Vergonha do Brasil

av Simon Bank

Välkommen till en ny helg, med nya saker som är viktiga i vår del av världen. I lite trist nedvärderade U20-VM (som alltså spelas parallellt med normal seriesäsong) vann Ghana guld efter att ha varit bättre än Brasilien på straffar.

– Det här är en seger för Afrika, inte för Ghana. Jag hoppas att det skänker glädje åt hela vår kontinent. Det här är vår kväll, sa den poetiskt sinnade målvaktshjälten Daniel Agyei.

Och om vi nu ska tala om straffar, och om vi nu ska tala om Brasilien…

I Brasilien var det i veckan avslutningsdags i Maranhao-provinsens andradivision. Målskillnadsaffär och grejer. Viana släpade efter Moto Club och var piskade att inte bara vinna, utan att göra det stort. Tio minuter in på andra halvlek tuffade matchen på i laga takt, innan det – så att säga – tog fart.

Viana råkade, efter en synnerligen logisk och väntad lidnersk knäpp (det heter inte så i Brasilien), vinna sin match med 11–0. De gjorde nio mål på nio minuter.

Det är lätt att tänka sig att Moto Club rasade mot det frapperande fusket, att de var moraliskt indignerade, att de ville se huvuden rulla.

Det var de. Det ville de.

Problemet är att deras argumentation kommer att få det jobbigt när nu förbundet går in och utreder affären.

Moto vann nämligen med 5–1, efter att ha fått fyra straffar, varav tre under de sista åtta minuterna.