Startsida / Inlägg

The Medium Is the Message

av Erik Niva

Lyon skriver historia, och efter en halv evighet kommer en go’ och glad kille från Partille ut till den mixade zonen. Han skojbråkar lite med Alou Diarra, gör radiointervjuer på smattrande franska och tar sig tid med vartenda tallbarr som vill ha citat.

Kim Källström – bland mycket annat har han blivit medieproffs med åren.

I all vänskaplighet tänkte jag ge er en illustrativ fallstudie från de mixade zonernas bisarra värld. Den här gången ska ni få en demonstration av hur det egentligen låter när en klipsk fotbollskille annekterat det första ledet i politikers medieträning – om du inte vill diskutera frågan som ställts, prata om något helt annat och låtsas som att det regnar.

Det här är halvvägs in i ett knappt tio minuter långt samtal, i ett skede då själva matchanalysen redan betats av.

Erik:
– För dig personligen – hur betydelsefullt var det att få starta den här matchen?
 Kim:
– Njae, det är klart… Det är ju såna här matcher man vill spela i, det handlar egentligen bara om det. Får man inte spela gäller det att vara förberedd på att komma in, men man vill ändå spela sina matcher. Det var inget skönspel, ingen spelare i vårt lag hade egentligen någon sån där glamourös dag på jobbet. Det var fajt från första början, vi har sprungit otroligt mycket och försvarat oss otroligt väl. Vi visste att de skulle få någon chans, då gäller det att de missar den eller att vi har en målvakt som är otroligt skicklig. Jag hade hoppats att vi skulle kunna kontra in någon kasse, kanske, och vi hade två, tre såna här halvlägen. Ska man kunna spela ut lite sedan bör man nog sätta dit dem, sätta dit de halvlägen man får, om man säger så.
Erik:
– Men… om man ska gå tillbaka till ursprungsfrågan, har det funnits någon frustration i samband med de tidigare Champions League-matcher där du inte fått starta?
Kim:
– Njae, jag har haft ett bra år. Jag har i princip spelat hela tiden, det är tre Champions League-matcher här på slutet då jag inte spelat. Man får ta det därifrån. Jag spelade hela gruppspelet, och det gick otroligt bra. Jag har kommit in i två, och det har gått himla bra. Man får ta det lite för vad det är också, det är lite upp och ner, sådär… Men vi har ett skickligt lag med många bra spelare och det kommer ännu fler matcher, så det gäller att hålla sig fräsch och frisk och klar i skallen så kommer det här rulla på bra.

Till saken hör alltså att Källström småflinade belåtet när jag upprepade frågan, uppenbart tjyvnöjd med sin slippriga slingrighet. Jag kan själv inte låta bli att uppskatta den utstuderade metodiken. När nu alla inblandade känner till reglerna i det här mediespelet kan korten lika gärna vara halvöppna.

Men ja… Det finns mer än en anledning till att i stort sett samtliga intervjusvar mår bra av att redigeras innan de publiceras, om de nu överhuvudtaget ska kunna användas. Källström var rätt nära att göra sig så obegriplig att frågan om hans speltid inte alls hamnade i tryck. Nu kondenserades citatet i tidningen ner till det här:
– Det är ju de här matcherna man vill spela, det är ju detta som allt handlar om. Det är tre Champions League-matcher som jag inte startat i nu på slutet, men man får ta det lite för vad det är, lite upp och ner. Vi har ett skickligt lag med många bra spelare, men det blir fler matcher.

Det är så sant som det är sagt – man får ta det lite för vad det är, lite upp och ner. Nu ska jag sova halvannan kvart och sedan dra tillbaka till Spanien.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB