Startsida / Inlägg

Posible Pasteleo

av Erik Niva

Har Simon Bank redan kommit med sin kvalguide? Struntar väl jag i. Jag hade ju redan börjat skriva när han gjorde en chockartad morgonpublicering, och här i bloggen raderas minsann ingenting som kan publiceras i onödan.

Alltså, snabbguiden till de fem andra matcher som ni verkligen måste hålla koll på under dagen. För en gångs skull hade ju Sverigs match objektivt sett platsat bland dem – men eftersom spanska As redan dömt ut den som en ”Posible pasteleo”, en tänkbar läggmatch, så lägger jag den därhän för stunden.

1. Ryssland-Tyskland
Två av den europeiska fotbollens verkliga giganter. En av dem går direkt till VM, den andra tvingas till ett ovisst play-off. Där har ni grundförutsättningarna, som påminner mycket om dem som gällde när Ryssland mötte England för två år sedan, bara ännu mer dragna till sin spets. ”Hajpen kring den här matchen är mycket större”, säger Spurs-Roman Pavljutjenko, som ju avgjorde Englands-mötet med två mål. ”Då räckte mina 30 biljetter till alla som ville ha. Nu har jag fått mycket fler förfrågningar”.

I Tyskland har av någon anledning Boris Becker gått ut och krävt att Miroslav Klose och Mario Goméz ska starta på topp. I Moskva faller det underkylda regnet över platsgräset, pälsmössorna har dragits på – och Rubin-färskingen Aleksandr Bukharov tror att publiken på Luzhniki blir den avgörande faktorn. ”Tyskarna kommer att darra när de ser de fulla läktarna. De kommer att fungera som laksermedel på dem”. En rätt stor del av fansen har ju laddat upp med retorik från Det Stora Fosterländska Kriget, men Guus Hiddink har uppmanat dem att lämna banderollerna med världskrigspassningar hemma. ”De här kopplingarna fanns under matcherna mellan Holland och Tyskland på 1960, -70 och -80-talet, men i dagens moderna idrott är de oacceptabla. Det går inte att jämföra krig och fotboll.”

2. Honduras-USA
…is that so, Guus Hiddink?! Det borde du ha berättat för Javier Aguirre. Efter att El Salvadors supportrar hånade mexikanerna med referenser till svininfluensan när lagen senast möttes är hemmatränaren nu rejält uppeldad inför returen på Azteka. ”Vi minns vad de gjorde mot oss. Men nu är vi i mitt hus, och nu går vi ut i krig. Vi är 100 00 krigare på arenan och 11 på planen. Vill de ha krig så är det krig de ska få. Hemma hos mig – med mitt folk – är jag en större krigare än någon annan. Nu vill jag se Azteka spränga sig mot döden”. Ungefär samma retorik som företrädaren Sven-Göran Eriksson, som ni märker.

Ändå var det ju inte Mexiko jag skulle skriva om från CONCACAF-kvalet. Större grejer händer ju där. Honduras ska försöka ta sig till VM för första gången sedan 1982, samtidigt som nationen fortsätter att skaka efter statskuppen i juni. Den störtade ex-presidenten Manuel Zelaya lyckades visserligen smussla sig tillbaka in i landet häromveckan, men efter ett kortare framträdande är han nu isolerad inne på den brasilianska ambassaden. Där förväntas han se matchen på tv, samtidigt som beväpnad militär väntar utanför och de politiska kravallerna fortsätter härja Tegucigalpa – men enligt en ambassadskälla som pratat med Reuters är tv-mottagningen därinne dessvärre dålig.

3. Slovakien-Slovenien
När det här kvalet var Slovakien rankat på 45:e plats i världen, Slovenien på 54:e. Nu är det de två länderna som spelar gruppfinal, i en match där hemmanationen Slovakien bara behöver en enda poäng för att kvala in till sitt första mästerskap någonsin. Biljetterna till matchen sålde ut på fyra minuter. Det mest intressanta med försnacket är annars hur begåvade yttermittfältaren Vladimir Weiss fått i uppgift att kommentera förbundskaptenen Vladimir Weiss. Alltså, vad tycker sonen om sin pappa med samma namn?
– Han är en väldigt sträng manager, och det är vad som har hjälpt. Han har fört in något i laget som ingen annan manager tidigare fört in. Han har spelarnas respekt. De gör allt för att koncentrera sig.
Lite som med läxorna back in the days, huh, Vladi?!

När det kommer till östeuropeiska länder på tröskeln till VM måste såklart Serbien också nämnas, även om det varit mer väntat att de slår ut Frankrike än sättet som Slovakien exploderat. Som nämnts på annat håll så inleds nyckelmatchen mot Rumänien – serberna behöver tre poäng från sina sista två matcher – med en tyst minut för Toulouse-supportern Brice Taton som mördades i Belgrad i förra månaden. Efter den senaste tidens extrema huliganism på Balkan är nu oron runt matchen stor, i synnerhet som det första mötet länderna emellan färgades av bråk.
– Våra fans måste inse att de bara kan hjälpa oss ifall de inte låter temperamentet styra över sunt förnuft. Vi hoppas att de skapar en positiv atmosfär, säger Standard Lièges underskattade forward Milan Jovanovic.

4. Argentina-Peru
Den senaste veckan har Diego Maradona förmodligen fått en ny förståelse för vad kritik kan innebära. Precis varenda aspekt av hans liv och verk har ifrågasatts. En av de mest intensiva diskussionerna i Argentina har gällt förbundskaptenens sovvanor. Hur kan han gnälla över att ha för lite tid med spelarna, när han själv sover bort halva dagarna och bara håller träningar på eftermiddagarna? Efter torsdagens träningspass blev sedan Maradonas insats på presskonferensen synad i sömmarna. Varför svarade han antingen enstavigt eller med långa, vindlande monologer? Och vafan, hade han verkligen smink på sig? Det är inte bara Argentinas VM-plats som står på spel de närmaste fyra dagarna – det är en av tidernas bästa fotbollsspelares rykte.

Bryr sig Peru? Inte dessmer. Talangfulle Schalke-försvararen Carlos Zambrano har öst på med trashtalk före matchen.
– Argentina är på kurs mot avgrunden, vi ska bara knuffa dem över kanten. Och själv vill jag verkligen se Diego Maradona gråta.

5. Irland-Italien
Läget i gruppen gör så att den här matchen inte är riiktigt så het som den hade kunnat vara, så het som till exempel Skottland-Italien var för två år sedan. Inte ens en seger lär räcka för Irland, utan för dem handlar det mest om att säkra play off-platsen. Det är också runt den – och Fifas seedningssystem – som uppsnacket har koncentrerats. Giovanni Trapattoni har refererat till det seedningen som ”fotbollens död”, och Shay Given har också öst på med sina fördömanden.
– Reglerna måste vara tydliga och klara innan bollarna börjar rulla. Det ska inte finnas några mörka moln or whatever. Det är löjligt hur de kan ta ett beslut nu, när några stora nationer har problem att kvala in. Det är helt orättvist mot de mindre nationerna. Det är rätt äckligt, för att vara ärlig. Att ändra förutsättningarna i det här lägget är helt otroligt. Det är galet, och jag fattar inte hur de kommer undan med, att inte de mindre nationerna har bråkat mer. Alla borde ställa till en rejäl scen – inte bara vi själva – för jag tycker inte att det här är rätt och riktigt.

Lyssnar du, Lagrell?

Både Given själv och Kevin Kilbane kommer för övrigt att nå 100 landskamper under den här samlingen. Och Irlands bäste målgörare någonsin – Robbie Keane – ska försöka påminna Marcello Lippi om sin kapacitet. Det var ju Lippi som köpte en 20-årig Keane från Coventry för 13 miljoner pund, men som sedan fick sparken sedan Keane misslyckats med att överlista San Siro-Sven. Totalt blev det bara 13 matcher och 2 mål för Keane i Italien innan han flyttade till Leeds.

Det om det.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB