Startsida / Inlägg

Cheat, Cheat, or don’t get anywhere.

av Simon Bank

På plats i VM-klara, soliga Frankrike! Här är det klackarna i taket, ska ni veta! Flaggorna vajar i vinden, Edith Piaff ekar längs med avenyerna, Raymond Domenechs ögonbryn fladdrar som uppkammade segerkransar!

Only not.

Paris är soligt, det är sant, men även om tidningarna tar det lite vackert i rapporterandet kring landslagskaptenens amoraliska assist så finns det något genuint sorgset över hela det här kalaset. L’Équipe ser regnet, låtsas om regnet, men gnäller mer på att spelet var dåligt än på själva skandalen i sig. Lloris får en nia i betyg och hyllas. Henry ifrågasätts mer för sitt spel än sitt svek; handsen konstateras bara, visas upp utan fördömanden.

I vår iver att vara ett med de sociala medierna ska vi förstås också vända oss mot hela världens tyngsta källa för outsinlig kunskap: Wikipedia. Thierry Henrys fil i uppslagsverket uppdaterades ju lämpligt nog igår, ett par gånger rentutav. Här har ni ett mindre urval av de förändringar som gjordes under kvällen, natten och dagen efter:

22.15: CHEAT! (added)

22.16: Replaced content with ’hahahahahahahhahaha’

22.17: Is a cheat (added)

22.18: Is a fucking french wanker! (added)

22.19: Thierry Daniel Henry is a French Association Football player and cheat… (added)

22.19: Replaced content with ”is a cheat”.

22.20: Like most of the french nation henry is a cheat, clearly handling the ball to reach the world cup finals (added)

22.20: Spelarnamnet ändrat, från Thierry Daniel Henry till DICKFACE.

22.22: CHEAT (added)

22.22: On the 18th of November, 2009, in a game versus the Republic of Ireland; Henry famously controlled the ball with his hand before assisting a goal to give his team the lead while robbing Ireland of their deserved advantage on the night. From this day forward, Henry was officially declared ”le Chéat” (added)

22.23: He is considered the biggest cheat in world football since Diego Maradona (added)

22.24: Namn ändrat till ”Thierry Daniel Henry Cheaterius XV”, yrke ändrat till ”is a notable french handballer”

22.25: He is also a dirty cheatin ****! (added)

22.28: Namn ändrat till Thierry ”Globetrotter” Henry.

23.34: An out and out cheat who was once popular for supposedly being a gentleman player. What an absolute disgrace (added)

23.49: Tillägg under underrubriken ”Awards and honours”: ”Fairest Player 2009”.

11.20: Ordet c*nt läggs till i artikeln. 22 gånger.

Resten av världen då?

Tja, Gazzetta dello Sport toppar, trots att Italien spelat landskamp , också med skandalrubriker om Frankrike–Irland: Trap Che Furto (Trap, vilken stöld). De är, av gammal vana, mer intresserade av att hänga Martin Hansson, som döps till ”Un Altro Moreno” (”En ny Moreno”) och sorteras in i det lägsta italienska fack som Italien har för domare. Och de har ett par.

Ur ett frankofilt perspektiv kan jag mest tycka att det är synd att Martin Hansson (som jag håller skyldig för medverkande till stöld, inte som huvudbrottsling) skymmer kritiken för den som verkligen förtjänar den. Som tur är så har Frankrike en regering som kan kliva in och staga upp debatten ett snäpp.

Idrottsministern Roselyn Bachelot (Rama Yades närmsta chef) gick nämligen ut direkt i RTL:s mikrofoner och dundrade mot den som dundret ska ha: Raymond Domenech.

 Mina känslor är blandade, både en stor lättnad och en stor oro. Vi har ett syrefattigt franskt lag som nådde oavgjort tack vare ett gigantiskt domarmisstag. Jag ställer inga frågor vad gäller moralen, för man har kvalat in efter många goda insatser. Men om man fortsätter på samma sätt som i onsdagens match kommer det inte att gå bra i Sydafrika, vi kommer inte bli långvariga där. De måste helt enkelt skärpa sig.

– Raymond Domenechs uppdrag, att ta Frankrike till VM, det har han klarat av. Men han kan inte säga att han är på en rosbeströdd väg. Jag vill säga till honom: Raymond, du och dina grabbar måste verkligen ta er samman, för vi fransoser är oroliga och besvikna.

Så. Där har ni ord och inga visor från en politiker med kraft och vilja. Och om ni, till äventyrs, känner att ni behöver få fler franska fördomar uppfyllda så… javafan, okej då. Le Figaros ingång till matchen handlade bland annat om hur mycket Frankrike betytt för den irländska litteraturen.

•James Joyce gav ut Odysseus när han bodde i Paris.

•Samuel Beckett bodde i Paris när han skrev sina storverk.

•Christine de Rivoyre, Bernard Clavel och Michel Houellebecq har alla åkt över till Irland för att leva och skriva.

Där hör ni. Så vad i hela världen gnäller irländarna om?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB