Startsida / Inlägg

Amour Sans Amour

av Simon Bank

Hon kallas alltså Zahia D, och hon har gett sin berättelse nu.

Hon var sexton år gammal när hon träffade Karim Benzema. Hon var sjutton när Franck Ribéry betalade henne för att flyga till München, där de hade sex. Hon var arton när hon hade sex med Sidney Govou i mars i år. Ribéry menar att han inte betalade för sex, och Zahia har förklarat att hon ljög om sin ålder när hon var med honom. Govou har förklarat att han blev överraskad när Zahia bad om pengar efter att de legat med varandra. Allt står i Le Monde.

Och ja, messieurs… var ska ni bli av nu?

Juridiken i den franska sex- och prostitutionshärvan är inte lika enkel som den hade varit i Sverige. Zahia D är en eskorttjej, med en månadsinkomst runt 200 000 kronor. Och prostitution är inte olagligt i Frankrike, så länge som personerna är myndiga. Det ska mycket till för att de franska stjärnorna ska fällas, och förbundet gick idag ut och förklarade att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Jean-Michel Aulas har sagt samma sak om OL-spelaren Govou.

Govou var inne på Aulas kontor innan han klev på bussen till München. Ribéry ersattes snabbt av vice-kaptenen Philipp Lahm på presskonferensen inför kvällens match. Idrottsminister Rama Yade vägrar kommentera ”en pågående utredning”.

Det är möjligt och troligt att stjärnorna klarar sig undan straff. Men de klarar sig inte undan frågorna.

Zaman Café, en nattklubb i Paris åttonde arrondissement, avslöjas som en förtäckt lyxbordell med arton prostituterade, flera av dem omyndiga. Spåren leder via skumma mellanhänder till tre av de mest folkkära (Ribéry är DEN mest folkkäre) idrottarna som finns i Frankrike.

Vad betyder det här? Att Real Madrid drar sig ur en eventuell Ribéry-affär? Att ett gäng landslagsspelare generas offentligt? Att Raymond Domenech kommer att få svara på märkliga frågor innan han släpper sin VM-trupp den 11 maj? Att två spelare i kvällens match kommer att ha annat än fotboll att tänka på när de går in på Allianz Arena?

Jo, alltihop. Men jag intresserar mig verkligen mer för frågorna om varför.

Varenda sextonårig fotbollsspelare i världen drömmer om att bli proffs, tjäna en miljon i veckan, äga en Ferrari och en Lambourghini, beundras av alla, ha en fotomodellfru och reklamkontrakt. Men ingen sextonårig fotbollsspelare drömmer om allt det där OCH att samtidigt ha sunkiga affärer med underåriga prostituerade.

Jag släpper debatten om sexköp, som är något annat. I Frankrike moraliserar man mindre i den frågan än vad vi gör här. Men den nya fotbollen är på många sätt en äggkläckningsmaskin för psykopatiska beteenden. Unga män fostras i en värld som säger åt dem två saker: Det ena är att det enda de ska syssla med, som ger dem ett värde, är fotboll. Vilket gör dem osäkra. Det andra är att de är halvgudar, som är värda hundra gånger mer än en vanlig knegare eller en vanlig ung tjej. Alltså klyvs de mellan total osäkerhet och total självbildselefantiasis.

Varför går män till prostituerade? Undersökningar brukar peka på, bland annat, kravlösheten som en nyckel. Tillfredsställelse utan prestationskrav. Varför är unga fotbollsproffs deprimerade? En undersökning i Italien häromåret pekade på bristen på normala sociala liv, kombinerat med de enorma kraven.

I skärningspunkten mellan de där faktorerna står tre franska fotbollsproffs nu med brallorna nere.

Det kommer att blåsa över, de kommer inte att dömas särskilt hårt ens moraliskt. Men det kommer att förstärka glipan mellan det franska folket och det franska fotbollslandslaget.

Jag har sett flera landskamper de senaste åren där landslaget buats ut av sin egen publik. Ingen gillar Domenech, ingen imponeras av sättet de spelar på.

Det sista som publiken verkligen och trots allt älskat är spelarna (köpet av landslagströjor ökat konstant med 5-10 procent per år), i synnerhet Franck Ribéry. Det sista FFF behövde var att den bilden fläckades av bordellbesök och otrohet.

Om en timma och lite till springer Ribéry, en av de spelare jag tycker mest om i hela världen, in på Allianz Arena som en av Bayerns absolut viktigaste spelare. På läktaren sitter, enligt Bild, hans hustru Wahiba. ”För att stötta honom”.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB