Startsida / Inlägg

Sunday Sweep

av Erik Niva

När vi en gång i tiden startade den här bloggen gjorde vi snabbt målsvepen till ett av dess bärande fundament. Hösten 2008 – längre sedan var det inte – var det fortfarande lite lurigt att hitta vackra internationella fotbollsmål ifall man inte aktivt visste var man skulle leta. Bloggen gjorde någon sorts folkbildande välgärning, inbillade vi oss. Försommaren 2010 vete nu tusan om samma behov längre finns. Hela internet är fullt av highlights, och i svensk riks-tv finns till och med ett program som ägnar 45 minuter åt samma sorts summering. Hur stor poängen är med att vi dessutom ska göra ungefär samma sak är… oklart.

Kanske är det nu så att vi packar ihop de här målsvepen – de tar en satans tid att påta ihop – och istället fokuserar bloggen på andra typer av inlägg. Bigger and better, onwards and upwards. Frågan ska remitteras och utvärderas.

***

Fram till dess får vi allt lov att pressa ur oss en grundläggande söndagssummering. Det händer ju liksom en del därute, och därför presenterar vi den här morgonen söndagen utifrån först…

Söndagens 6 tyngsta matcher

1. Lazio-Roma, 1-2
Inte skönhetens derby den här gången. Fansen slogs på läktarna före avspark, spelarna på innerplan efter slutsignalen. Däremellan hann Claudio Ranieri blev återigen den ”Tinkerman” som bytte bort en Champions League-final för Chelsea när han gjorde tre obegripliga förändringar i Monaco. Den här gången lyfte han ut Francesco Totti och Daniele De Rossi i paus – och ni som läser här vet vad DET betyder – men den här gången lyckades han.

2. Fenerbahçe-Beşiktaş, 1-0
De två tyngsta utmanarna till Bursaspor i den turkiska täten är nu bara en. Alex borrade in ett tidigt segermål, Volkan räddade en straff och Fener höll nollan för sjätte matchen i rad. Ett par röda kort och allmänt kaos på slutet, men vi hade väl heller inte väntat oss så värst mycket annat.

3. Real Madrid-Valencia, 2-0
De bara vägrar att lägga sig ner och dö, detta Real Madrid. Under första halvleken mot Valencia spelade de vita kanske säsongens allra bästa fotboll, och även om David Silva hade en krutare i klykan frammot slutet var vinsten odiskutabel. En poäng nu. Barcelona lär behöva vinna i både Vila-real och Sevilla, och det gör man jävlar i mig inte på ett ben.

4. Twente-Feyenoord, 2-0
”The wally with the brolly” – engelske ex-förbundskaptenen Steve McClaren – är nu en enda match ifrån sin fullständiga upprättelse. Istället för att bara sjunka ihop i en engelsk andradivision stack han ut på kontinenten när han fått sparken från Europas mest omöjliga jobb. Där han gjort underverk med bondvischegänget från Enschede, och nu behövs bara en seger mot mediokra NAC Breda borta i sista matchen för klubbens första ligatitel på 84 år.

5. Club Brügge-Anderlecht, 1-2
Det flamlänsk-vallonska nationsderbyt hade extra stor signifikans igår, då Anderlechts seger försäkrade dem om klubbens 30:e ligatitel. Den här säsongen kommer vi väl mest att minnas som året då 16-årige Belgian Blue-tjuren Romelo Lukaku bröt igenom spiltan.

6. Litex Lovech-Lokomotiv Sofia, 2-0
Sedan CSKA Sofia grundades 1948 har de tillsammans med Levski Sofia vunnit 52 bulgariska ligatitlar. Inte i år. Efter 2-0 mot det tredje huvudstadslaget leder nu Litex från lilla Lovech – 40 000 invånare – tabellen med sju poäng. De besegrade oddsen med titlar både 1998 och 1999, och är nu alltså på väg att göra det igen.

***

…och sedan…

Söndagens 6 vackraste mål

1. Tatsuya Tanaka
Urawa Red Diamonds-Kawasaki Frontale

2. Marco Pérez
Gimnasia La Plata-Boca Juniors

3. Ezequiel Lavezzi
Bari-Napoli

4. Dmytro Korkisjko
Kryvbas Krivyi Rig-Arsenal Kiev

5. Zakaria Labyad
PSV-Groningen

6. Charles N’Zogbia
Wigan-Arsenal

That’s that for now.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB