Startsida / Inlägg

Things to Do in Brazil

av Simon Bank

Eftersom en föreläsningsturné i Malmberget och en allsvensk toppkampskramp kom i vägen får vi se till att summera hela målhelgen i ett svep när tiden är mogen.

Innan dess – och medan Elfsborg och AIK mäter muskler – kan vi väl ge oss i kast med nattens allra största nummer i fotbollsvärlden?

Det är ju dags för Fla–Flu.

OS-staden Rio ska kora veckans kungar, och 75 000 (biljetterna är billigare än normalt) kommer att se matchen.Fluminense ligger sist, bråkar med Fábio Santos om lönefrågan efter ett brutet kontrakt och löper, enligt dem som kan sånt, en 92-procentig risk att åka ur.

Adriano, med en rätt usel derbyhistoria, ska göra målen ihop med gamle hjälten Dejan Petkovic, som spelar sitt sista derby på Maracana (stadion ska byggas om nästa år, med sikte på VM. Det behövs).

Flamengo ryktas testa en 4-3-3-uppställning med Adriano som spets framför Everton och Zé Roberto. Och någonstans där känns det som att vi radat upp tillräckligt många ex-europeiska spelare för att ha ett tema att reda ut. Det blir ju allt vanligare att hel- och halvstukade spelare åker ångbåt till Brasilien för att få karriärer på rätt köl igen – så låt oss kika närmare på hur det går för dem.

Ett par grundregler kan vi urskilja direkt:

1. Det är tufft att komma hem igen.

2. Brasilianska ligan är tuff mot vänsterlår.

Här har ni ett knippe, med så rättvisa bedömningar man kan åstadkomma från andra sidan oceanen:

Adriano, Flamengo. +++++

Tretton mål hittills, skytteligaledare – och väldigt hemma i Flas tremannakedja (när de nu väljer att spela med en sån). Adriano trivs med livet igen. Han har, skvallras det om, hittat tillbaka till ex-flickvännen Joana Machado och har talat ut om sin tunga depression och alkoholism under tiden i Inter. Flamengos anfallsspel har lyft med honom och presidenten Marcio Braga har jublat över den nya dimension som l’Imperatore tillfört. Själv har Adriano börjat småsurra om en återkomst till Europa.

Fábio Santos, Fluminense. +

Kom till Lyon från Cruzeiro för 40 miljoner, som ytterligare en i raden av brasseimporter till Gerland. Tog ingen ordinarie plats, grinade, vägrade bli utbytt (mot Kim Källström, as it was) och kontraktet bröts i förtid. Skrev på för Flu till 2011 och skulle tillförra inställning och attityd, var det tänkt. Did he fuck. Han har bara spelat två matcher på fem månader, skadat ett knä – och i veckan bröt Fluminense kontraktet.

Fred, Fluminense. ++

Oerhört märklig karaktär, som gjorde ett bra jobb för Lyon tills han bestämde sig för att inte jobba för Lyon längre. Kastade stolar omkring sig på träningsanläggningen, gamblade på att få ett kanonkontrakt – men fick åka hem till Brasilien istället. Gjorde två mål i debuten i våras, men skadade ljumsken illa i somras och har inte spelat på tio veckor. Kommer inte att kunna spela i derbyt. Totalt har han gjort nio mål på sina tjugo matcher, men nio mål för en spelare som tjänar nästan tre miljoner i månaden är inte gott nog. Själv säger Fred ingenting. ”Jag pratar inte förrän jag spelar igen” säger han.

Caçapa, Cruzeiro. +

Usel och skadedrabbad i Newcastle, och eftersom han satt på ett monsterkontrakt var det inte mycket snack när Toon åkte ur – de kunde inte ha honom kvar. Han gjorde det inte lätt för sig när han valde ny klubb. Först satt han ner med sin gamla klubb Atlético, bara för att skriva på för arvfienden Cruzeiro när de vände ryggen till. Tuff start. Sedan har han varit skadad och knappt spelat alls, men är nu på väg tillbaka för att förstärka ett ålderstiget Cruzeiro-försvar.

Gilberto, Cruzeiro. ++++

Kom från Hertha till Tottenham i fjol, men var egentligen aldrig nära en plats bland de elva.

– Jag klarade inte omställningen, jag var kanske inte helt i fysisk form, erkände han själv häromdagen.

Gilberto skrev ett tvåårskontrakt med Cruzeiro i somras, och har kommit in alldeles utmärkt i laget som vänsterback med fem mål på tio spelade matcher.

Ronaldo, Corinthians. +++

Fenomenet svek Flamengo, som hjälpt honom under rehab-perioden, och skrev på för en konkurrent istället. Gjorde en fin höst med Corinthians, avslutade med att göra mål i finalen när klubben tog hem cupen för tredje gången i historien.

Efter en handskada är han nu tillbaka igen, men klubben har sålt av spelare, skvalpar runt i mitten av tabellen och Ronaldo – med ett facit på sju mål på elva ligamatcher – är lite deppig.

– Vi hade en strålande första halva av året, men nu är verkligheten annorlunda. Vi måste ta oss ur det här hålet vi hamnat i, säger han.

I derbyt mot Sãp Paulo förra veckan fick han i alla fall göra mål igen. Med betoning på fick.

Edu, Corinthians. +

Edu var en av nycklarna i det Corinthians som blev världsmästare för nio år sen, och de tidigare återvändarna från det laget (Freddy Rincon, Vampeta) har gjort fiasko när de kommit tillbaka. Efter åtta år i Arsenal och Valencia försöker Edu lyckas bättre – och det har gått… sådär.

Han hann knappt landa i São Paulo innan han drog av högerlåret, och sedan dess har han inte lämnat gymmet.

Fábio Rochemback, Grêmio. +++

En spännande Europa-karriär som tappade farten efter vändorna i Portugal (Sporting), Barcelono och Boro. I augusti skrev han på för Ronaldinhos älsklingsklubb, och de är väldigt förtjusta i honom där. Sedan han debuterade för en månad sen har Grêmio bara förlorat en match, och Rochemback har en given nyckelroll på mittfältet.

– Han har alltid varit stark, men han lärde sig mycket under sin tid i Europa, säger tränaren Paulo Autuori.

Maxi López, Grêmio. +++

Argentinaren dansade runt på ett par bakgårdar (Mallorca, FC Moskva) efter att Barcelona tröttnat. FC Moskva har lånat ut honom på ett år, och Maxi är orolig för att han måste flytta tillbaka vid årsskiftet. Trots en rejäl skada i vänster lår som hållit honom borta från spel i två månader vill Grêmio behålla honom. Maxi har gjort sju mål på sina 14 matcher och Autuori är mycket nöjd. <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

– Vi gör allt vi kan för att ordna ett nytt kontrakt, meddelar klubbledningen.

Edu, Internacional. +

Nio år i Europa fick räcka. När Betis åkte ur fanns det ingen plats för en skadedrabbad Edu. I augusti blev han klar för Internacional och… jodå, han började med en rejäl sträckning i vänster lår och har inte riktigt hunnit etablera sig i laget ännu.

Edmílson, Palmeiras. +++

Var elegant i Lyon, duglig i Barça och oduglig i Villarreal – och flyttade hem till São Paulo efter åtta år i exil. Har flyttats runt lite, som antingen defensiv mitt eller en av tre mittbackar – och har varit mycket säker i ett lag som leder serien och är ramstarkt defensivt. Edmílson har – förstås – haft lite problem med vänster lår de senaste dagarna, men ska vara tillbaka och spelklar igen.

Vágner Love, Palmeiras. ++

En av sommarens gåtor. Vágner Love har vräkt in mål för CSKA Moskva, men under Zico tappade han allt och till slut lyckades han prata sig till en ny chans under ett årslån hemma i Brasilien, där han hoppas spela till sig en plats i VM-truppen. Trivs bättre sedan Palmeiras gått över till ett 4-4-2, och omdömena är försiktigt positiva efter starten: fem matcher, tre vinster, två Love-mål.

Emerson, Santos. +++

Brasiliens svar på Håkan Mild fick ett skadeplågat och tungt slut i Italien, skulle skriva på för sin barndoms favoritlag Grêmio men kovände och hamnade i Santos istället. Under de halvlekar och matcher han kunnat spela har mönstret varit tydligt: Santos släpper inte in några mål längre.

I natt spelar de klassikern mot Palmeiras. I fredags klev Emerson av träningen, en säkerhetsåtgärd eftersom han hade känning i… vänster lår. Då hade redan en annan gammal Europa-succé, Benficas ex-vänsterback, lämnat återbud efter att ha skadat… vänster lår.

Derlei, Vitória. +

Portos och Sportings gamle skyttekung fick väl ingen kanonstart på sitt nya liv i Bahia. Eller, det fick han visst. I debuten kom han in och avgjorde mot serieledande Palmeiras, men sedan kom höstens märkligaste skada i vägen. Derlei var hemma, och råkade skära upp halva högerknät mot kanten av ett glasbord. Så missade han fyra-fem matcher, och under tiden har hans ersättare gjort ett väldigt bra jobb – så Derlei får slåss för att ta plats igen.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB