Startsida / Inlägg

Pay Up, Pérez

av Erik Niva

Sångstund, alltså? Okejrå, låt oss haka på Simon Bank upp på Skansens scen och klämma i för full hals. Jobbiga engelska grabbtidningen Zoo har för en gångs skull gjort något rätt, genom att lista den brittiska säsongens 49 bästa supportersånger.

Jag brukar ha jävligt svårt för de här rankningarna av lustiga ramsor – 90 procent av det som kommer med är fantasifoster som i allra bästa fall har sjungits av fyra kufar i hörnet av puben – men den här sammanställningen skiljer ut sig genom att (i alla fall mestdels) ägna sig åt sånt som faktiskt skanderats inne på arenorna.

Mina egna favoriter – points for wit and spontaniety.
* ”Strawberry blonde? You’re having a laugh” – QPR till väldigt rödhårige ex-spelaren Ben Watson.
* ”No noise from the Norwich fans” – Chelsea till Man United under Green&Gold-kampanjen.
* ”We’re just a town full of bigots” – Rochdale om sig själva efter Gordon Browns ”bigotgate” i staden.
* ”You’re just a shit Chris Kamara” – Preston till tv-vikarien Don Goodman.
* ”Carefree, wherever you may be, but don’t leave your wife with John Terry” – Burnley till Chelsea.

***

Tufft för stackars Terry? Ok, have a drink, John.

***

Men nu var det ju inte det vi skulle ägna oss åt, utan den där ekonomiska rapporten som universitetet i Barcelona publicerade igår. Vi har skrivit en hel del om hur illa det är ställt med många av Premier League-klubbarna, men frågan är faktiskt ifall det inte är ännu värre nere i Spanien.

La Ligas totala skuld uppgår numera till 3,526 miljarder euro. Enligt de senaste siffrorna är Premier League-skulden uppe i 4,3 miljarder – men dels kommer mer än en miljard av de slantarna ifrån de ”falska” skulder som hängts på Man United och Liverpool, dels är den engelska ligans intäkter väldigt mycket högre än den spanska.
– Vi ska inte lura oss själva. Den spanska fotbollen har lika allvarliga problem som den spanska ekonomin i stort, säger professor José Maria Gay. 

Av den spanska ligans samtliga klubbar var det bara två som gick plus förra säsongen. Gissa vilka? Jorå, Barcelona och Real Madrid. De klubbar som desperat försöker jaga ikapp dem – Valencia, Sevilla, Atlético Madrid – är på väg att spränga sig själva fullständigt. Alla har de passerat idiotgränsen där bara deras lönekonto är större än deras samtliga intäkter.
– Vilka kan vinna ligan? Svaret är självklart. Real Madrid eller Barcelona. Barcelona eller Real Madrid. Inga andra. Tillsammans måste de två klubbarna göra en ansträngning, en uppoffring idag för att ligan ska kunna må bra i morgon. Händer inte detta kommer ligan att gå mot sin död, säger Gay.

Det han främst syftar på är tv-avtalen. Till skillnad från i de flesta andra europeiska toppligor så förhandlar de spanska klubbarna fram individuella avtal, och det ger givetvis de två bjässarna en konkurrensfördel som inga andra har minsta chans att kompensera för. Hälften av Real Madrids och Barcelonas inkomster på 560 miljoner euro under förra säsongen kom från deras tv-avtal.

I morse kom så också beskedet att Real Mallorca själva ansökt om att försättas under tvångsförvaltning. Det kommer knappast någon ny Champions League-satsning från deras sida nästa säsong.
– Vi kommer att följa sparsamhetens filosofi framöver. Vår oförmåga att betala våra skulder kommer att påverka hela spelartruppen, framförallt de som tjänar mest, säger ägaren Mateu Alemany.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB