Startsida / Inlägg

Sjunga utan tuta

av Erik Niva

Det har redan berörts i kommentatorsfältet, men jag kände att jag var nödgad att försöka gå till botten med det hela.

Kortresumé.

Under play off-matchen i lördags blåste den bosniska supporterarmén taket av Luz i Lissabon under hela den första halvleken. Portugal tog ledningen – ändå var det bortasektionen som dominerade arenan fullständigt. Men fem minuter in i andra halvlek hände något. Plötsligt mullrade världens genom tiderna högsta trumpetljud över läktarna, och fick omedelbart också med sig de rödgröna anhängarna i gamla örhängen som ”Cheira bem, cheira a Lisboa”.

Stämningen på arenan svängde – 6 000 bosnier kunde inte längre överrösta 60 000 trumpetstinna portugiser – och matchbilden följde faktiskt med. Portugal hade sin bästa period i hela matchen under de tio minuter som följde på instrumentintroduktionen, och kunde mycket väl ha dödat hela dubbelmötet där och då.

Men vad var det som hände? Hur kunde plötsligt en trumpeterare låta så överjävligt högt?

Jo, den portugisiska tidningen O Jogo har följt upp. Och som jag fattar det var det alltså matcharrangörerna som var så missnöjda med den ensidiga stämningen i första halvlek att de ägnade pausen åt att hitta sätt att komma till rätta med den. Lösningen blev att micka upp två trumpetare, som visserligen spelat under första halvlek också, men utan att lyckas göra sig hörda.

Ett sportsligt beslut, alltså. En åtgärd som faktiskt gav någon form av resultat. Och en manöver som lär få konsekvenser. Fifas regelverk förbjuder ”konstgjorda ljud” under matchen, och enligt O Jogo kan nu det portugisiska förbundet vänta sig ett bötesstraff.

***

På något av samma tema så har nu det japanska fotbollsförbundet – av alla – framfört en formell begäran om att den kontroversiella vuvuzela-tutan förbjuds under VM nästa sommar.

Japanerna fick känna på fanstyget under en vänskapsmatch i Port Elizabeth i lördags, och de gillade inte vad de hörde.
– Vi har bett det sydafrikanska förbundet se till att oväsendet får ett slut. Du kan inte höra dig själv prata. Jag ska dessutom ta upp det med Sepp Blatter, säger den japanske förbundsordföranden Motoaki Inukai.

Toot, toot.
***
Även den bosniska fotbollsfamiljen riskerar för övrigt reprimander från Fifa. Det portugisiska laget hann knappt landa i Sarajevo innan de utsattes för någon form av tack-för-senast-mottagande. Tullpassagen ska ha tagit en evighet, väskor öppnats helt utan anledning. Bosniska supportrar ska ha lyckats ta sig ända fram till spelarna, förolämpat dem och till och med spottat på Nani.
– Vi är förvånade över att den bosniska militären tillät dessa sex, sju galningar att ta sig fram till spelarna. Det är obegripligt, säger den portugisiska landslagschefen Carlos Godinho.
 
Portugiserna har redan lämnat in ett informellt klagomål till Fifas säkerhetschef, och kommer att lämna in sin formella protest under dagen.
– Men den här typen av psykologisk krigföring påverkar inte våra spelare, säger Godinho.
 
/Erik Niva
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB