Startsida / Inlägg

Helgmålsringning II

av Erik Niva

Efter ett 9-1-party får ni allt ha lite förståelse för att målsvepet dröjt lite längre än vanligt på måndagsförmiddagen.

Och vi börjar väl dagen där vi slutade den igår?! Jorå. Siffrorna står kvar.

Tottenham Hotspur-Wigan Athletic, 9-1.

Även gårdagens andra Premier League-matcher förtjänar sina sekunder i klicksolen. Ni har förmodligen redan sett Sam Ricketts dråpliga självmål, men David Dunns individuella prestation var den verkliga höjdpunkten från Blackburn-Bolton. I sluggermatchen mellan Stoke och Portsmouth så är Paul Harts resignation över Kevin Prince Boatengs meningslösa straff den stora behållningen.

***

Party var det ju i Italien. Milan-Cagliari var en match som på sitt sätt kunde mäta sig med Spurs-Wigan, så ni har förtjänat hela highlightspaketet.

Fabio Grosso festade också som om det vore 2006 när Juventus slog Udinese, och Francesco Tottis blixtsnabba comebackhattrick har ni redan sett här på bloggen.

Men viktigaste comebackmålet? Jo, det var ju att Cristiano Lucarelli äntligen gjorde mål på Armando Picchi-stadion igen, efter ett uppehåll på drygt två långa år.

***

Spanien? Jo, jag gillade alla tre mål som Valencia gjorde uppe i Pamplona – David Villas karatestöt, David Albeldas lobb och Carlos Marchenas halvvolley.

Dessutom konstaterar vi ju glatt att brassetalangen Nilmar verkligen fått fart på målskyttet i Villarreal. 1-0 och 2-0 på Valladolid. Då är frågan – tror ni mer på Nilmar än på hans nästannamne Neymar? 17-årige übertalangen gjorde både ett och två mål för sitt Santos mot Coritiba igår, det andra en liten lättjefull delikatess.

***

Har vi nu ändå korsat det stora vattnet är det ju läge att redogöra för MLS-finalen också. En hemskhårad David Beckham satte visserligen den första straffen, men hans LA Galaxy föll ändå mot uppstickarna från Real Salt Lake. Viktigast av allt är ju som vanligt kameravinkeln som straffsparksvagörandet är filmat ifrån.

***

Vi stannar till i Tyskland på vägen hem, inte så mycket för några snygga mål som för tunga skrällar. Ett svårt skadeskjutet Hamburg föll hemma mot Bochum, svensklaget där Matías Concha faktiskt fick 90 minuter, även om Andreas Johansson inte kom bort från bänken. En tillfrisknande Marcus Berg gjorde ett inhopp från HSV.

Tyngst var ändå Bayern Münchens poängtapp hemma mot Leverkusen. Överprisade Mario Goméz stötte visserligen in ledningsmålet med en tjusig utsida, men run-and-gun-killen Stefan Kiessling sprang omedelbart in kvitteringen som får Louis van Gaal att hänga med Rafa Benítez i kampen om säsongens första riktigt tunga managerfall.

***

Mål att stanna till vid? Marama Vahirua satte en fin frispark för Lorient borta mot ett uselt St Etienne. Harry Kewell kombinerade sig fram till ett fint mål för Galatasaray, men Marko Pantelić var ännu lite bättre i klassen för sologenombrott-med-hjälp-av-lagkamrat.

Ur svenskperspektiv är det ju kul att Ola Toivonen fått lite kontinuitet i målskyttet igen.

***

Några bitter derbies at the bitter end? Ja, varför inte. Är det heta känslor ni vill ha så hittar ni dem på Sicilien – där Palermo och Catania spelade 1-1 – och i Thessaloniki – där PAOK slog Aris med 4-1, efter bland annat två mål av Zlatan Muslimovic.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB