Startsida / Inlägg

Pain of the Play-Offs

av Erik Niva

Fifas stream funkade ju givetvis inte – men dra mig långsamt baklänges på en gammal hölastarkärra, Eurosport sände visst play off-lottningen direkt.

Fifa-presidenten Sepp Blatter malde ovanligt snabbt – vilket nu inte säger så mycket – medan generalsekreteraren Jérôme Valcke malde generalsekreterarsegt och Steven Pienaar fick höra att han spelat ”quite well”. Totalt klarades introduktionsflosklerna av på lite mindre än tio minuter, så det får vi trots allt se som en framgång för mänskligheten.

Jaja, limegröna var bollarna, ovala var skålarna och såhär blev det.

Irland-Frankrike
Nämen, vafan… Jag unnade ju verkligen Irland en sportslig chans, men de drabbades av den potentiellt starkaste motståndaren av dem alla. Även om Domenech gör allt han kan för att få Frankrike att underprestera, så har de faktiskt höjt sig en nivå under hösten. Och tja… Ribéry, Gourcuff, Benzema och Henry mot St Ledger, Whelan, Andrews och Rowlands. Ska bara kunna gå på ett sätt.
Tips: Frankrike till VM. 

Portugal-Bosnien
Inte heller något vidare, ur min personliga synvinkel. Jag är svag för Bosnien – och alla deras svenska fans – men har genom hela kvalet haft känslan av att Portugal ändå kommer att reda ut det till sist, Förmodligen blir det väl också så, men givet? Absolut inte. Portugal har knappt kunna göra mål överhuvudtaget i det här kvalet – Bosnien har knappt kunnat undvika att göra mål om de så försökt. Jag tror inte att Dzeko, Ibisevic och Misimovic blir mållösa i bortamatchen, och på så sätt lär mötet leva då kvalspelets mest passionerade publik ska försöka vråla de sina till VM. Tusan vet… Kanske kan de ändå klara det. Vafan, jag tippar Bosnien, mest bara för att få med en överraskning.
Tips: Bosnien till VM 

Grekland-Ukraina
Så trött, så segt och så oinspirerat som Grekland har förvaltat sin toppseedning så tycker jag knappt att de förtjänar någon VM-plats. Ukraina har ändå gått framåt, och vill fortsätta i den riktningen inför det där EM-slutspelet som (kanske) går på hemmaplan sommaren 2012. Intressant blandning mellan gammalt och ungt, fin internationell erfarenhet från framgångar med Sjaktar och Dynamo Kiev. Ukraina får tipset.
Tips: Ukraina till VM 

Ryssland-Slovenien
Inget snack. Det kvittar om den slovenska premiärministern lovar att putsa spelarnas skor ifall de tar dem till VM – skillnaden gentemot Ryssland är milsvid. Hiddink-effekten håller i sig, och Ryssland är numera ett extremt löpstarkt och svårspelat lag. De har både rutinen, effektiviteten, hungern och de där individuella klasspelarna som själva kan göra skillnaden. Odramatiskt.
Tips: Ryssland till VM 

Totalt sett en kardinalusel lottning, subjektivt sett. Jag ville ha Irland eller Bosnien mot Grekland, jag ville ha öststatsderby mellan Ryssland och Ukraina – jag fick i stort sett ingenting.

Ryssland går enkelt vidare, medan det kvittar mig fullständigt ifall Grekland eller Ukraina tar det. Irland kommer tyvärr vara rätt chanslösa mot Frankrike, medan mitt hopp står till att Bosnien kan skaka om Portugal tillräckligt för att i alla fall få hemmamötet att gälla något.

Jobbresa? Jo, tack. Jag hoppas och ber. Kan jag bara få med mig redaktionen så drar jag förhoppningsvis ut på en sväng med Irland-Frankrike på Croke Park, innan jag prickar av Bosnien-Portugal i Zenica, i skuggan av att Sverige sjösätter en ny era i Schweiz.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB