Startsida / Inlägg

Kill the Referee

av Erik Niva

Vi hade ju filmtajm redan i fredags här på bloggen, men nu är det redan dags att ta nya tag. Det har nämligen just kommit en fotbollsfilm som jag verkligen, verkligen ser fram emot att se.

Igår kväll sändes dokumentären ”Les Arbitres” (”Domarna”) i franska Canal Plus. Det är en sensationellt närgången skildring av domarkåren under EM 2008, och gick från början under arbetsnamnet ”Kill the Referee”.

Ursprungstiteln härleds ifrån mordhoten som riktades mot den engelske domaren Howard Webb, efter att han givit värdnationen Österrike en billig straff i slutminuterna mot Polen. Den polske premiärministern Donald Tusk gick ut offentligt och deklarerade att han ville ”döda domaren”, och risken för att någon galen polack skulle ta honom på orden tycktes länge obehagligt överhängande. Mordhoten kom i drivor till hans hem, där det även ringde på uppretade polacker upprepade gånger. En av de mest gripande scenerna i filmen sägs vara när Webbs familj förklarar hur det enda de vill är att de matcher som deras pappa och make dömer ska ta slut så fort som det någonsin är möjligt, utan att några kontroversiella situationer uppstått.

Men vi har ju mer. Vi har den högreligiöse italienske finaldomaren Roberto Rosetti – och vi har Peter Fröjdfeldt.

Det finns två trailers för ”Les Arbitres”. Den första har också sitt definitiva värde, men måste jag välja så tar jag den där Fröjdfeldt framstår i allt sitt entusiastiska go-getter-skimmer.

”Les Arbitres”. Förhoppningsvis snart på en torrent nära oss. Gottfrid Swartbjörn, gör ditt jobb.

***

Ett mått på hur svagt det svenska VM-hoppet flämtar? Att spanjorerna är långt mycket mer uppeldade över Cristiano Ronaldos skada än oss.

Nu struntar de ju visserligen i att C-Ron inte spelar mot Malta, men man kan ju ändå inte låta bli att beundra niten i deras journalistiska all out-attack på temat. As har till exempel varit i Marseille, och skramlat upp senegalesen Souleymane Diawara, som ju var den som satte in den hårda ursprungstacklingen på Ronaldo.
– Sanningen är att allt har blivit mycket allvarligare än jag kunnat tro. Det är konstigt att se sitt namn i pressen av den här anledningen, men jag kan samtidigt förstå det. Att vara utan en spelare som Cristiano tynger ner vilket fotbollslag som helst.
• Du vet att han kommer att vara borta i minst en månad nu?
– Ja. Min agent ringde mig och berättade om skadans omfattning.
• Hur känner du för det?
– Jag är ledsen, och det är något som har plågat mig de här dagarna. Jag menade aldrig att skada honom. Jag såg mycket fram emot matchen mot Madrid, det var som att förverkliga en dröm. Jag tycker att Madrid är världens bästa lag, och att Cristiano och Kaká är de största spelarna som finns att spela mot. Till sist blev min dröm verklighet, men på grund av förlusten och allt det som hände med Cristiano har den färgats grå.
• Har du pratat med Cristiano om det som hände?
– Nej, jag har inte lyckats få tag på honom direkt. Men jag har försökt. I söndags var jag på Marseilles kansli och såg till så att de skickade ett fax till Real Madrid. 
• Vad skrev du i faxet?
– Jag skrev vad jag hade på hjärtat, att jag ångrar skadan jag åsamkat honom och önskar att han återhämtar sig så snart som möjligt. Fotbollen saknar honom.

***

Men inte nog med detta – As har dessutom tagit sig ett rejält snack med häxdoktorn Pepe, som ju gladeligen tar på sig ansvaret för skadan. Enligt honom blev han anlitad av en före detta flickvän till Ronaldo. Han har nekat att kasta liknande förbannelser på Leo Messi, men eftersom han ändå har någon sorts beef med Madrid-presidenten Florentino Pérez tvekade han inte att acceptera erbjudandet och ersättningen på 30 000 euro.
– Efter matchen mot Olympique Marseille fick jag telefonsamtal som gratulerade mig.
• Hur går ritualen till?
– Det är voodoo. Först och främst behöver du ett nytaget fotografi. Sedan använde jag en docka, där jag genomborrade hans vrister, ryggrad och huvud. Jag utesluter inte kommande attacker mot kroppsdelar som knäna heller.
• Vad händer med Cristiano nu?
– Han kommer att vara skadad mer än han spelar. Det kommer vara många bakslag de närmaste fem månaderna. Men om han träffas av blixten så är det inte på grund av mig. Mitt mål är bara att hindra honom från att spela.

***

Och så noterar vi att årets prestigefyllda Sandro Ciotti-pris delats ut. Ni känner väl till att de italienska läktarbanderollerna – lo striscione – har sin egen gala?! Där belönas den fyndigaste banderollmakaren, och i år bedömdes det vara Torino-tifosin Eleonora Ingrassia. Samtidigt som Torino sjönk ner mot Serie B åkte hon runt Italien med en banderoll med budskapet: ”Meno male che sono ubriaca”, ”Jag är i alla fall packad”.

Alltid något.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB