Startsida / Inlägg

Helsinki, Tampere, Jyväskylä, Oulu

av Simon Bank

Varför har ni inte sagt nåt?

Om det här nu ska vara en blogg med en viss form av insikt och en annan form av utblick så är det ju för uselt att vi helt ignorerat snart sagt en halv miljon svenskar med finländsk bakgrund, och er andra också för den delen, i en halv vecka. Veikkausliiga spelades färdigt i lördags, HJK är tillbaka på den finska fotbollstronen och det finns förstås en hel del som borde sägas om det.

Man kan förstås tycka att Erik Niva, med fötterna stadigt rotade halvvägs i Malmivaara, är mannen att göra det, men han är som vanligt upptagen med brittiska villospår. Så jag gjorde vad varje samvetsgrann journalist skulle ha gjort: jag tog tag i en spade, sammanställde de frågor som behövde svar och…

…kontaktade en annan journalist.

 Pekka Holopainen Ilta-Sanomat är en förträfflig kollega, som ifjol utsågs till årets sportjournalist i Finland. Här reder han ut allt ni (eller i alla fall jag) ville veta om årets säsong.

Bank: Aki Riihilahti gjorde knappt en match i Djurgården på två år, men kom hem och vann ligan direkt med HJK. Han verkar ha spelat en del också, hur stor del har han haft i guldet?

Holopainen: Aki var, som väntat, en psykologiskt viktig spelare för HJK men spelmässigt är han en skugga av den Aki vi lärde oss känna till i Palace eller i finska landslaget får 8-9 år sen. Nivån i Finland är snäppet, inte så mycket mer faktiskt, lägre än i Sverige vilket hjälpte Aki. Han måste vara fysiskt så nära 100 procent som möjligt för att faktiskt dominera, och det ska han tyvärr inte längre vara.

Bank: Nu är han mästare igen, men ändå får han bara stryk i tidningarna. Vad ska Antti Muurinen göra för att bli älskad egentligen?

Holopainen: Antti skulle raka sin mustasch och börja prata engelska som modersmål typ Roy eller Stuart. I min mening är HJK-fans som kastar skit på sin mästartränare ena jävla idioter. Enligt dom saknar Muurinen trovärdighet. Tycker dom bör skaffa sig en spegel och kolla själva hur det är med deras egen trovärdighet. Ja, Antti kanske inte fick superstjärnornas (Litmanen, Hyypiä) högsta respekt under sin tid i landslaget men det var för fan inte Antti själv som värvade honom i jobbet.

Bank: Vad har hänt med HJK? Är det en tillfällig uppryckning eller har de verkligen lyft sig?

Holopainen: En svår fråga. Det är många veteraner som ska bort och några till som kanske inte håller till så länge mer, typ Aki. Klubbens juniorproduktion är Finlands bästa och dom kanske skulle börja lita på klubbens egen efterväxt. Det man måste säga om Muurinen är att måste han välja mellan en 34-åring och 19-åring som är lika bra, sitter unggrabben på bänken. Så namnet av coachen för säsongen 2010 kan vara avgörande på ovanligt många vis.

415_0_aki.jpg

Bank: Jag har blivit rätt förtjust i Kappe Hämäläinen. När tänker han ta det stora steget i karriären?

Holopainen: Så snart som möjligt, hoppas det går typ Tim Sparv och Groningen. Hamnar han i en storklubb direkt är det i värsta fall kört, det har vi flera exempel om. Holland först, typ, eller en mindre klubb i typ Tyskland där det kan finnas en skräddarsydd spelplats för honom.

Bank: Både HJK och Honka kör med hemvävt, finländskt. En trend?

Holopainen: HJK hade 3 st viktiga utlänningar i förstaelvan. Muurinen vill vinna direkt och så ska man tänka ifall man jobbar i hans position i HJK. Lehkosuo (Honka) kanske tycker att man hellre utvecklar sitt inhemska gäng i lång sikt än vinner ett utländsktbetonat FM-guld i kort sikt.

Bank: Efter förra säsongen plockade svenska klubbar upp Jos Hooiveld och Dominic Chatto, och båda har gjort ett bra jobb i allsvenskan. Finns det några spelare som svenskklubbarna borde köpa loss i vinter?

Holopainen: Vinner man SM-guld typ AIK, genom att aldrig scora, skulle jag satsa på Timo Furuholm i Inter. En 12målskille som absolut kunde tänka sig att spela i Sverige och fortsätta därifrtån till kontinenten. En riktigt intressant kille är Juho Lehtonen i finska Superettans PoPa, han blev just 17 år och gjorde 12 mål. Snacka om stortalang.

Bank: Apropå svenskarna – hur har det gått för dem? Är IFK Mariehamn nöjt med sina svenskar?

Holopainen: Alla var nöjda i allting i Mariehamn. Det är bara att kolla tabellen!

Bank: Till sist: RoPS måste vi prata lite om. Först och främst: Hur kommer det sig att ett lag från Lappland, från Rovaniemi, har halva startelvan full av zambier? Och sen: Hur kom det sig att de åkte ur?

Holopainen: För det första så var vi alla färdiga med RoPS med sina 28 zambier. Hoppas dom ALDRIG kommer tillbaks med sin nuvarande afrikanska filosofi. Dom skulle kanske räddat sitt skinn ifall dom vunnit sin juridiska brottning mot rivalen KuPS som haft en spelare på plan mot RoPS som enligt transferregler inte skulle spelat. Av någon orsak som ingen fattade (det är nästan garanterat då vi snackar om finska förbundet…) var spelarens övergång helt ok, säga regeln vad den vill. Men i detta speciella fall är det bara att tacka förbundet varmast, att bli av RoPS och 28 zambier var det största och bästa som hände i finska ligan år 2009.

Och så här slutade det alltså:

1. HJK 52 p.

2. FC Honka 49 p.

3. TPS Åbo 49 p.

4. IFK Mariehamn 43 p.

5. Inter Åbo 40 p.

6. Haka Valkeakoski 37 p.

7. Tampere United 37 p.

8. VPS Vaasa 35 p.

9. MyPa Anjalankoski 34 p.

10. FF Jaro 32 p.

11. FC Lahti 31 p.

12. KuPS Kuopio 23 p.

13. JJK Jyväskylä 16 p.

14. RoPS Rovaniemi 16 p.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB