Startsida / Inlägg

Absinthe Friends

av Simon Bank

Ni får ursäkta Erik Niva.

Han är från Malmberget, där vet man inte riktigt hur man bär sig åt när man ses efter ett långt uppehåll. Ni vet, det där vi kallar gammaldags vanligt hyfs. ”Hur är läget?”. ”Nämen, kull att ses”. ”Det var inte igår, hörru”. Sånt.

Malmberget, det är mer:

– Nämenvafan.

Vi har ju ett ansvar här också. Eftersom ingen annan i den här förbannade ankdammen bryr sig om de nyheter som verkligen räknas så har det liksom uppstått ett glapp sedan vi slutade rapportera om the everyday reports that need to be reported, to the people.

Vi har, med andra ord, lite uppdateringsbusiness att ta oss an innan vi kastar oss in i framtiden. Vad har egentligen hänt med vårt persongalleri sen senast?

Gigi? Didi? Cyril?

Äh, vi tar väl och ser efter, eller hur?

Vad har hänt, Vladimir Romanov?

Ah. Nuthin much. Hearts, klubben han leker med äger, har ju haft en rätt pissig vår, som bekant. Didi har inte hunnit med så mycket, men han har…

…lovat att gå på fler matcher nästa säsong, eftersom han mest hängt hemma i Litauen i år. Han har också lovat att satsa på Hearts långsiktigt (vilket glädjer världens alla blogg-skribenter).

…sålt säsongsbiljetter med en speciell tävling: En köpare kommer att lottas fram och få en unik all-inclusive-vistelse hemma hos Didi i Litauen. Jag hade kunnat ge min vänstra fot för det!

…sparkat Csaba Laszlo, och satt in Jim Jefferies, vilket lett till ännu sämre resultat (fyra vinster på elva matcher hittills). ”Vi är på samma våglängd. Jag har inga problem alls och allt jag hör är att Mr Romanov är nöjd; må det fortsätta så länge” meddelar Jefferies. Du behöver ju inte satsa allt du har på det, Jimbo.

… uttalat sig bergsäkert om att Jefferies är mannen som kan ”rå på maffian i skotsk fotboll”.

Maffian? undrar ni. Äh, det där är något som Didi myntade i vintras, när han tappade tålamodet med att domarna jävlas med Hearts. Eller, det hade han redan gjort två år tidigare, sa han.

– Det var då jag till och med slutade prata om fotboll och maffian. Det var då jag insåg att det inte finns och inte kan finnas någon fotboll i Skottland.

– Bara förfallna människor kan förnedra sitt land på det här viset och bedra fansen enbart för att Big Firm ska kunna få sina orättvisa titlar.

Jo, jag kan tycka att vi har rätt att vara lite besvikna på Romanovs 2010. Eller, jag tyckte det tills jag lyfte blicken och undersökte vad han haft för sig med sitt andra idrottsprojekt, Zalgiris basketlag i Vilnius. I februari kickade han både tränaren och sportchefen. Sportchefen hade fått två månader på sig, tränaren sex veckor.

– Styrningen ovanifrån är svår att ens beskriva. Det slutade på en nivå där ägaren gav order om när vi skulle göra byten och vilka som skulle spela eller inte spela. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv, förklarade sportchefen Algirdas Brazys.

Där har ni vår Didi.

Vad har hänt, Cyril Rool?

Tja, ni vet ju att jag var ganska oförstående till den där värvningen, och vintern har väl inte direkt ändrat på det.

Cyril har, sedan han kom till Marseille, spelat två matcher från start och aldrig varit med och vunnit. Under vårt lilla uppehåll har han haft ont i en hälsena och inte spelat alls.

Men hoppet är det sista som överger oss, och när OM tog hem ligacupen förra helgen – klubbens första titel på 17 år – borde vi ju förstått vem det egentligen var som låg bakom.

– Alla är delaktiga, till och med de som inte är här. Jag tänker på Benoît, Cyril, Julien och de unga i klubben, sa Hatem Ben-Arfa.

Cyril Rool vann cupen. Det var ju det jag visste.

Vad har hänt, Gigi Becali?

Åh. Gamle fine Gigi.

Det är ju inte bara det att han slagit fast att ”Steaua kan inte undgå att vinna ligan” trots att de bevisligen ligger efter både Vaslui och Cluj. Han har dessutom tagit nästa steg i sin specialgren, journalistförnedring.

Tidigare toppnoteringar har handlat om att han sagt åt en journalist som ifrågasatt hans landaffärer med armén att ”du borde blivit skjuten”, och att han dragit med sina livvakter i en misshandel av Malonga Parfait, en svart programledare i tv. Parfait hade drivit lite med Gigi, som förklarade att han inte tänkte ta sån skit från ”en som är från Afrika”.

Häromveckan kom så ett brev från Reportrar utan gränser. Det handlade om Gigi. Cornelia Popescu, journalist på en nättidning i Rumänien, hade ifrågasatt Becalis ägarintressen i företag som han samtidigt beviljat stora lån. Allt handlade om Gigis roll som EU-ledamot, att det kanske inte var så lämpligt. Vad Gigi svarade när den granskande, kvinnliga reportern ringde upp?

– Vad vill du? Suga k*k?

När Steaua-ägaren sedan pressats på det där har han mest förklarat att han är en ”god kristen i en värld av frestelser”. Med det kvalar han in som familjens tonsäkraste bad boy.

Och konkurrensen är ju lite småhård, det ska sägas.

Häromveckan spelade Gigis kusin, Giovani, fotbollsagenten, poker på världstouren. World Poker Tour hade kommit till Bukarest, så det var ju inte mer än rätt. Giovani har tidigare spottat programledare i ansiktet under tv-sändningar, men nu var det poker som gällde. Som gjort för att coola ner. Giovani pyntade in sina 40 000 kronor, som en av 161 spelare, och hoppades på turen.

Hur det gick?

I tre timmar gick det okej. Under den fjärde lackade Giovani ur på att en vid hans bord, enligt rapporterna, ”använt turneringens enda massös alldeles för mycket” (jag vill inte ens spekulera i hur det yttrade sig).

Och sen…? Ja, sen gjorde han vad varje normal Becali skulle gjort.

Så här.

Så. Nu vet ni vad Romanov, Rool och rumänerna sysslat med det sista. Med det kan man väl säga att den här gamla vagnen skakat igång igen.

gigi.jpg

No Gigi, no party.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB