Startsida / Inlägg

Paying the Penalty

av Simon Bank

Okej, om vi nu ska jobba veckan hela vägen in i mål så ska vi väl också se till att städa upp efter oss.

Häromdagen låg en bonusfråga och skvalpade efter Erik Nivas sydamerikanska inlägg, komplett med paradinha-straff och allt. Frågan handlade helt enkelt om de där straffarna, som det gått inflation i i sydamerikansk och framför allt brasiliansk fotboll, är tillåtna eller inte.

Det är nu inget nytt med innovativa straffsparkar, så vi kan ta och sopa av allihop på en och samma gång, med benägen hjälp av svenske domarbasen Bosse Karlsson.

I all enkelhet:

Paradinha:

Varannan straff i Brasilien är numera en paradinha, en litet-stopp-straff. O Fenomeno har slagit en, Neymar har lurat Ceni med en – ja, varenda spelare med två ben har försökt sig på att förnedra målvakten.

Förr var det förbjudet att stanna upp i det sista steget av en ansats, men nudå? Jo, nu är det tillåtet så länge som det inte upplevs som osportsligt.

Bosse Karlsson:

– Fintning är tillåten (överst sidan 117 i Regelboken) om den inte anses som ett olämpligt uppträdande.Har ändrats sedan några år för att det anses som en del av spelet att förvirra motståndarna under normala omständigheter.

Olsson:

Ja, och var börjar då det där ”olämpligt uppträdande” gälla någonstans? Det är väl, lite som med det eviga spörsmålet om huruvida Louis van Gaal har ”hår” eller ”en frisyr”, en bedömningsfråga. Men jag kan gissa att gränsen går strax före Djalminhas uppdatering av Staffan Olssons gamla snurrstraff.

The Nippon Trap:

För ett par veckor sen jobbade Sanfrecce Hiroshima fram en straff mot Shimizu S-Pulse. Tomoaki Makino la upp bollen på punkten, backade för att dra till med sin högerfot – varpå the cheeky little bastard known as Hisato Sato dök in och placerade in bollen med vänstern.

Briljant, förstås. Men tillåtet? Japanska domarföreningen gick ut och vrålsågade domaren som tillåtit målet. Det hade Bosse Karlsson också gjort.

– Samma sida (117) berättar om att straffsparksläggaren skall vara identifierad, den första svarta punkten och det måste vara ett regelbrott enligt min uppfattning.

 Äh, det är bättre att vi lämmar straffpåhitten till de riktiga genierna. Som Cruijff-passningen. Och Er Pupones Panenka-sked.

200 minuter till match. Francesco Totti har varit ute och promenerat med Ilary. Och gått till frisören, tydligen.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB