Startsida / Inlägg

Guldloppan

av Simon Bank

Ballon d’Or till Leo Messi?

Jo, det visste vi redan innan France Football släppte världens – traditionsenligt – sämst bevarade nyhet för ett par minuter sedan.

Det överraskande var kanske marginalen, det brukar alltid finnas någon överambitiös jurymedlem som försöker hitta motargument och motkandidater – men Messi valdes nära nog enhälligt till det senaste årets bästa spelare.

Det är inte mycket att säga om det. Det har inte funnits någon som varit i närheten av honom i år, och det finns inte många som någonsin spelat sin fotboll på en så egen nivå. Han får så mycket stryk, den där lilla kroppen blir så sparkad och dragen och misshandlad – och precis som med Maradona så är det en inverterad storebrors-lillebrorslek varje gång han får bollen.

Ni vet, när man var liten och storebror höll en godispåse eller boll eller bil eller vad det nu var, och höll den precis så högt att du inte kunde nå den. Den retfulla överlägsenheten. Maradona gjorde samma sak, Messi gör samma sak – men de är de små som retar de stora.

Den lilla loppan, la Pulga, visade de där sakerna mot Real Madrid också. Hans första två spellösningar kom på omöjliga problem, när han var fångad – men ändå klackade fram bollen. Först till Dani Alvés (den gick fram), sen till Sergi Busquets (den gick inte fram). Han gjorde det inte för att stila, utan för att det var funktionellt.

Han har alltid varit liten. Nu är han störst i världen.

Och resten av listan?

Det blir inte så mycket kvar att diskutera eftersom Messi stulit alla poäng. Jag tycker att Wayne Rooney förtjänar en bättre placering, att Henry fått sympatiröster för den han var snarare än den han är. Och Zlatan Ibrahimovic har en rätt bra plattform att ta spjärn mot den gång han lyckas i den där jävla Champions också. Han får inte Ballon d’Or 2010 (det får den som lyckas i VM), men han är med där uppe, och det visste vi redan.

UPPDATERAT:

Bragdguldet till Helena Jonsson?

Jaha. Vi lever alltså i ett land av skidskyttar. En liten enklav där vi bestämt oss för att ett VM-guld i skidskytte är en större prestation – en större bragd – än att bli den förste svensk som vinner skytteligan i Serie A sedan Gunnar Nordahl, den förste svensk någonsin som – kommer tillbaka efter skada och… där har ni bragdursäkten – och avgör världens största ligamatch i världens i särklass största idrott hösten 2009.

Grattis, Helena Jonsson. Du har gjort en bragd och förtjänar alla hyllningar du får. Du förtjänar inte att få ett pris som blir ifrågasatt, lika lite som Anja Pärson förtjänade att få skit för att inte Tre Kronor fick priset 2006.

Min bragdlista: 1. Zlatan Ibrahimovic, 2. Sarah Sjöström. By an inch, really.

Och, apropå det vi började med: Det är ju de utmärkta medarbetarna på tidningen Offside som lämnar Sveriges röster till Ballon d’Or. De röstade så här i år:

1. Messi.

2. Xavi.

3. Zlatan.

4. Cristiano Ronaldo.

5. John Terry.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB