Startsida / Inlägg

Visions of Vespucci

av Erik Niva

Genom askmolnet, nere på jorden, tillbaka i regnet.

Dags att lyfta blicken.

Har blivit mycket Spurs, mycket Champions League och en hel del franskt i bloggen sedan nystarten –däremot har vi inte riktigt haft tid att samla upp världen mitt i all vår eurocentrism. And that’s our loss.

Precis som vanligt tenderar det ju att hända en del grejer nere i Sydamerika. Det här är bara en kort summering av vad som varit på gång det senaste dygnet.

* Vi har fått en ny bottennotering vad gäller överarbetade målgester. Super-super-super-löftet Neymar stannar in en paradina-straff – som väl måste vara regelvidrig? – springer han ut till sidlinjen och hämtar ett halvdussin hiphophattar som han sedan delar ut till Robinho och de andra lagkamraterna. Vafan?

* I samma match – cupmatch mellan Santos och Guaraní – stod super-super-löftet André för en miss som inte sätter några rekord, men i alla fall är tillräckligt underhållande för att visa.

* Ner i Argentina trädde Boca Juniors colombianske försvarare Breyner Bonilla fram framför tv-kamerorna. Tårfyllt berättade han om hur han utsatts för rasistiska glåpord under matchen mot Colón, hur han omringats av motståndarspelare och hur gamla Derby County-anfallaren Esteban Fuertes gått över från förolämpningar till direkta hot: ”Han sa: ”Jag ska bryta benen på dig, din svarta skit. Åk tillbaka till Afrika”. Man känner sig impotent när någon hotar att skada en motspelare. Vi är alla sydamerikaner, och jag kom hit för att arbeta, inte för att råna någon”. Fuertes förstår å sin sida ingenting: ”Jag kallade honom aldrig ”svart”.

* På andra sidan stan väntar vi senare idag på en väldigt speciell comeback på River Plates Monumental-stadion. Mindre än fyra månader efter den svåra bilkraschen är gällröstade knattegeniet Diego Buonanotte nu redo för comeback, likt en uppspeedad Charlie Davies. OS-guldmedaljören Buonanotte körde bilen som vändes upp och ner och kanade in i ett träd när han tappade kontrollen under en storm. Själv klarade han sig med skador skador på skuldror och lungor – men tre av hans passagerare dog, alla bland hans bästa barndomskompisar. ”Jag är glad att kunna spela igen. Det håller huvudet upptaget”, säger Buonanotte, som lär börja på bänken mot Godoy Cruz.

* Inga upplopp då? Jo, såklart. När argentinska Lanús åkte ut Libertadores mot peruanska Universitario kokade det för Leandro Díaz. Han skickade in en tjuvspark när han tyckte att peruanernas målvakt Raúl Fernández maskade och… sedan var det igång.

Ett ganska normalt sydamerikanskt fotbollsdygn, alltså.

***

Oberoende av något annat var det länge sedan den brasilianska ligan var så intressant som den är just nu. En hel flock av storspelare har strömmat hem från Europa, vissa för att slipa sig i VM-form, några för att hitta tillbaka till spelglädjen, andra för att ha närmare till strandpartyt.

Kikar vi närmare på högstaligans trupper hittar vi långt mer än 50 spelare som försökt göra avtryck i någon av de större europeiska ligorna, för att ge upp och vända hem.

Några av de mest välkända namnen: Ronaldo, Robinho, Adriano, Roberto Carlos, Vágner Love, Fred, Cicinho, Kléberson, Lincoln, Fábio Rochemback, Caçapa, Edú, Roberto Abbondanzieri, Gilberto, Andrés D’Alessandro, Fabián Carini, Marcos Assunção, Amoroso, Edinho, Ricardinho, Marcelinho Paraíba, André Lima, Ewerthon, Carlos Alberto, Giovanni, Sebastián Abreu, Edu Dracena och Cléber Santana.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB