Startsida / Inlägg

Facebooking the Facts

av Erik Niva

Ni vet väl redan det ni behöver känna till inför kvällens kvalavgöranden?! Ni har noterat att Mismovic är borta – nya Hollands-bosniern Haris Medunjanin ersätter – men att Deco och Bruno Alves är spelklara för Portugal. Att Abidal är borta för Frankrike. Att 15 000 poliser tjänstgör i Omdurman, Sudan.

Dags för att introducera en några nya förutsättningsparametrar, alltså.

Dagens journalistiska klimat kretsar kring ”sociala medier”, sägs det, och jag är ju en sådan där snubbe som kämpar för att hänga med i tiderna. Så här har ni – de europeiska kvalmatcherna genom deras förbundskapteners status på Facebook.

Frankrike-Irland
Stämningen runt de två tränarna är ju ganska lätt att känna av. Typgruppen för Raymond Domenech är den här: För oss som hoppas att den colombianska gerillan FARC kommer och hämtar Raymond Domenech. Giovanni Trapattoni har det enklare i Irland. De gröna horderna är övertygad om att de har hittat Italiens allra bästa tränar, vilket ger upphov till grupper som: Giovanni Trapattoni is better than that gobshite Capello.

Bosnien-Portugal
Visserligen avskyr många av de mest hårdkokta bosniska fansen sin förbundskapten Ciro Blazevic – de tyckte att han vände nationen ryggen i samband med kriget – men det finns även många som ser honom som Bosniens frälsare. En av hans mest populära grupper på Facebook är den här: Ciro’ Blazevic za Predsjednika Bosne I Hercegovine. Motståndaren Carlos Queiroz har det jobbigare. Den grupp som lockar flest medlemmar runt honom är den som kort och gott heter: Carlos Queiroz… Stick.

Slovenien-Ryssland
Den här är intressant. Sloveniens succétränaren Matjaž Kek har inte en enda grupp på Facebook. Guus Hiddink har… aningen fler. Jag har begränsat urvalet till enbart de nationer som aktivt kampanjar för att få holländaren som ny förbundskapten, och då har vi grupper i: Venezuela, England, Australien, Norge, Wales, Danmark, Colombia, Serbien, Turkiet, Argentina, Sverige, Belgien, Israel och Uruguay.

Ukraina-Grekland
Här är det fullt möjligt att jag är Lost In Transliteration, och inte hittar grupper för Олексій Олександрович Михайличенко, eller Oleksiy Oleksandrovych Mykhaylychenko som han heter på engelska. Fan, det är han, den blonda killen som spelade för Sampdoria och Rangers, va?! Åå min tid hette han typ Michailitjenko. Jaja, över på den grekiska sidan är opinionen uppenbart kluven. Vi har en hyllningsgrupp och en avgångsgrupp för Otto Rehhagel. Båda är ungefär lika stora.

Klokare?

***

Alla kan ju fela, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är lite roligt att Sveriges ledande morgontidning, Dagens Nyheter, har det här som någon sorts ”dagens citat” på sina sportsidor idag:
”Portugal kommer att bli förstummade av atmosfären” – Bosniens förbundskapten Dnevni Avaz tror att hans lag kan vända 0-1 i kvällens retur i VM-kvalet. 

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB