Startsida / Inlägg

Fresh Prince In Hot Air

av Erik Niva

Går in på tyska Bild och läser rubrikerna. En sticker ut i sin enkelhet: ”Ballack-Schock”. Efter att ha haltat ut från Wembley igår är nu den tyska landslagskaptenens VM i fara. Enligt de första rapporterna är visserligen inget brutet, men har väldigt ont och ska magnetröntgas ytterligare en gång idag.
– Det känns inte bra just nu, men vi får se på söndag kväll. Förhoppningsvis kan jag spela mot Australien i VM-premiären, men jag gick inte av utan anledning.
Och tacklingen som sänkte honom?
– Det är inte bra när sånt händer i fotboll. Ingen vill se det. Han hade tur som undan med gult kort.

Det är ju här det blir riktigt intressant. Mannen som sparkade sönder Ballack var alltså Kevin-Prince Boateng, född i Berlin, men landlagsspelare för ett Ghana som spelar i samma VM-grupp som Tyskland. Och till skillnad från sin lillebror, Jerome, har Kevin-Prince Boateng valt att representera Ghana.
– Tyskland är inte mitt land. Jag är stolt över att vara afrikan.
Boateng har alltid gjort en poäng av att han blivit missförstådd i Tyskland, att landet där han föddes aldrig förstått sig på ”The Ghetto Kid” (hans eget smeknamn) och hans 13 tatueringar, hans 160 par skor, 200 kepsar, 20 läderjackor och hans sätt att köpa en Lamborghini, en Hummer och en Cadillac på samma dag.
– I England behandlar folk mig helt annorlunda. Här är jag bara Kevin-Prince Boateng, fotbollsspelaren.

För bara ett år sedan representerade Kevin-Prince Boateng fortfarande Tyskland. Han deltog i träningslägret inför U21-EM i Sverige, men valdes som sista spelare bort ur truppen.
– Kevin blev utvald eftersom han varit sen till flera samlingar.  Tanken var: Har vi en spelare som är opålitlig så riskeras hela projektet, säger en anonym U21-spelare till Der Spiegel.

Kevin-Prince Boateng ska ha brutit ihop i tårar, men Tyskland vann U21-EM. Jerome Boateng var en av lagets bästa spelare.

För bara några dagar sedan gav Kevin-Prince Boateng en ganska sällsynt intervju till tysk press, där han återigen ville betona att han var missförstådd av nationen. Den där hetsporren utan disciplin fanns inte längre.
– Det finns vissa saker jag inte vill prata om, men om vi håller oss till fotbollsplanen så hamnade jag ofta i problem efter dumma närkamper under tiden i Dortmund. Jag anklagades för att sparka ner folk avsiktligt, men så var det inte. Det var bara olyckliga tacklingar. De som känner mig och mitt spel vet att jag aldrig skulle skada någon avsiktligt. 
• Har du förändrat ditt sätt att spela?
– Jag försöker tänka efter lite mer. Det betyder inte att jag brinner mindre i matcherna, men jag behärskar mig i duellerna.

Efter 33 minuter av FA Cup-finalen hamnade Kevin-Prince Boateng och Michael Ballack i ett småbråk efter en duell. Ballack knuffar till Boateng. Tre minuter senare händer detta.

Kevin-Prince Boateng kommer inte att vara en mer förstådd människa i Tyskland idag än han var igår.

***

I den där senaste intervjun berättade förresten Boateng även om semifinalstraffen han dunkade in mot Tottenham.
– När jag tog tag i bollen hade jag så många tankar i huvudet. Så jag fokuserade på min son och min fru. Jag dedicerade målet till dem, och det var därför jag blev så känslosam i mitt firande efteråt.
• Gerd Müller sa en gång att ”om du tänker, då är det redan för sent”.
– Jag vet. Min tränare blev nästan vansinnig när jag berättade för honom att jag tänkte på andra saker vid straffen. Han sa: ”Grabben, skjut bara”.

Undrar vad han tänkte på den här gången, Kevin-Prince Boateng.

***

Eftersom jag satt på Volksparksstadion i Hamburg samtidigt som Cardiff mötte Leicester har jag helt försummat den play off-semin. Oförlåtligt, då det funnits så ohyggligt mycket att berätta om den matchen.

Kanske noterade ni till exempel att Leicesters mittback Wayne Brown saknades i båda matcherna, trots att han varit så gott som ordinarie hela säsongen. Anledningen var en politisk diskussion i omklädningsrummet. På valdagen hade Brown kommit in i omklädningsrummet efter träningen, samtidigt som hans lagkamrater diskuterade hur de lagt sina röster.
– Själv röstade jag på BNP, sa Brown.
I Leicester City finns färgade spelare, tillsammans med sydamerikanska och östeuropeiska spelare. Klubben hör hemma i en av de brittiska städer med allra störst asiatisk befolkning. Ändå stod Wayne Brown på sig. Enligt Daily Mail ska han ha ”launched into an abuse attack on against ethnic minorities whom he claimed were ’killing this country'”.

De två färgade Leicester-spelarna Lloyd Dyer och Chris Powell – jodå, det är han, 40 år gammal numera – ska ha varit på väg att flyga på Brown, men hindrats av lagkamrater. Managern Nigel Pearson stängde av Brown från båda Play Off-semifinalerna, och hans framtid i klubben är nu ytterst osäker.

***

I samband med den matchen finns det förresten en grej som är värd en betydligt större publik. Allt avgjordes ju på straffar, och efter sex slagna hade fortfarande ingen missat. Då klev Leicesters franske forward Yann Kemorgant fram och… slog den absolut sämsta Panenka-chippen på 35 år.
– Of all the times to do that… Of all the times to do that…, ylar Sky-kommentatorn.
– Well, there’s never a time do to that, I really don’t care, unless you’re 5-0 up. They can’t believe it on the bench, and I tell you what, he needs to get down on his knees and say a prayer. Because that is a horrible, horrible eftort. Really bad, bad decision. You just wonder how costly that may be, undrar hans bisittare.

Jo, precis så kostsamt som befarat, såklart. Cardiff till Play Off-final – och ett briljant litet tips till mig i kommentatorsfältet. Yann Kemorgant var namnet. Så här säger Leicester City-fansen det med en sång.

***

Spelades ju play off-semifinaler även igår, och bland mycket annat åkte Millwall upp till Huddersfield och fick med sig 0-0. Och även om vi inte är mycket för fotbollshuliganism här i bloggen har vi rätt jävla svårt för polishuliganism också.

***

Jag tyckte förresten att det var helt okej att säkra Champions League-platsen med en liten nickstöt av Peter Crouch i den 82:a minuten – men såhär i efterhand måste jag erkänna att jag gärna hade bytt klimax med Sevilla. In i den fjärde och sista stopptidsminuten. Ett mål måste in, annars tar skrällaget Mallorca den där återstående CL-platsen. Klart då att 19-årige ungdomsspelaren Rodri Ríoz ska komma in, göra sitt tredje inhopp i karriären – och karatesparka in multimiljonsmålet.

Danny Rose på andalusiska.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB