Startsida / Inlägg

Friday Fidgeting

av Erik Niva

Ni tyckte att det var trist i Uefa-cupen igår?! 0-0 i Hamburg. 1-0 i Madrid.

Jojo. Det finns värre. Simon Bank skrev ju häromdagen om svårigheterna som det nordkoreanska landslaget haft med att få ihop sin VM-uppladdning. Igår kväll fick de i alla fall en match – mot självaste VM-värden Sydafrika.

Men matchen gick vare sig i Johannesburg eller Pyongyang. För den delen inte i Harare heller. Den spelades i tyska Wiesbaden. Inför prick 628 åskådare. Och slutade 0-0.
– Båda lagen hade haft det svårt mot (tredjedivisionslaget) SV Wehen Wiesbaden, rapporterar Wiesbadener Tagblatt.

Inget som höjde stämningen? Jovars. Ett par dussin vuvuzelas hade folk tydligen släpat dit i alla fall – samma dag som universiteten i Pretoria och Florida presenterade en gemensam rapport om hur tutandet riskerade att ge bestående hörselskador.
– Om du exponeras för ljudet från vuvuzelas under 10, 15, 20 minuter, så utsätter du dig för en definitiv risk att drabbas av hörselförsämringar, säger professor De Wet Swanepoei.

Professorerna hade gjort sina mätningar på arenor med 30 000 åskådare. Soccer City i Johannesburg tar 90 000. Men enligt Swanepoei var det i alla fall ”osannolikt” att man skulle bli permanent döv, hur många vuvuzelas som än brölade.

Kanon.

***

VM-suget stiger? Äh, vi får ge det en chans. Engelska Independent gör sitt, med sin lista över 50 anledningar att se fram emot VM. Listan är visserligen rätt träig och väldigt anglocentrisk – och innehåller dessutom vuvuzelas – men… i alla fall. Vi behövde den idag.

***

Vad händer mer en fredagsmorgon som denna då? Tja, Roberto Mancini flörtar med Fernando Torres, och bilden av Man Citys sommarshopping börjar så smått klarna. Mycket beror såklart på ifall de når Champions League eller ej – men oavsett vilket står då en sak alldeles klar.

Ska nu Tottenham – eller några andra, för den delen – ta den där sista Champions League-platsen gör vi bäst i att få det gjort nu. Eller inte alls. Hur som helst, de mest intensiva City-ryktena, med subjektiva sannolikhetsbedömningar tagna helt ur luften.

Fernando Torres (från Liverpool, 60 miljoner pund)
Vore det definitiva intentionsbeskedet från två klubbar på samma gång. Skulle Man City lyckas värva Torres skulle de signalera att de verkligen hade anlänt på allvar, och att de kommit för att stanna. Skulle Liverpool sälja skulle de hissa den vita flaggan och acceptera en framtida position som övre-mitten-klubb. Osannolikt – inte otänkbart.
Sannolikhet: 5 av 10

Jérôme Boateng (från Hamburg, 11 miljoner pund)
Will happen, makes sense. Boateng är den bästa och bredaste försvararen i en ung tysk generation som även innehåller spelare som Höwedes och Badstuber. Stark fysiskt, bra med boll. Kan spela både inner- och ytterback. City har goda relationer med HSV efter köpen av De Jong och Kompany, och här saknas egentligen bara den officiella bekräftelsen.
Sannolikhet: 9 av 10

Mesut Özil (från Werder Bremen, 16 miljoner pund)
Den tyska fotbollens nya golden boy är öppen för förslag. Han är inne på sista kontraktsåret, och har förklarat sig villig att flytta. Affären är fortfarande kvar på ryktesstadiet, men det som sägs är att City gör allt för att ha en överenskommelse klar innan VM börjar och Özils rykte seglar iväg ytterligare ett par hack.
Sannolikhet: 7 av 10

Ángel Di María (från Benfica, 35 miljoner pund)
Enligt den portugisiska klubben mötte City den skyhöga utköpsklausulen för Di María redan i januari – men spelaren själv sa nej till affären. Nu påstås det dessutom att Real Madrids intresse för Franck Ribéry svalnat efter sexskandalen, och att Di María skulle vara deras nya förstavärvning. Roberto Mancini ser argentinaren som den kreatör som kan ta Citys spel till nästa nivå, men får han möjligheten lär han föredra att stanna ner på iberiska halvön.
Sannolikhet: 5 av 10

Óscar Cardozo (från Benfica, 25 miljoner pund)
Tydligen är City ute efter en powerforward – Bayern Münchens kroatiske United-dödare Ivica Olić har också nämnts – och blir det affär med Di María är det möjligt att paraguayanska kraftpaketet Cardozo följer med av bara farten. Känns ändå som det minst troliga ryktet. Skulle Cardozo själv vilja komma och spela tredjeflöjten bakom Tévez och Adebayor?
Sannolikhet: 3 av 10

***

På andra sidan Manchester har den gröngula kampen mot Glazer-familjen fått en ny dimension. Man United har alltid kunnat försvara sig mot anklagelser om den usla stämningen på Old Trafford med argumentet att de har Europas bästa bortastöd.

Nu är den resande kärnan satt under press. Klubbledningen är tydligen sugen på att sätta det lojalitetssystem som berättigat till bortabiljetter ur spel – dels för att slippa krångla med fans som envisas med att stå, dels för att tjäna pengar.

Modern football. Just när man trodde att det knappast kunna bli värre…

***

Annars var det väl inget särskilt.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB