Startsida / Inlägg

Nazi Punks

av Simon Bank

I början av april tog sig ett tiotal åldrade män in genom dörrarna till Narodnaja Voljas (Folkets Vilja) tidningsredaktion i Minsk. De var gamla, flera av dem över 80 år, och de var oerhört upprörda. Demonstrationer hade pågått utanför redaktionen, nu ville man träffa chefredaktören öga mot öga.

Det slående med demonstrationen var inte bara åldern på dem som samlats, utan även medaljerna de bar. Hedersutmärkelser, hjältemedaljer. Och så banderollerna: ”Vi besegrade nazisterna – nu ska vi besegra lögnarna”. ”Skam åt dem som förfalskar historien”.

Orsaken till protesterna var texter från en av tidningens kolumnister, som hade berättat om sin barndom i det nazi-ockuperade Vitryssland utan att tydligt ta ställning emot nazisterna.

Nazismen, kriget, ockupationen är fortfarande ett levande ämne i Vitryssland. Levande nog för att den som står utanför ska kunna använda den som den yttersta formen av provokation i ett land där de flesta andra former av provokationer slås ner av en benhård Lukasjenko-regim.

Men krigsveteranernas protest var sanktionerad av myndigheterna, det officiella Vitryssland må se mellan fingrarna med antisemitism och skadegörelse mot judiska gravplatser (vilket de enligt rapporter gjort och gör) men det vill inte göra sig ovän med krigsveteraner och problemen med manifesterad rasism/rasistiskt våld är på många sätt mindre i Vitryssland än i flera av de andra länderna i öst.

Mindre än en månad efter demonstrationen på tidningsredaktionen, i onsdags för en vecka sen, spelade Dynamo Minsk hemma mot Vitebsk. Det går tungt för de gamla Sovjet-mästarna (bättre för hockeyn, fråga David Petrasek), både sportsligt och ekonomiskt. Och det blev tyngre i onsdags. Inte bara för att Vitebsk tog en poäng, utan för att en grupp på Dynamos läktare vecklade ut en stor banderoll med texten ”För oss är ditt liv en förebild av lojalitet”.

Mitt i texten hade de tecknat en bild av Rudolf Hess.

minsk.jpg

Efter matchen hände… ingenting. Att en stor klack hyllat Adolf Hitlers nummer tre öppet, på en fotbollsarena, gick tyst förbi. Det var först när en tidning rapporterade om det som förbund och förening förklarade att det förstås var skamligt. Dynamo har gått ut på sin hemsida och kallade det ”en skam för Dynamos fans, för klubben, för hela det vitryska folket”. Klubben menade att de som visat banderollen hade ”infiltrerat läktaren förklädda till fans till vårt lag”.

Dynamo bad även krigsveteranerna om ursäkt för övertrampet.

Sedan dess har Vladimir Vitusjko, ordförande i vitryska fotbollsförbundet, hotat med stora böter och hotat med böter på 750 000 kronor för en ekonomiskt tungt belastad klubb.

I måndags höll disciplinnämnden sitt möte, och beslutade att begära in mer information från både Dynamo och polisen.

Beslutet sköts upp, det fattas under ett nytt möte imorgon. Dynamo kommer att få spela flera matcher inför tomma läktare, och bötfällas.

Storleken på böterna kommer att avgöra hur den närmaste framtiden ser ut för den enda vitryska klubb som någonsin blev hela Sovjets mästare. Om en månad spelar Sverige landskamp hemma hos Lukasjenko, på samma arena.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB