Startsida / Inlägg

The Ones That Got Away

av Erik Niva

De senaste tio dagarna har det ju skrivits fotbollshistoria runt mål som aldrig gjordes. Först hade vi Yoann Gourcuff och Marouane Chamakh som spelade roulette med varandra i Frankrike, sedan hade vi Franck Ribéry som satte igång en egen dribblingstombola 20 meter nedanför min sittplats på Allianz Arena.
– Ribéry gjorde något som var så bra att det var värt både biljettpengarna och en livslång stående ovation från Allianz Arena. Men han var inte nöjd med att bara göra mål. Han ville göra Århundradets Mål. Som tur är så är jag lång, och det är svårt att lobba över mig, kommenterade Gianluigi Buffon.

Nu har franska magasinet So Foot gått vidare på temat och satt ihop veckans viktigaste lista – och jag är ju inte sämre än att jag kan planka den rätt av.

Här har ni klippen som nästan visar historiens vackraste mål.

1. Pelé mot Uruguay i VM 1970, finten som Jesper Blomqvist lyckades med nästan 25 år senare.

2. Diego Maradona mot England 1980, förlagan till det som verkligen blev Historiens Mål sex år därefter.

3. Rivaldo mot Deportivo 2002. Okej då, Javier Saviola, bollen hade väl gått utanför så du kommer undan med att sno målet.

4. Zinedine Zidane mot Valladolid 2004. Ögonblicket då hans signaturfint satte sig i världsmedvetandet, men själv vill Zizou mest glömma sekvensen. ”Jag gjorde ju inte mål”.

5. Antonio Cassano mot Reggina 2005. Francesco Totti och Antonio Cassano synkade inte alltid på exakt samma våglängd – men när de väl gjorde det blev resultatet rätt speciellt.

6. David Ginola mot Leeds 1999. Jag var på den här matchen, minns den som igår. Förutom den här raiden – och Nigel Martyn är faktiskt på bollen, annars sitter den i bortre krysset – hade Ginola ytterligare en dribblingsraid som slutade med skott i klykan. Till sist dunkade han ändå dit en volley och Anderton ett drömmål från distans.

7. Kevin Keegan mot Man United 1981. Själv kallar Keegan det för sitt vackraste mål någonsin, och han sätter ju faktiskt bollen i nät. Kruxet är bara att en idiotisk offsidetolkning får det underkänt.

8. Michel Platini mot Argentinos Juniors 1985. Platinis mål i interkontinentalfinalen mot Argentinos Juniors annulerades av exakt samma värdelösa anledning som Keegans mål ovan.

9. George Best mot England 1971. Hade förmodligen inte godkänts idag heller, men var på sitt sätt en pionjär som banade vägen för Gary Crosbys klassiker.

10. Pelé mot Tjeckoslovakien 1970. Eftersom So Foot har med Ribérys miss på sin lista måste jag nominera en egen för att få ihop en tiolista – och det var inga större problem att välja. För att sluta cirkeln avslutar jag såklart som jag börjar, med en nytänkande Pelé-miss från VM 1970.

***

Något annat av värde då? Jodå, jag gillar att Reuters haft en liten svensktouch på sin rapportering från CONCACAF-kvalet det senaste dygnet. Först var det mexikanske ikonen Rafa Márquez som talade ur skägget om experimentet med Sven-Göran Eriksson:
– Ett dåligt beslut gjorde så att någon som kanske inte kände till landet, mexikansk fotboll, våra spelare och miljön, och som inte kunde förmedla det som Aguirre nu förmedlar. Vi tvivlade alla på att vi skulle kvalificera oss, men Aguirres ankomst har förändrat allt.

Sedan tog Reuters ett snack med Charlie Davies också, som gått ifrån att analysera bottenstrid med Bajen till att prata VM-guld på bara ett par månader.
– Om vi spelar bra med alla de spelare vi har, och om vi alla är på samma våglängd – då finns det ingen anledning till varför vi inte skulle kunna vinna VM, det är ett som är säkert. Vi har det som krävs. Vi har slagit Spanien, vi har gått tå-mot-tå mot Brasilien.

***

Från Tyskland tvingas vi rapportera att Hamburgs kroatiske målmaskin Mladen Petric gjort Paolo Guerrero sällskap bland de långtidsskadade. Anfallaren har opererats i Basel, och blir borta resten av hösten. Det innebär att HSV har tre anfallare tillgängliga under de närmaste månaderna: oprövade 19-åringarna Tunay Torun och Tolgay Arslan – och Marcus Berg.

Berg har ju haft sina problem under hösten – men kan man göra så här häftiga 3D-mål mot Hapoel Tel Aviv så ska väl allt kunna ordna sig?!

***

I England stormar det ju för närvarande runt Sverige-bekantingarna Kentaros beslut att enbart sända bortamatchen mot Ukraina över internet. Själv tycker jag att det är ännu mer fascinerande att den som vill se det engelska U21-landslagets kvalmatch i Makedonien måste abonnera på… Chelsea TV.

***

Själv har jag skrivit ut en längre intervju med det svenska landslagets nya vänsterback Behrang Safari i dagens tidning.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB