hans hemstad:

John Anthony Portsmouth Football Club Westwood, 46.

Har ni någon gång de senaste åren sett en fotbollsmatch från Fratton Park har ni ju sett honom. John Anthony Portsmouth Football Club Westwood driver ett litet antikvariat, men är också the man with the chimes, den mest exhibitionistiske supporter som finns på engelska läktare, och hans kropp pryds av 60 tatueringar med Pompey-tema.

John Anthony Portsmouth Football Club Westwood har hetat så sen 1994.

– I’ve always loved the club, so I thought it was a natural progression. I went and saw a couple of solicitors and did the business, then went home and told the missus, who wasn’t at all impressed, berättar han i Cass Pennants ”Mina vänner huliganer”-bok Terrace Legends.

De skildes sen, John and the missus.

Och att ha ett två meter högt porträtt av en man som konsekvent refererar till Southampton FC som ”scum” eller ”scummers” hängandes i Southampton är… inte helt okomplicerat. Supporterprotesterna kom i samma sekund som utställningen öppnade.

– Det skulle inte överraska mig om någon tar risken att bli åtalad och vandaliserar den, säger Mike O’Callaghan, ordförande i the Saints Independent Supporters Association.

– Man borde ta ner den. Eller, ännu hellre, ta ner den till puben och använda den som piltavla.

John Anthony Portsmouth Football Club Westwood är ingen våldsam man, däremot är han portad från St Mary’s i So’ton efter att ha pissat på bortasektionen häromåret. Men han vet hur man skapar en konstdebatt, det får man ge honom.

fanbig.jpg

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB