Startsida / Inlägg

I Believe I Can Fly

av Simon Bank

Euronight, och hur laddar vi upp inför en kväll när Europas stora jättar ska möta varandra?

Jajjemen.

Med Spurs.

Innan ni byter kanal/börjar googla efter kaninungar eller vad ni nu gör när ni inte slår dank hos oss: Det här är inte propaganda. Grabbarna/tjejerna på The Spoiler har pekat oss på rätt väg, mot en artikel i the Times (jag känner här att jag missade att skriva ”ansedda the Times”, som man lär sig på journalistskolan) som reder ut själva grundförutsättningen för europaspel:

Man måste ju flyga dit också.

Times har frågat ut folket som flyger de engelska fotbollsstjärnorna, planpersonalen, för att få veta hur de sköter sig egentligen. Och vet ni – det finns ett gäng som får bannor, och det laget heter Tottenham Hotspur.

– Vi flyger ofta fotbollslag ut till matcher i Europa, och det är alltid intressant att se hur de sköter sig. De mest ohyfsade var utan tvivel Spurs. De åkte till Prag för ett par år sen, och allihop var mycket oartiga. Ingen av dem tackade för någonting. Särskilt en spelare, en anfallare (Spoiler pekar ut Darren Bent), satt med sina hörlurar på och vägrade ta av dem, och ingen av dem drog upp sina fönsterskärmar för start och landning.

– Däremot var Manchester United oerhört artiga. Sir Alex Ferguson var helt ”ja tack, nej tack” och hela laget var precis likadant. De satt och spelade Fifa Football på länk på sina Game Boys eller Playstations eller vad det nu var. De var som ett gäng skolpojkar. Den ende som inte spelade var Ronaldo, som bara himlade med ögonen mot mig varje gång jag gick genom planet, som om han ville säga ”Titta vad jag måste stå ut med, med de här småungarna”.

I kväll spelar United hemma, så vad ska vi göra av det här? Jo, om vi ska lyfta det från det kuriösa planet så finns det rätt mycket att läsa in.

I grunden handlar det om vad som gör ett bra lag. Om självbilder och ambitioner. Vintervåren 2008 (jag antar att det är Slavia–Spurs som flygfolket pratar om) var Tottenham en kökkenmödding av märkliga stjärnor under en tränare som inte kunde kommunicera med dem. De kunde sätta ihop en rad resultat, de kunde vinna en cup, men det fanns inte den sorts grundtrygghet som finns i ett lag som vet exakt vilka de är och varför och vad det betyder.

Manchester United är Sir Alex lag, och med det kommer ett visst ansvar. De visste då och det vet det fortfarande.

Men ikväll ser vi Milan, va?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB