Startsida / Inlägg

The Truth Is Out There?

av Erik Niva

Ett experiment, för att testa bloggens förmåga som resurs.

Tillbaka på svensk mark är det två frågor av helt olika karaktär som jag genuint skulle vilja ha svar på. Frågan är nu om det går att spela vägg med cyberrymden och komma ut på andra sidan med bollen i behåll – och det har blivit dags att ta reda på saken.

* För det första: Vem var den första utlandsfödde herrspelaren att representera det svenska a-landslaget?

* För det andra: Som ni alla vet är ju en spanska café con leche vida överlägsen en italiensk caffè latte – men vad skiljer egentligen de två sorterna åt, OCH hur ska jag få tag på en ordentlig con leche i Sverige?

Ingen tävling, inga priser. Bara två saker som jag är uppriktigt intresserad av att få veta. Jag låter nu trålaren flyta i några timmar innan jag vittjar nätet och utvärderar fångsten. Det ska bli högintressant att se vad vi får upp.

UPPDATERING. Det tog sitt lilla tag, men nu tror jag faktiskt att vi fått våra svar. Länge tycktes vi stå och stampa med ganska vilda spekulationer och icke-auktoritära gissningar – men utan att vara 100-procentigt säker känner jag mig ändå bekväm med teorin från signaturen ”Tomassi”.

Förmodligen är det så att den gamle GAIS:aren Karl-Alfred Jacobsson var den förste utländskfödde svenske a-landslagsspelaren. Han föddes i Boston, USA, men flyttade till Sverige som femåring då han hade en svensk pappa. Jacobsson kom senare att göra sex landskamper för Sverige, med debut den 5 oktober 1952.

Någon måste ju ha varit den förste.

Kaffet då? Jo, för fan. Sammanställer man svaren får man väl en träffbild där man alltså bör dryga ut dosen espresson, mixtra lite med mjölken – och eventuellt också addera lite salt, vilket ju låter helt bisarrt – för att få en ordentlig café con leche. Påstås gå att hitta på vissa spanska ställen i Stockholm, och jag kommer definitivt att kontrollera de uppgifterna.

Så ser det alltså ut i nuläget. Någon där emot?

UPPDATERING II. Flitigt nattsurfande från några ambitiösa bragdmän har skapat en omkastad – men helt grönsvart – prispall.

För det första tycks Karl-Alfred Jacobssons egen bror – Sonny Jacobsson – ha debuterat i a-landslaget redan 1951, alltså året innan sin mer berömde familjemedlem.

Men framförallt så har vi alltså en helt ny tätkandidat. Konrad Hirsch föddes den 19 maj 1900, i norska Eidskog. Vi kan möjligtvis argumentera för att Norge fortfarande var i union med Sverige vid den här tiden, men det känns som att missa målet. Gaisaren Hirsch fick sedan debutera för a-landslaget den 18 maj 1924, mot Polen. Samma sommar blev han uttagen i OS-truppen till Paris, och spelade i bronsmatchen mot Holland.

Sedan var hans landslagskarriär tråkigt nog slut. Senare samma år – den 17 november 1924 – dog den 24-årige Konrad Hirsch av någon anledning som jag inte lyckats lista ut vilken den var.

Förmodligen har vi nu hittat den första utlandsfödde a-landslagsspelaren. Det innebär dock inte att vi rätat ut alla frågetecken.

Hur dog Konrad Hirsch?

UPPDATERING III. Enligt ännu inte helt bekräftade uppgifter dog Konrad Hirsch av en hjärnhinneinflammation.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB